ULTIMATE SNIPER

Bu bölüm, genç oğluna gerçek bir silahla ormanda yalnızken güvenen mükemmel bir atıcıya, James L. Plaster’a ithaf olunmuştur. Teşekkür edilmesi gereken daha niceleri var ama yer yokluğu beni bir kısmını sıralamaya zorluyor:

Atıcılığın bana ciddi bir yetenek olduğunu gösteren ve ormanın misafirperver bir ortam olduğunu gösteren ilk kişi, Arvid Simons; hem iyi bir taktisyen hem de olağanüstü bir atıcı (neredeyse benim kadar iyi) olan ve pek çok konuyu benimle paylaşan uzun süreli bir Özel Harekat arkadaşım, “S.S.”; keskin nişancı okulumuzun ilk kurucularından ve her zaman balistik ya da nişancılık hakkındaki tartışmalarda en iyilerden emekli yarbay Gary Schraml; göze çarpan bir öğretmen ve her sorulduğunda zamanını ve emeğini veren bir nişancı olan St. Paul Polis Departmanından çavuş Darryl Schmidt; bana polis keskin nişancılığının gerektirdiği yetenekleri öğrenmemde yardım eden Misisipi narkotik bürodan ajan Fred MacDonald III ve Arizona kriz (SWAT) timinden Tom Slowik; bir güney beyefendisi ve atıcılık bilgilerini paylaşan ve beni bu konuda yazmam konusunda cesaretlendiren gerçek bir nişancı, FBI özel ajanı Mathew Bowen Johnson; benim jelatin balistik verilerine girişimi sağladığı ve bir takım fotoğrafları kullanmama olanak sağladığı için Ed Sanow ve SWAT dergisi; insan psikolojisi ve ölümcül balistik hakkındaki bilgilerimi genişleten bir nişancı doktoru, Dr. B.R.G. Kaplan, M.D.; tüfek atıcılığının ve mühimmat performansının daha ince noktaları hakkında son on yılda gözlerimi açan Olimpiyatlar seviyesinde bir atıcı olan Lance Peters; benim çok değerli Remington 700’ümü satın alan, hiç ateşlemeyen ve keskin nişancılık öğretmeye karar verdiğimde hiç kar almadan bana geri satan Tuğgeneral Karl Lidberg (emekli); hiç bir tekniği veya fikri saklamayan .50 kalibrelik atıcı Skip Talbot; veri ve mühimmatı paylaşan geleneksel .50 kalibrelik Match mühimmat yükleyici Dave Bush; mükemmel .50 kalibrelerinden birini okulumuza tüm bir yıl boyunca ödünç veren ABD K.K. Malzeme Komutanlığından (AMC) Gary Ray; elde edilmesi güç balistik veriler için Thunderbird Cartridge; namlular, harekatlar ve metalürji hakkındaki her türlü yanlış anlamayı düzelten silah yapımcısı arkadaşım Gene Mayo; federal fişeklerin askeri ve kanuni yürütümünün bağlantısı konumundaki Shepard Kelly; Birleşik Devletler Müşekkel İhtiyat Teşkilatından (USAR) Denny Valentyn; bu sayfaların çoğunda resmi görülen Roger Kennedy; bütün fotoğraflarımızı oluşturan ve basan Charles Farrow; Elli Kalibrelik Atıcılar Derneği (Fifty Caliber Shooters Association); Paladin Press’i bu yazının bir değeri olduğuna ikna eden eski bir yeşil bereli dost ve başarılı bir yazar olan Jim Morris. Ayrıca tavsiye ve önerileriyle bu kitabı şekillendirmeme yardım eden Paladin Press’teki editörüm Jon Ford’a ve en çok satanlar listesine girmekten ziyade bizim gibi keskin nişancılık topluluğundakiler için önemli olan böyle bir kitabı basan Paladin’in yayımcısı Peder Lund’a da özellikle teşekkür ederim.

Bütün bu insanlar ve şirketler bana yardım etseler de bu kitabın içeriği ve içindeki bilgilerin doğruluğu konularında sorumluluğu tek başıma ben almalıyım ve bu bağlamda benim görüşlerimin Savunma Bakanlığının, Birleşik Devletler (US) ordusunun ya da herhangi bir kanun uygulayıcı birimin fikirlerini yansıtması gerekmediğini belirtmeliyim.

Ayrıca anmaya değer insanlar arasında, hepsi direkt olarak ya da dolaylı olarak bu yazıya katkısı olan keskin nişancılık okulumuzun eski asker ve kanun uygulayıcı eğitmenleri de vardır.

ASKERİ EĞİTMENLER
Yarbay Gary Schraml
Yarbay Dave Loehr
Yüzbaşı Wendell Daluge
Üsteğmen Charles Weebee
Teğmen Dave Beckering
WO 1 Jeff Luikart
Astsubay Kıdemli Başçavuş (CSM) Robert Wagaman
Astsubay Başçavuş Darryl Brown
Astsubay Başçavuş Clifton Evans
Astsubay Başçavuş Steve Lischalk
Astsubay Başçavuş Robert Payne
Astsubay Başçavuş Carl Peterson
Astsubay Başçavuş Daniel Purkat
Astsubay Kıdemli Üstçavuş Gary Gamradt
Astsubay Kıdemli Üstçavuş Blaine Nelson
Astsubay Kıdemli Üstçavuş Michael Corrow
Astsubay Üstçavuş Timothy Cole
Astsubay Üstçavuş Robert Siefert
Astsubay Üstçavuş Timothy Weber
Astsubay Çavuş Michael Anderson
Astsubay Çavuş Brent Henry
Astsubay Çavuş John Lepowski
Astsubay Çavuş Michael Malterud
Astsubay Çavuş Lance Peters
Astsubay Çavuş Gary Zacharias
Uzman Çavuş Brad Hopkins

