KESKİN NİŞANCI DÜRBÜNÜNÜ KULLANMA
Tüfeğinizde bulunan mükemmel bir iç taksimata sahip olan dürbünün kabiliyetlerini anlamak için onu dikkatli bir şekilde incelemelisiniz ve eğitim sırasında özelliklerini pek çok yönden test etmelisiniz.
Dakikalık Açıları (MOAs)Bilin !

Dürbününüzdeki Yukarı /Aşağı Dakikalık Açıların (MOAs) toplam mesafesi nedir, ve bu kaç çıta eşittir? 200 yardadan 500 yardaya giden Yükseklik Farkları biliyor musunuz? Şu halde, bir çıtın 300 yardada neye eşit olduğunu söyleyebilir misiniz?

LEUPOLD ULTRA MK4 TÜFEK DÜRBÜNÜ

M1/16X M1/16X M3/10X
Dakikalık Açı (MOAs) Yukarı/aşağı 45/45 65/65 60/10
Dakikalık Açı (MOAs) Sağ/Sol 27/27 20/20 30/30

Ya, Dakikalık Açı (MOAs) rüzgar düzeltmesi hakkında ne biliyorsunuz?

Sağ/Sol Dakikalık Açının (MOAs) toplam mesafesini biliyor musunuz?
400 yarda uzaklıkta 15 mph ile esen yan rüzgarının düzeltmesini yapmak için gerekli olan ayarları kafanızdan hesaplayabilir misiniz?
Ya 725 yarda uzaklıkta yürüyen bir adama önleme vermek için gerekli olan çıt sayısını biliyor musunuz?

 

Eğer nişan ayarı varsa,her bir tam rotasyon için toplam kaç Dakikalık Açı (MOAs) olduğunu söyleyebilir misiniz?

Merkezi Bilmek

Sıfırlama yapmadan önce, dürbünün merkezini yeniden odaklamak gerektiği zaman, dürbününüzün mekanik merkezini, yani Yukarı/Aşağı Dakikalık Açılarının (MOAs) merkezini ve Sağ/Sol yan rüzgar açılarının merkezini bilmeniz, merkezi noktayı tekrar ayarlarken size zaman ve emekten tasarruf sağlar. Dürbününüzü sıfırladıktan sonra, bu bilgi size Yukarı/Aşağı ayarlarının durumunu bilmenize yardım eder ve eğer maksimum mesafeye gitmek için yeterli yükseliş veremiyorsanız yeterli yükseliş yapacak bir parçaya ihtiyacınız olduğunu gösterir.
Dürbün Merceğindeki Çizgilerin Bilinmesi
Merkezi gösteren çizgiler tam olarak odaklanmalı, fakat merceğinizin üzerindeki çizgilerin tam olarak Dakikalık Açı (MOAs) ölçümlerini de bilmeniz gerekir ki mesafe tahminini doğru olarak yapabilesiniz.
İç taksimat üzerinde bulunan, 100 yarda’da 10-15 inche, 200 yardada iki katına, 300 yardada üç katına eşit olan bir çift taksimat çizgisinin dürbün taksimatından, kalın taksimatlı bölüme kadar olan mesafesi yaklaşık 10-15 Dakikalık Açıdır (MOAs). Bu konu mesafe tahmini bölümünde daha geniş bir biçimde anlatılacaktır.
Dürbününüzün taksimat çizgileri Milyem Noktalarına sahip ise; onların, mesafe tahmini, hareket eden hedefler, yükseliş ve rüzgar düzeltmesi için nasıl kullanılacağını bilmelisiniz.
Mühiimat Sapma Düzenleyicisini İyi Ayarlama
Gerçek olarak, mesafe kompensatörü üzerinde belirlenmiş olan her mesafeye ateş edin ve hatta farklılıkları kaydedin.
Başka bir gün, daha önce kaydettiğiniz ayar farklılıklarını da göz önünde bulundurarak, 100’er yarda arttırarak tekrar ateş edin ve başarılı olup olmadığınızı görün. Eğer değilse tekrar düzenleyin ve deneyin. Hala başarılı değilseniz, dürbününüz tekrar yerleştirilmelidir.

