Doğru Giyinme, Doğru Kılıf Tercihi, Doğru Yönde Taşıma
ve
Doğru Silah Tercihi Hakkında

Değerli silahseverler.

Başta sivil görevli emniyet personeli dostlarımız olmak üzere çoğu silah taşıyan insanımız silahı üzerinde bulundurma ve gerektiğinde silahı kullanma amacıyla taşıma arasındaki farkı ne yazık ki göremiyorlar.

Silahını özellikle gizli taşıyacak olan kişilerin dikkat etmesi gereklidir. Kış mevsiminde hareket kabiliyetinizi azaltacak şekilde dar ve kat kat giyinmek yerine termal içlik ve üzerine hafif bol kesim giysiler tercih edilmelidir. Mont tercih edilecekse dar ve etek kısmı aşırı uzun modeller yerine hafif, bol, hızlı çekime elverişli modeller tercih edilmeli. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da kapişonlu modellerin görüş alanını olumsuz etkileyeceğidir. Boy olarak arka cep başlangıç hizası bence en uygun olanıdır.

Yaz mevsiminde yine hafif bol kesim silahı belli etmeyecek giysiler tercih edilmelidir.

Özellikle değerli emniyet mensubu ve asker dostlarımız sizlerden dış sahada dikkat etmenizi istediğim bir husus var.

Yukarıda belirtilen giyim tercihlerinin yanı sıra KULAKLIK TAKMAMAK ve KAPİŞONLU GİYSİLERDEN uzak durmanızı rica ediyorum. Zira kapşonlu giysiler sizin görüş açınızı oldukça daraltacaktır.

Bunun yerine boyunluk ve bere tercih edin.

Doğru silah tercihi kişinin misyonu, sorumluluğu ve gereksinimleri uyarınca, ateşleme ve emniyet sistemleri basit ve güvenilir, el yapısına uygun, yüksek kapasiteli ve doğru çapta mühimmat kullanan silah tercih edilmelidir.
Ne yazık ki bu konuda özellikle silah seçimi kendi sınırlı bilgisi ve tercihine bırakılmış olan bazı personeller başta olmak üzere çoğu kişinin savunma özelliklerinden yoksun modeller tercih ettiğini görüyoruz.

Doğru kılıf tercihi personelin ani silah çekme ihtiyacını karşılayacak düzeyde, kaliteli, rahatsız etmeyecek ergonomik yapıda, uyarlanabilir ve silahı koruyacak iç ya da dış kılıf olmalıdır.

Silah taşımanın en önemli etkeni olduğunu düşündüğümüz silah taşıma yönü her türlü olumsuzluk, kavrama zafiyeti yaralanma gibi konular göz önüne alınarak tercih edilmelidir. Bu nokta da çoğunluğun saat 3 ya da 9 yönünde tercih yaptığını görüyoruz.

Şimdi silah taşıyan bireyin ve savunma şartlarına elverişli giyim tercihleri ve giymemeye dikkat edeceği ürünleri anlatmaya çalışacağız.
Şuan içinde bulunduğumuz ve silah taşıyanların silah kavrama ve kılıftan kütleye götürürken en zor şartlardan biri olan kış mevsimini yaşıyoruz. Zira silaha ulaşmak için aşması gereken bir çok engel vardır. Bu engeller aslında bizim kendi hatalı kıyafet tercihlerimiz yüzündendir. Kış aylarında silah taşıyan bireylerin savunma durumunda kalın ve kat kat giysiden silahına ulaşıp hedefe götürme süresi normalden çok uzun sürer.

Bunun yerine termal içlikler tercih ederseniz üst giyimde basit bir kazak dahi yeterli olacaktır. Ayrıca termal içliğin bedeni saran ve esnek oluşu silahı çekerken hem takılma hem de kaslarınıza daha az mukavemet demektir.

Doğru Silah Taşıma Açısı

Silah taşımada doğru yön kadar sizi en az kas hareketiyle hedefe atışınızı sağlayacak olan etkenlerden biri de “Doğru Silah Taşıma Açısı” dır.

Sağ elini baskın el olarak kullandığını varsaydığımız atıcılar için saat 3 yönünün ideal taşıma yönü olduğunu söylemiştik.

5-8Doğru açı olarak, yaklaşık 20 derece öne eğilim ile taşınması durumunda daha az kas hareketiyle silahını kılıftan kütleye götürmesini sağlayacaktır. İkinci önemi araç içinde veya otururken savunma durumu söz konusu olduğunda 90 derece ile silahını taşıyanların silah kabza kısmının oturdukları koltuk arka kısmına denk geldiğini göreceksiniz. Bu daha fazla vücut hareketi ve zaman kaybı olacaktır.

Bunu deneyebilirsiniz.

Silahını 90 derecede taşıyan bireylerin silah çekerken omuz ile kol bileşim noktasındaki kaslarını daha fazla yorduğunu ayrıca silahı kılıftan kurtaracak şekilde yukarı çekerken yine bu kaslarını zorlayacak ani hareketlerde zaman kaybının yanında kasların hazırlıksız olması nedeniyle zarar görmesi de söz konusu.

Öne 20 derece eğimle yani yaklaşık 70 derece açıyla taşıyanların ise omuz kaslarını yormadan kolunu geriye doğru çekmeyle silah kabzasından tam olarak kavranabilecektir.
Ayrıca otururken ya da araç içinde öne doğru eğimle taşınan silahın kılıftan kurtarılması daha kolay ve pratik olacağını göreceksiniz.

 

Hepinize sağlıklı ve hayırlı günler dilerim.

Saygılarımla