ASKERİ DESTEK PERSONELİ
Astsubay Kıdemli Başçavuş Robert Roschen
Astsubay Başçavuş James Olson
Üsteğmen Joseph Seaquist

KANUN UYGULAYICI EĞİTMENLER
Polis Memuru Lyle Beauchamp, Minneapolis Polis Departmanı
Polis Memuru Lyle Delaney, Minneapolis Polis Departmanı
Çavuş Gary Hill, Minneapolis Polis Departmanı
Özel Ajan Kevin Crawford, FBI
Çavuş Dan Harshman, St. Paul Polis Departmanı
Çavuş Darryl Schmidt, St. Paul Polis Departmanı
Çavuş Steve Campbell, Mississippi Narkotik Büro
Ajan Tommy Squires, Mississippi Narkotik Büro
Eyalet Polisi David Watson, Alabama Otoyol Devriyesi

SANATÇIMIZ HAKKINDA ÖZEL BİR NOT

Buradaki pek çok ayrıntılı resmin yaratıcısı Brad Hopkins’tir ve keskin nişancılık hakkında bir şeyler bildiği sonucuna varmak için gerçekçi detaylarına sadece bir kez bakmak yeterlidir.
Aslında, Hopkins keskin nişancılık okulumuzun askeri ihtiyat asli teşkil öğrencilerinden biriydi ve sonra misafir eğitmen oldu. Burada usta kalemini işe aldım.
Bu proje büyüdükçe ve tahmini 100 çizim 250ye yaklaştığında kalitesi hiç düşmedi, tarzı hiç duraksamadı. Eğer başvurduğumuz teknik başlıklar sıradan bir kılavuzdan çok daha anlaşılabilir olduysa, bu Brad’in mükemmel sanat eserleri sayesindedir. Katkısı ölçülemez.

ÖNSÖZ

1640da İngiliz bir tenekeci ilk teleskopik eski tip tüfek görüşünü şekillendirdiği zaman ne tür bir yıkım üzerinde çalıştığını fark edememişti. Keşfi, yıllar boyunca sadece bir merak olarak görülmüştü.

Fakat üç asırlık evrim ve ilavelerden sonra ve kaliteli bir tüfeğin üzerine yerleştirilmesiyle bugün bu optik aygıtı kullanan bir keskin nişancı o kadar uzaktan seçerek, kasıtlı bir atış yapabilir ki şanssız kurbanın arkadaşları tüfeğin ateşlenme sesini bile duymakta güçlük çekerler.

Tarih boyunca keskin nişancının bir gizemi olmuştur. Dürbününün önünden geçenlerce hem korkulmuş hem de saygı duyulmuştur. Aynı zamanda, her insan görülmeyen uzak bir düşman tarafından sakince, seçerek ve rasgele yakalanmaktan korktuğu için psikolojik bir silahtır.
Uygulamada keskin nişancılar, aralarında yakalanan hedeflerden ziyade dürbün taksimatına girecek kadar şanssız olanlara çok daha fazla zayiat verirler. Harcanan ortalama her 1.7 fişeğe karşı bir ölümle var olan en maliyeti düşük muharebe şeklidir. Bunu bir Cruise roketinin veya bir Stealth savaş uçağının saldırısıyla mukayese edin!

Modern keskin nişancılar hakkında en ilginç konu da budur; bundan dolayı temel ve eski muharebe yöntemleri bilgisayar kılavuzluğundaki akıllı bombaların çağında halen bizi ilgilendirmektedir. Aslında sadece son on yılda Amerikalı keskin nişancılar hem polis hem de askeri gelişmelerinde zirveye ulaşmıştır.

Bu kitabı, hem sanatın bu yeni durumunu göstermek hem de geleneksel keskin nişancılık hakkında daha önceki kılavuzlardan ve el kitaplarından elde edilemediğini düşündüğüm konuları belirtmek için yazdım. Bu kitap, ayrıca takip eden bir düşmandan nasıl kaçılacağı, .50 kalibrelik uzun menzilli keskin nişancılık, camdan ateş etme, baskı altına alınmış bir keskin nişancı tüfeğinin kullanımı ve bir milyemlik dürbün iç taksimat noktasından en fazla nasıl yararlanılabilineceği gibi başka hiç bir yerde bulunmayan konuları da kapsar.

Ama beni aynı derecede ilgilendiren konu ne konuştuğunu bilmeyen cahil silah yazarlarınca literatüre girmiş yanlışları düzeltmektir. Her şeyi bildiğimi iddia edemem ama ne zaman açıklayamayacağım bir şeyle karşılaşsam bir uzman bulup gerçekleri öğrendim.

1nci Dünya Harbinden sonra keskin nişancılık hakkında bir kitap yazan Yüzbaşı H. W. McBride gibi ben de, Amerikan Harplerinden sonraki dönemlerde sıklıkla görüldüğü gibi eğer kronik hale gelmezse çok yüksek maliyetlerle öğrenilen keskin nişancılık yeteneklerinin ve derslerinin kolaylıkla unutulabilmesinden endişe duymaktayım. Bu kitaptaki bilgiler umarım uzun süre ortalıkta olacaktır.

Aksi takdirde, keskin nişancılıkta bir denge için (sanatı ile bilimi arasında, bir tüfeğin kalitesiyle dürbünü, mühimmatı ve atıcının kalitesi arasında ve keskin nişancılığın üç büyük yetenek alanı (nişancılık, arazi becerileri ve taktik) arasında bir değer yargısı verebilmiş olmayı umarım. Burada bir hususun özellikle üzerinde durmak istiyorum: etkili bir keskin nişancı bütün üç yetenek alanında da usta olmalı ve yaptığı her şeyde bunları dengelemelidir. Üç ayaklı bir sandalyedeki gibi herhangi birindeki yetersizlik diğer ikisinin de etkisini yok eder.