Ayrıca bir çıtın ne kadarlık düzeltme yaptığını anlayabilmeniz için kompensatörde bulunan alt Dakikalık Açıların (MOAs) kesin yüksekliklerini bilmeniz gerekir. Yukarı/Aşağı atışları için iyi bir ayarlamaya ihtiyacınız olduğu zaman, bu ayarın usta bir el tarafından yapılması daha sağlıklı olacaktır. Örneğin, benim Redfield Accu Trac’in 0.4 Dakikalık Açı (MOAs) arttırıcı ayarının olduğunu öğrendim.

Az Işıklı Ortamlardaki Kabiliyetleri

Akşam karanlığından sonra yapılan asker ve polislerin atış eğitimlerinin yüksek oranda isabet kaydetmesi, gerçek değerleri verdiği için eğitim atışlarının % 40’nın gece yapılmasını öneririm.
Bu atışlar sırasında, aydınlığın sadece dört hücreli flaş ışığında, araba farı ışığında ve dolunay veya yarım ay ışığında olduğu zaman, ne kadar uzaktaki hedefe isabetli atışlar yapabildiğinizi bilmelisiniz.
Bu uzaklıklar, dürbününüzün kalitesine, büyültme durumuna ve atıcının görüş durumuna göre değişmektedir.
YÜKSELİŞ VE RÜZGAR TANZİMİ
Üretici firmaların broşürlerinde nadiren bahsedilse de her bir tüfek dürbünü modeli, rüzgar düzeltmesi ve yükseliş düzeltmesi için belirli sayıda ayarlara sahiptir. Dürbün ayarları her bir seviye için 1/8 veya 1/4 Dakikalık (MOAs) yükseliş değerleridir, ve onların maksimum menzili tam olarak Dakikalık Açı (MOAs) ile açıklanır. Örneğin;Nikon 3-9x, 60 Dakikalık (MOAs) yükseliş ayarına ve Nikon 4-12x, 50 Dakikalık yükseliş ayarına sahiptir.
Rüzgar ayarı bizi çok fazla ilgilendirmiyor, çünkü bir kez sıfırladığımız zaman, belki de sadece Kentucky rüzgar tesirine müracaat edeceğiz ve her hangi bir yan rüzgarını telafi etmek için sağ ve sol önleme ayarlarını kullanacağız, ve hatta ayarlarda değişiklik yapmak istersek, pek fazla değişiklik yapmayacağız. Ayrıca, Redfield dürbünleri de dahil pek çok dürbün gövdesi, silahı atışa hazırlarken ve nişan hattı tanzimi yaparken, yan rüzgar tesirini düzeltmeye elverişlidir. Bu nedenle, sıfırlama için sadece çok az bir yan rüzgar düzeltmesi yapmaya ihtiyacımız olur.

Mesafeyi azaltmak için hedefin yukarısına nişan almakla, hedefi tam olarak vuramayacağımızı bilerek, biz daha çok yüksekliği azaltmak için ayar vidasını tercih etmeliyiz; bu nedenle, yükseklik için yaptığımız maksimum ayarın önemi büyüktür.

Ateş edeceğimiz tüfeğimizi ve çekirdeğin yolunu sıfırlamak istediğimiz mesafeyi dikkate alırsak,aşağıdaki tablolarda gösterildiği gibi,her hangi bir dürbünün üzerinde, ihtiyaç duyacağımız Yukarı veya Aşağı Dakikalık Açıların (MOAs)miktarını belirleyebiliriz.

ÇEKİRDEĞİN SAPMASINI KARŞILAYAN DÜRBÜN DAKİKALIK AÇILARI (MOAs)

FEDERAL .223 MATCH, 69-GR. 100 YARDA SIFIRLAMASI
50 Yardada çekirdek yolu:+0.5″
1000 Yardada çekirdek yolu:-404.7″

Gerekli Dakikalık Açı (MOAs) : 2 Aşağı / 40 Yukarı. Tablonun Yorumu: 1000 Yardalık mesafede büyük bir irtifa kaybı olacağı için, .225’lik fişeğin böyle bir atışa uygun olmadığını göstermektedir.Eğer 500 Yardalık gerçek bir maksimum menzil istihdam edilirse, Yukarı değeri 11 Dakikalık Açı (MOAs) olur.( – 53.3 Inchlik telafi için )

FEDERAL MATCH .308 168-GR. İÇİN 600 YARDA SIFIRLAMASI
100 Yardada çekirdek yolu:+17.5″
1000 Yardada çekirdek yolu:-247.4″
Gerekli Dakikalık Açı (MOAs) : 18 Aşağı / 25 Yukarı

Tablonun Açıklaması: Bu ayarlar pek çok dürbünün menzili için de uygundur.