Bir keskin nişancı, atışta süreklilik ve mühimmat ya da silahtaki parçaları kendi yararına kullanmak için veya iç taksimatta bir çizgi daha keskinlik sağlayacak teknikleri kullanmak için çalışır. Keskin nişancıyı ayırt eden özelliği toplamda şüphesiz bir fark yaratan, her şeyi (nişancılık, arazi becerileri ve taktikler) düşmanından daha iyi yapmasını sağlayan titiz uygulamadır. Keskin nişancı sınırlarda yaşar; hayır, başarılı olur. Ya tavrı? Bir atışı bir bilardo yıldızının başlangıç topunu yerleştirmesindeki kadar profesyonelce planlar; duygularına kapılmadan, teknik olarak mükemmel atışını yapar ve sonuçlarını tahlil eder.

Bu kitapta, Keskin Nişancı Tüfeği Veri Kartı, keskin nişancı nişan alma düzeni, seri geri doldurma eğitimi ve özel atış destekleri ve beden konumları gibi pek çok yenilik de bulunmaktadır. Hiçbir şeyin “en iyi” yolu olmadığından rüzgar ve menzil tahminleri gibi hesaplamalarda bir kaç yöntem göreceksiniz; böylece sizin özel durumunuza uyanı seçebilirsiniz. Sizi deneyler yapmanız, yürekli olmanız, denenmemişi denemeniz ve yeniye yönelmeniz için destekliyorum.

Komutanların ve harekat subaylarının eğitimine yardımcı olmak için keskin nişancı takımının görevlendirilmesi, görev parametreleri ve ateş toplanmasını izah eden bir taktik bölümü ve yeni keskin nişancılık grafiklerini de dahil ettim. Bu, her tür harekatta katı bir keskin nişancı rolünü kabul ederken “balistik avantaj” gibi yeni kavramlara dahi yol açabilecek gerçek doktrine doğru keskin nişancılığı bir büyük adım daha geliştirmelidir.

Bütün zor yeteneklerimiz eşit olarak kanun uygulayıcı keskin nişancılara ve uygulanabilen her yere uygundur; konuları polis durumları için daha da süzdüm. Bu kitaptaki bazı ajanların benimle paylaştığı bir takım zeki rehine kurtarma, anti-terör, hava kurtarma metotları çok geniş çevrelere yayılabileceği için kasten polis taktikleri ve atıcılık teknikleri hakkındaki detaylar hariç tutulmuştur. Eğer yeterli talep olursa bu konuları kapsayan sınırlı bir ek de hazırlayabilirim, ama bu sadece kanun uygulayıcılarca, Özel Harekat personelince ve birliklerce elde edilebilir.

Eğitiminizi ilerletmek için Paladin Press kaynak satırını kaldırmamanız şartıyla bu kitabın bazı bölümlerini çoğaltmanıza izin vermektedir. Buna katlanarak ve benimle birlikte bu çok uygar yayımcıya teşekkür edin.

Ve bir notu: Birleşik Devletler (US) balistik tabloları normal olarak yarda kullandığı için biz de bu kitapta yalnızca yarda kullandık. Yardayı metreye çevirmeniz gerekirse 1.0936 ile çarpın; metreyi yardaya çevirmeniz gerekirse 0.9144 ile çarpın.

Son olarak, pek çok ateşli silah eğitmeni ve son kanun değişiklikleri hakkında bilgili, rekabetçi atıcılarıyla National Rifle Association (Ulusal Tüfek Derneği)’a katılmanızda ve arkadaş ve akrabalarınızı da aynısını yapmaya cesaretlendirmenizde ısrar ediyorum. Çocuklarımız ve torunlarımız için bu büyük ülkeyi savunmalıyız. Gelecek nesillerin büyük atıcıları (ve keskin nişancıları) bize güveniyor.

Binbaşı John L. Plaster, Birleşik Devletler Müşekkel İhtiyat Teşkilatı (USAR) (emekli)Ocak 1993

KESKİN NİŞANCI BİRLİĞİ TEŞKİLATI VE TECHİZATI

KESKİN NİŞANCI TİMİ TEŞKİLATI

Düzgün örgütlenmiş bir keskin nişancı takımı iki kişiden oluşmaktadır, bir keskin nişancı ve bir gözetleyici. Her ikisi de kalifiye ve tam eğitimli keskin nişancılardır ama daha uygun olanı bir timin iki keskin nişancıdan oluştuğunu söylemektir. Etkili işleyebilmesi için, ortağı gözetlerken (gözetleyici) diğeri ateş eder (keskin nişancı) ve düzenli bir esasa dayanarak bu görevleri devridaim ederler.

Ayrıca, bir keskin nişancı yavaş ateş eden, düşük kapasiteli, mekanizmalı tüfeklerle donatıldığı için ortağının beklenmeyen, kısa mesafeli temaslara karşı tim savunması için yüksek kapasiteli, otomatik bir silaha ihtiyacı vardır; ben M203 40mm bomba atıcılı M16A2’yı tavsiye ederim. İki adam rollerini değişirken silahlarını da değiştirirler.
Sadece iki kişi olduklarını göz önünde bulundurunca, görevini başarma ve çok tehlikeli bir ortamda hayatta kalabilme şansını yakalayabilmesi için bir keskin nişancı timi gerçek bir ekip gibi çalışmalıdır.

Uyumluluk, paylaşmaya hazır olmak ve yakınmadan, kaytarmadan ve ikinci plana atmadan sorumlulukların değiştirilmesinde istekli olmak kesinlikle gerekli niteliklerdir. Keskin nişancının ve gözetleyicinin sorumluluklarını gelecek sayfalarda sıraladık ama sıralanan görevlerde her zaman karşılıklı bir paylaşım olduğu anlaşılmalıdır; sorumlu tim üyesi sonunda başarıldığını görür, ama bir dereceye kadar yapılan her şeye ortağı katkıda bulunur.

Bölgenin paylaşılarak ikisinin de gözetleyebilmesi gibi işler paylaşılır ama bunda bile bir rotasyon ve nöbetleşme olmalıdır, yoksa biri göz ağrısı çekecektir. Ve bazı zamanlarda biri çalışırken diğeri dinlenecektir, biri güvenliği sağlarken tim ortağı kazacaktır ve benzeri. Bu gerçek bir ekip işidir.

En tecrübeli üye sorumlu olmalıdır, ama öncelikli görevi ortağını eğitmek ve yeteneklerini kendininkilerle eşit düzeyde yükseltmektir, böylece yeteneklerinde bir düşüş olmadan görevlerini değiştirebilirler.

KESKİN NİŞANCININ GÖREV VE SORUMLULUKLARI

  • Harekat emirlerini yazar
  • Diğer birliklerle koordinasyonu sağlar
  • Hareket halinde takip eder ve arkayı kollar
  • Hareket halinde arkadaki izleri gizler
  • Takipte önde gider
  • Düşman izlerini sürerken önde gider
  • Keskin nişancı gizlenme bölgesini seçer
  • Gizlenme yeri inşasını paylaşır
  • Hedef göstergesini tespit eder ve bildirir
  • Bölgenin yarısını el dürbünüyle inceler
  • Dürbünü rüzgar, mesafe ve açıya göre ayarlar
  • Gözetleyici ile beraber mesafe tahminlerini paylaşır
  • Hedef önceliklerine karar verir
  • Canlı ve cansız hedeflere nişan alır
  • Gece hedeflerini izli mühimmatla tespit eder

GÖZETLEYİCİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI

  • Her tür özel tertibatı elde eder ve hazırlar
  • Hareket halinde önde gider; savunma maksatlı ateş açabilir
  • Takipte arkadan gider, izleri yok eder
  • Düşman izlerini sürerken timi korur
  • Gizlenme yeri inşasını paylaşır
  • Taslakları ve mesafe kartlarını çizer
  • Mesafe tahminlerini keskin nişancı ile paylaşır
  • Bölgenin yarısını belirleyici dürbünle inceler
  • Hedef göstergesini tespit eder ve bildirir
  • Hedef önceliklerini teşhis eder
  • Rüzgar tahmininde bulunur
  • Rüzgar zamanını tutar ve keskin nişancıya ateş etmesini söyler
  • Keskin nişancının atışının yedeklemesini yapar
  • Çekirdeğin düşüşünü gözler ve rapor eder
  • Telsizi kullanır
  • Bilgiyi kaydeder
  • Diğer timlerin yerini belirler ve koordine eder
  • Dikkati başka yöne çekecek teçhizatı kullanır
  • Gizlenme yerini terk ederken bölgeyi temizler

Genellikle daha yeni olan keskin nişancı, gözetleyici olarak görev yapar; ama bazı otoriteler, ikisinden daha tecrübeli olanın, mesafe ve rüzgar tahmini ile hedeflerin değerlendirilmesinde muhtemelen daha iyi olacağından, gözetlemesi gerektiğini savunur.

Sorumluluklardan dolayı polis keskin nişancıları silah değiştirmezler;  her birinin özellikle kendi adına tahsis edilmiş bir tüfeği olmalıdır. Fakat polis keskin nişancıları da değişmeli / dinlenmeli / paylaşmalıdır; aksi takdirde uzayan olayların sonuna kadar dayanıp karşılık veremezler. Polis keskin nişancılarının ateşle önderlik ettiği olayların çoğu uzayan olaylardır.
Birliğin kontrol altında tutulabilmesi için, askeri birlikler görev, teçhizat, doktrin ve mücadele edecekleri arazi yapısına göre şekillendirilir, esneklik ve basitliğe karşı dengelenir. Bu etkenler keskin nişancı birlik teşkilatına uygulanabileceği gibi zırhlı tümenlere de uygulanabilir. Bu etkenlerden keskin nişancı biriminin teşkilatı için iki temel kavram geliştirilmiştir : birleşim ve merkezi yönetim.

Birleşik Devletler (US) askeri teşkilatında genellikle bulunan keskin nişancı yapısı, birleştirilmiş olanıdır. Keskin nişancılar, İstihbarat Subayının (S2) ya da harekat subayının (S3) direk olarak altında görev yapan kendi tabur seviyesindeki takımlarında bulunurlar. Birleşik Devletler (US) ordusu hafif piyade tümenindeki gibi Birleşik Devletler (US) deniz piyade sınıfında da keskin nişancı teşkilatı çizimde gösterildiği gibidir. Bu düzenlemeyi kullanan çoğu teşkilatta keskin nişancılar tabur keşif eri olarak da hizmet eder; yetenekler ve görevin iyi bir uyumu. Aslında ABD Deniz Piyade Sınıfı (USMC) bu adamları “keşifçi, keskin nişancı” olarak adlandırır.

Birleşik bir keskin nişancı takımının kazançları pek çoktur. Öncelikle, barış zamanında beraber eğitim yapabilir ve ihtiyaçlarını karşılayan ve takdir eden takım seviyesindeki liderlerin kontrolünde çabalarını keskin nişancılık üzerinde yoğunlaştırabilirler. İkinci olarak, tabur seviyesinde unsurlar oldukları için her tabur harekatında görev verilir ve bütünleştirilirler.

Birleşim, muharebede duruma ve göreve göre taburun keskin nişancıyı dağıtmasına ya da toplamasına izin verecek şekilde büyük bir esnekliği gerektirir. Mesela, eğer arazi en çok keskin nişancılığa uygunsa bütün keskin nişancılar bir tek bölüğün kontrol sahasında çoğalıp tek düşmanın güzergahına veya yaklaşma yoluna yoğunlaştırılabilirler ya da her bölüğe üç keskin nişancı timi veya her sınır takımına bir tim dağıtılabilir. Ayrıca, tabur kontrolündeki harekatlarda bağımsız da hareket edebilirler.

Merkezi yönetimli bir teşkilat, Birleşik Devletler (US) kara komando birliklerinde ve bazı ihtiyat unsurlarında bulunur. Diğer şemada gösterilen bu kavramda keskin nişancılar dağıtılmış ve kalıcı olarak her takımda bir tim görevlendirilmiştir.

Komandoların takım çapında baskınlar ve pusular düzenlediği düşünülürse (hepsinin ötesinde Amerika’nın öncelikli komando baskın kuvvetidirler) takım seviyesinde mümkün olduğunca birleşmek isteyeceklerdir. Bu takım timinin oluşturulması, bütün üyelerin beraber hareket etmeye alışmasını, taktik ve yeteneklerini ahenk içinde geliştirmelerini sağlar.

Bu merkezi yönetimli keskin nişancı timlerinin harekatlarda nasıl görevlendirileceğine bölük komutanı ya da takım komutanı karar verir; planlama yapılırken tabur keskin nişancıları veya keskin nişancılığı göz önünde bulundurmaz.

Böyle bir teşkilatın alt kademelerinde keskin nişancılığı verilen önem düşebilir ve keskin nişancılar tek bir takımda oldukları zamanki kadar yüksek standartlarda eğitim yapamayabilirler. Fakat bu durum genellikle tabur komutanının fark etmesiyle ve direktifleriyle düzeltilir.

Unutulmaması gereken bir gerçek de, her Amerikan harbinde olduğu gibi muharebe şartlarına uymak için herhangi bir askeri teşkilat aniden değiştirilebileceğidir. Barış zamanı görünüşe göre bir birliğin teşkilat şemasını çok az değiştirmek bile Kongrenin yasalarıyla olurken harp zamanı birlik liderlerinizin duruma göre ayarlama yapmak için inanılmaz serbestisi vardır. Mermiler uçuşmaya başladığında önemli olan sadece neyin işlediğidir.

KESKİN NİŞANCI TİMİ ÖNCELİKLİ TEÇHİZATI

KESKİN NİŞANCI, GÖZETLEYİCİ Keskin nişancı tüfeği M 1A veya M16A2 + çatal ayak + 203 40mm El dürbünü, Nokta dürbünü, Tabanca

KESKİN NİŞANCI SEÇİMİ

Boer harbinde İngiliz keşif erlerini yöneten Amerikalı serüvenci, kaşif Frederick Russell Burnham, keşif erlerini “yarı kurt, yarı yabani tavşan” olarak tanımlar. Keskin nişancıya ne kadar uyan bir tanım ! Ve Burnham ne kadar uygun söylemiş. Burnham’ın en becerikli keşif erleri Lovat’ın keşifçileri olarak bilinen Highland alayının keşifçileri olduğu için, 16 yıl sonra bu olağanüstü orman adamları İngiliz ordusunun ilk keskin nişancı birliğini oluşturmuştur. Evet, keskin nişancı gözüpek kader değiştiricidir, ama aynı zamanda sağduyunun akıllı bir avukatı da olmalıdır: “vurup kaçan başka bir gün de vurabilmek için yaşar.”

Bu ters düşen doğası ayrıca keskin nişancılığın uygunsuz unsurlara da hücum edebileceği endişesi keskin nişancı seçiminde özeni gerektirir.

Keskin nişancı adaylarında neye dikkat edilmelidir? Keskin nişancılık üç yeteneği birden gerektirdiği için (nişancılık, arazi becerileri ve taktik) bir keskin nişancı adayı bence tecrübeli, ilgili olmalı veya bu alanlardan en azından birinde yeteneklerini gösterebilmelidir. Eğitim, bu oluşumu sağlamlaştırır ve diğer yeteneklerde de gelişmesini sağlar.

Eğitimli adam işe aldığınızı düşünmek saçmadır; daha ziyade seçim işlemi sonradan standarda ulaştırmak için eğitilebilme potansiyeli olduğunu gözlemlediğiniz adamlara göre tertibatlanmıştır. Ben, en çok, eğitimle geliştirilebilecek bilgisiyle değil, adayın tavrıyla ve bakış açısıyla ilgilenirim. Bu adam eğitilmeye değer mi? işte gerçek soru budur.

İkinci Dünya Harbi’nde keskin nişancı timleri kurmak hakkındaki İngiliz ordu yönergeleri yetenek gibi tavra da özel önem vermiştir. Adayların “seçilmiş ve fiziki olarak yeterli olması, en iyi nişancı, arazi konusunda becerikli ve kendine güveni olacak kadar mağrur olması ve büyük bir cesaretle eşsiz bir sakinliğe sahip olması” gerekmektedir.

Nişancılık

Nişancılığa gelince aday en azından uzman tüfekçi olarak değerlendirilmiş olmalıdır; sonradan öğreneceği tek şey keskin nişancı seviyesinde atıcılığa bir başlangıç noktasıdır.

Silahlarla ilgisi sıradan bir tüfek niteliklerinin ötesindedir. Benim ateşli silahlara ilgim olgun bir yaş olan sekiz yaşımda tek başıma ormanda bir tüfek taşımam gerektiği zamanlara dayanır.

Büyük ihtimalle aday başarılı bir atıcıdır ya da silahlarla ortalama bir kanun adamı veya askerden daha derin bir etkileşimi ve onlara karşı daha derin bir kavrama yeteneği olabilir.

1000 yardada (~914 metre) .50 kalibreli tüfekte dünya rekortmeni olan Skip Talbot’a göre “uzun mesafe atıcıları tay binicileri gibidirler; öyle doğarlar, sonradan yapılmazlar.”

Adayın atıcılığı sevmesi gereklidir, çünkü keskin nişancı seviyesindeki yetenekleri sağlayabilmek ve geliştirebilmek için devamlı atış yapması gerekir. Bununla ilgili olarak, adayın ateşli silahlara ve sıradan birinden fazla teknik konulara ilgisi olması ve balistik, mühimmat ve optik gibi konularda merakı olması gereklidir.

Avcılık tecrübesi özellikle faydalıdır, çünkü keskin nişancı adayı isabetsiz atışların ya da ağır reflekslerin sonucunu zaten öğrenmiş olacaktır.

Arazi Becerileri

Arazi becerileri; rüzgar hesaplamaları, kamuflaj ve gözetleme gibi bir keskin nişancının geliştirmesi gereken destek yeteneklerini kapsar. açık hava sporlarının ve avcılık tecrübesinin değeri küçümsenemez, çünkü başka nasıl genç bir adam bu tür yetenekleri öğrenebilir?

Ben, yakalanması güç avları avlayanlara daha çok ilgi gösteriyorum. Sincap, hindi ya da geyik avcıları harika keskin nişancı olabilirler. Okla avcılık yapanlar orman hakkında ve kamuflaj hakkında çok şey bilirler.

Ama bu tanımlanabilir yeteneklerden daha fazlası vardır. Bu, sükunetin daha derin bir seviyesi ve doğayla uyumu içeren benim “Dünyaya yakın” diye adlandırdığım bir düşünce tarzıdır. Bir kırsal bölge genci, özellikle de Alaska, Montana, Maine, Minnesota veya Idaho’da yetişenlerden biri (veya sadece ormanda gezintiye elverişli olabilecek kadar düz bir yerde) kendisi ve doğa, orman, silahlar arasındaki ilişki hakkında (hayatın kendisi hakkında) kendi kavramlarını geliştirebilir.

Avcılık, yürüyüş, kamp yapmak ve kano kullanmak gibi bazı açık alan sporları benzer değer artışlarını geliştirmeyi sağlar. Bu sporcular, hava tahmini yapmayı, doğal düzen içinde patikaları bulmayı, arazi haritalarını anlamayı, canlı planları incelemeyi, görünmeden hareket etmeyi “pek çok uygun yeteneği” öğrenirler.

Fakat şehirlilerin keskin nişancılık için hiç bir yerleri olmadığını söylemeden önce, unutmayın ki tüm atalarımız bir zamanlar sadece hayatta kalabilmek için gün içinde ve gün dışında avlanmışlardır. Bütün bu yetenekler içimizde gizlidir ve en tecrübesiz şehirli bile eğer içine girer ve kendine uygularsa, orman ustalıklarını öğrenebilir. Bunlar unutulmuş sanatlardır; kaybedilmiş değil.

Mükemmel özel kuvvetlerin Çalışma ve İnceleme Grubunun (SOG) övgüsü “Ormanda iyi olduğu“dur. Bu, orman muharebe ortamının gerektirdiği bütün eski savaşçı ve orman adamı yetenekleri konusunda uzman oldukları anlamına gelmektedir ve Çalışma ve İnceleme Grubunun (SOG) orman savaşçılarının büyük çoğunluğu gerçekten sizin gibi şehirde yetişmişlerdir.

Bazı emsallerimizin hali hazırda sörfe binebilme veya futbol oynayabilme gibi yetenekleri varken içimizde diğer insanları avlamak dürtüsü yönünde doğal bir yetenek vardır. Genç bir askerin çoğunlukla kendisini de şaşırtacak derecede beyninin ve gövdesinin içinde gömülü kalmış bir savaşçı yaratma fikrinin her zaman var olduğunu ve bu tür muharebe yeteneklerini nasıl geliştirdiğini izlemek ilginçtir. Her zaman Dünyaya yakındı ama bunu bilmiyordu.

Avcılar Hakkında Daha Fazlası

Ama bir adamın potansiyel bir keskin nişancı olduğunun en büyük işareti çoğunlukla avcılık tecrübesi olmuştur. Tarihte Almanlar keskin nişancılarına “Jagers” veya “Avcılar” demişlerdir.

Bu, çok yakın bir bağlantı değil midir?

Ruslar özellikle avcılık tecrübesi olan keskin nişancıları sevmişlerdir. 2nci Dünya Harbindeki en büyük keskin nişancıları, Çavuş Vasily Zaitsev harpten önce Ural dağlarında bir avcı ve tuzakçı idi.

İkinci Dünya Harbindeki en iyi Avustralyalı keskin nişancılar, kötü bir atışın bütün bir postu ziyan edeceğini bilen bu yüzden de uzun mesafeden kafaya ateş etmeye alışık kanguru avcılarıydı. Görünmezlik ve keskin atıcılık onların hayat biçimiydi.

Birleşik Devletlere gelince; diğer başlıca güçlerden daha fazla, ateşli silahlar ve avcılık modern Amerikan tecrübesinin en önemli içeriğidir. Muhtemelen Birleşik Devletlerde büyük şehir başına diğer büyük devletlerden daha fazla avcı bulunmaktadır.

Ama keskin nişancı olabilmek için avcı olmanız gerekmemektedir; aslında bazı keskin nişancıların avcılıkla hiç ilgisi yoktur. Büyük bir metropoliten polis departmanında keskin nişancı olan, kurucu yeşil bereli arkadaşım vahşi hayatın “gereksiz” harcanmasından şikayet eder; ama McMillan tüfeğiyle kötü bir adamı avlamakta tereddüt etmez. Mükemmel bir tüfek atıcısı, iyi bir taktisyendir ve diğer yetenekleri de iyi uygular. Ben ve Steve avlanmanın ahlaki boyutu hakkında tartışsak da usta bir keskin nişancı olmasıyla ilgili hiç bir tereddüt yoktur, hiç bir avcılık tecrübesi de yoktur.

Taktik

Bir keskin nişancının taktik değerlendirmesini geliştirmek için askeri tarihe çalışmaktan başka (ve bunun gibi kitaplar okumak) ne yapabileceğini bilemiyorum.

Askeri tarihe çalışmak ateş ve manevra, örtünme ve gizlenme, konsantrasyon ve dağılma arasında ilgi hissini geliştirir. En ilgilileri Napoleon ve Clausewitz seviyesinden daha küçük birlik seviyesindekilerdir.

Sun Tzu’nun, MÖ 300 yılında Çin’de keskin nişancılar için faydalı muharebe durumları ve hileler üzerine bilimsel bir incelemesi olan Muharebe Sanatı‘nı şiddetle tavsiye ederim. Mesela Sun Tzu “Yakındayken uzaktaymış gibi gösterin, uzaktayken yakınsınızdır.” demiştir. Bu kitap CIA ve KGB memurlarının okuması için gereklidir.

Öğrencilerde aradığım, taktik öncelikleri ve tehditleri görebilme yeteneği, bir bakışla bir durumu değerlendirebilme ve birinin planını bozabilme gibi belirsiz bir özellik olan “taktik histir”. Bunların bir kısmı tecrübeyle elde edilir; ama bence çoğu Tanrının bir armağanıdır.
Ciddi boksörler ve muharebe sanatçıları muhtemelen satranç oyuncuları ve futbol gibi takım oyunlarındaki katılımcılarında da olması gerektiği gibi temel taktikleri doğal olarak daha iyi kavrarlar. Başarılı bir oyuncuysa adaya ekstra puan veririm.

Fiziksel Durum

Sovyet Albay R. Minin’in bir keskin nişancının “keskin duyuş ve görüşle fiziksel olarak formda ve dayanıklı, iyi hafızalı ve hızlı tepki veren” olması gerektiği hakkındaki öğüdüne katılıyorum.

Formda bir tüfekçi tüfeğini daha sağlam tutar; sağlam kaslar geri tepmeye daha iyi dayanır; yorulmadan ağırlıkları kaldırabilir ve hepsinden önemlisi daha uzun süre tetikte olabilir ve daha uzağa daha hızlı gidebilir.

Polis SWAT (Özel Silah ve Taktik) birliklerinin çoğu uzun ve zorlu eğitimler yapar ve yüksek fiziksel kondisyon sağlarlar. Taktik timiniz bunu yapsa da yapmasa da, sizin durumunuz her zaman iyi olmalıdır. Aksi takdirde alçak sürünme yapmanız gerektiğinde yavaş hareket ederek veya gizlice kendinizi üzerine çekmek yerine görünerek bir duvarın etrafından dolaşırken yaralanabilirsiniz. Kötü kondisyon, tembellik ve kötü taktikler birbirinin peşi sıra gider.

Birleşik Devletler (US) Kara Kuvvetleri Beden Eğitimi (PT) testi genellikle polis için uygun olmakla beraber, her nasılsa benim en iyi tanıdığım grup olan SWAT (Özel Silah ve Taktik) timlerinin fiziksel standartları Özel Kuvvetlerin ve Komando Polis birliklerinin Beden Eğitimi (PT) seviyesi kadar yüksektir.

Görme yeteneği azaldıkça bir keskin nişancının en az 20 / 20 görüşe ihtiyacı vardır, çünkü işinin büyük bölümü gözetleme ve yer belirlemedir. Gözlük, Eğer keskin nişancının parlamayan gözlük camları varsa ve tertibatında bir tane yedek bulunduruyorsa, düzeltilmiş görüş kabul edilebilir.

Zeka ve Karakter

Balistiğin karmaşıklığını anlayabilmesi, tüfek dürbününü ayarlayabilmesi, görevleri planlayabilmesi ve kolayca düşmanlarının üstesinden gelebilmesi için bir keskin nişancının beyne ihtiyacı vardır.

Sıradan bir çatışmasında bile sayıca üstün düşmanı aşırı rahatsız edeceğinden akıllı olması da gereklidir. Atik bir firavun faresi gibi, hızlı taktiksel savuşturmaları ve yön değiştirmeleriyle ölümcül kobrayı akıllıca saf dışı eder. Bu, baskı altında soğuk kanlı olmayı gerektirir.

Heyecanlı, adrenalini bir anda artan ah  oh tipleri, sakin, duygularına kapılmayan, düşünebilen keskin nişancının tam tersidir. Büyük gayretle adapte olabilirler, ama bu kolay değildir.

Bu gözlemler polis keskin nişancıları için de geçerlidir. Bir giriş timi üyesinin gözü pek, atılgan, kapıları patlatmaya ve kısa mesafede düşmanla çatışmaya hazırlıklı olması gerekir. Bütün işi tehlikeleri yok etmek ve hedefini karşıdan vurmaktır. Ancak polis keskin nişancısı dikkatli, sistemli ve temkinli olmalıdır. Görevi tehlikeleri atlatmak, şansı en aza indirmek ve düzensizlikleri düzeltmektir; bir şüpheliye karşı koymak veya ona hücum etmek değildir.

Keskin nişancı tim ortağıyla uyumlu olmalıdır. Aynı karaktere sahip olmalı demedim; uyumlu olmalı dedim. Ancak yaklaşık aynı ebatlarda olmalıdır ki, biri yetersiz olduğunda diğeri onu dışarı çekebilmelidir. Hulk Hogan ile ortalama ebatta birini tim yapmak daha iri olan ciddi şekilde yaralandığında ikisinin de ölmesi anlamına gelir.

Karaktere gelince de Yalnız Kurt tiplerine ihtiyaç yoktur. Keskin nişancılık herkesin tam katkıda bulunduğu, sadece ortağının çabalarını desteklemediği bir takım görevidir.

Sabır

1nci Dünya Harbi keskin nişancılarından Yüzbaşı H. W. McBride’ın bir keskin nişancının en önemli özelliği olarak belirttiği “sabır”a özel önem verilmelidir. Uzamış bir uçak kaçırma olayında dışarıda teröristi bekleyen bir polis memuru da olsa saatler sonra düşman siperini gözetleyen bir özel kuvvet timi de olsa, bir keskin nişancı varışından 10 dakika ile 10 saat arasında mükemmel bir atış yapabilmelidir.

Benim bildiğim en başarılı uzun mesafe atıcıları Pan Amerikan Oyunlarında gümüş madalya kazanan, Olimpik atıcı Lance Peters gibi “yavaş hareket eden”, “yavaş konuşan” türde adamlardır. Her adımlarında analitik, sabırlı, duygusal olmayan ve temkinlidirler. Tabii ki bu adamların duyguları vardır; fakat heyecanlarını ve streslerini kafalarından atabilmek için bunların üstesinden gelmeyi öğrenmişlerdir.

Kendini kontrol altında tutmanın kararlı bir formu olarak sabır, bir keskin nişancının muhtemelen hiç olmayacak bir atış için ıslak bir ortamda veya soğukta saatlerce hareketsiz olarak yatmasına olanak sağlar. Ama tek bir şans atışı için bütün rahatsızlığını atar ve kesin olacak bir şeymiş gibi sakin ve hazırdır.

Sigara İçme

Bir keskin nişancı adayının sigara içicisi olmaması daha iyidir, ama bu, onu seçeceklerden ziyade onun kendi kararıdır. Sigara içme, belli bir ölçüye kadar keskin nişancı performansını etkileyen alkol kullanımı veya kahve içmekten daha fazla keskin nişancı seçiminde hariç tutmak için bir temel değildir.

Keskin nişancı sigara içmenin işini ne kadar çok etkilediğini hatırlamalıdır. Gece sigarası görsel bir işaret oluştururken gündüz de koku ve duman oluşturacaktır. Eğer kritik bir zamanda koku alma duyusu düşman faaliyeti veya tehlike ile ilgili bir kokuyu tehlikeyi tespit etmesine yeterli olmayacak kadar nikotin bağımlısıysa, nişancılığı azalabilir.

Günde bir paket içen bir içicinin kanında yüksek oranda karbonmonoksit oluşur. Bu oran deniz seviyesinde normal gece görüşünün yüzde 20 azalmasına neden olurken bu etki deniz seviyesinden 10.000 feet (~3.000 metre) yükseklikte yüzde 40’a kadar çıkar.

Ben, keskin nişancıların sigarayı bırakmasını tavsiye ederim, ama kahve içenlerin de daha sağlam sinirlere sahip olmaları için kafeinsiz kahve içmelerini öneririm.

Psikolojik Eleme

İnsanların çoğu, kendine güvenli, yetenekleriyle övünen kişiler oldukları ve en iyisini yapmak ve en iyisi olmak istedikleri için keskin nişancı olurlar. Küçük bir birlik olarak çarpışmak isterler ki; başarı veya başarısızlık, yaşam veya ölüm (bütün alın yazıları) büyük ölçüde kendi çabaları tarafından belirlenebilsin. Genellikle düşünülmeyen vahşi bir devinirliğin olduğu bir ortamda zekice çarpışmak isterler. Amerikan ruhunun tipik bir örneğidirler.

Her nasılsa garip bir nedenden dolayı keskin nişancılığın gizemi yanlış unsurları cezbedebilir : yanlış kuruntularla zaferin öldürmekten geldiğine inananlar. Harp zamanında dengesizler ve patolojik sorunları olanlar uzun süre sağ kalamazlar; çünkü genellikle zevk için öldürenler gerçek muhabere tehlikelerine katlanamayan korkaklardır.

Tanrı için bir görev yaptıklarını düşünenler ya da anne ve babalarından nefret edenler çabuk tespit edilen ve kolay elenenlerdir. Bence daha zor olan ve fark edilmesi daha güç olan ateş altında her şeyini riske atmayanlar, bütün kozlar ortaya döküldüğünde atışı yapmayan veya ateş etmek yerine tıkanan ya da saklananlardır. Fakat psikolojik elemenin amacı kimin gerçekten dayanıklı olduğunu bulmak değil çılgınları elemektir.

Kanun uygulatıcılar keskin nişancı adaylarına genellikle şekilsel bir psikolojik mülakat ve hatta Minesota Çok Aşamalı Envanteri gibi yönetim tanımlama testleri yaparlar. Verilen büyük sorumluluk ve barış zamanında meskun bir mahalde yüksek güçlü bir tüfekle ateş etmenin doğal tehlikelerinden dolayı hiçbir polis ajanının bu kadar hızlı ateş edebilecek bir adama durumu el vermez.

Benim psikolojik elemeyle ilgili en büyük kaygım, keskin nişancının ortamındaki gerçekleri ve stresi tam olarak değerlendiremeyebilen psikologların öznel fikirlerine bağlı olmasıdır. Ateşli silahları sevdikleri ya da hevesli göründükleri için en iyi adayları eleyebilir.

“İstekli Olmak”

John Wayne’in son filmi Atıcı’daki yaşlanan bir silahşor olan J.B. Books’u canlandırdığı rolünde söylediği bir replik silahşorun inancını mükemmel anlatır:

“Önemli olan her zaman hızlı ve hatta isabetli olmak değildir; istekli olmaktır.”