FEDERAL MATCH .308, 168-GR. İÇİN 300 YARDA SIFIRLAMASI
100 Yardada çekirdek yolu:+5.3″
800 Yardada çekirdek yolu:-185.2″
Gerekli Dakikalık Açı (MOAs) :5.25 Aşağı / 23 Yukarı

Tablonun Açıklaması: .308 için gerçek maksimum menzil 800 Yarda iken,Birleşik Devletler Kara Kuvvetleri 300 Yarda sıfırlamasını tercih etmektedirler.

FEDERAL MATCH .308, 168-GR İÇİN 100 YARDA SIFIRLAMASI
100 Yardada çekirdek yolu: Sıfır
50 Yardada çekirdek yolu:-0.2″
500 Yardada çekirdek yolu:+64.6″
Gerekli Dakikalık Açı (MOAs) :0.25 Aşağı / 13 Yukarı

Tablonun Açıklaması:Bu,polis keskin nişancıları için 100 Yardalık mesafenin normal sıfırlamasıdır.Uçak kaçırma olaylarında bile polis timleri, limitlerin üzerinde olduğu için 500 Yardanın üzerindeki mesafelere ateş etmezler.

300 WİNCHESTER MAGNUM, 200-GR. İÇİN 500 YARDA SIFIRLAMASI
100 Yardada çekirdek yolu:+10.85″
1000 Yardada çekirdek yolu:-217.29″
Gerekli Dakikalık Açı (MOAs) :11 Aşağı / 22 Yukarı

Tablonun Açıklaması:Pek çok sıfırlama mesafelerinin hesaplamalarını verdik; fakat bu, sadece bir çift Dakikalık Açı (MOAs) eklenecek olan düz atım fişeğidir

.50 CALİBRELİK M-2 BALL, 750-GR. İÇİN 1000 YARDA SIFIRLAMASI
600 Yardada çekirdek yolu:-70.63″
1500 Yardada çekirdek yolu:+248.00″
2000 Yardada çekirdek yolu:+778.25″
Gerekli Dakikalık Açı (MOAs) :12 Aşağı / 39 Yukarı

Tablonun Açıklaması: Burada kullandığımız maksimum mesafe, gerçek .50 kalibrelik keskin nişan menzilini temsil etmesine rağmen,siz büyük ihtimal, 600 Yardanın altında iyi sonuç almak ve tam isabeti sağlamak için biraz daha negatif yükseklik veren Dakikalık Açı isteyebilirsiniz.

Dürbün yerleştirme bölümü bu tablolarla daha fazla ilgilidir, eğer çekirdek yolunu uygun bir hale getirmek için ayarlamalara ihtiyacınız varsa, dürbünün nispi Tesir Noktasını yükseltmek veya alçaltmak için sehpa ile dürbün arasına koyulacak bisküvi inceliğinde takozun sağlanabileceğini bilmelisiniz.

Yukarıdaki hesapladığımız Dakikalık Açı (MOAs) limitlerine, dürbün sıfırlaması için eklemeniz gereken 2 Dakikalık yan rüzgar Açısına ve 3 Dakikalık yükseklik Açısına ihtiyacınız olacağını farz etmelisiniz. Bunların her bir tüfek, dürbün ve mesnet yatağı için çok az farklılıklar gösterecek olan, sadece kataloglara göre yapılan hesaplamaların olduğunu bilmelisiniz.

MESNET YATAKLARI VE YERLEŞTİRİLMESİ

Benzer titiz kalite standartlarının, keskin nişancı tüfeklerinde olması ve dürbünün de mesnet yatağında bulunması gerekmektedir. 1.700 Dolarlık bir tüfeğe, 800 Dolarlık bir dürbünü, 15 Dolarlık mesnet yatağı ve halkalarla birleştirmek büyük bir ahmaklık olur.

Mesnet yataklarının kalitesi, üretim esnasındaki yaklaşık toleranslardan kaynaklanır. Yumuşak alaşımlardan yapılan bazı mesnet yatakları sadece zayıf toleranslara değil aynı zamanda kötü üretime de sahiptirler. Ve bunlardan dolayı, yumuşak alaşımlar, tüfek mekanizmalarının çeliğinden farklı olarak değişik sertliğe ve yoğunluğa sahip oldukları için sıfırlama ayarını kaydıracak çok hafif bükülmelere yol açarak değişik oranlarda genleşirler ve büzülürler.
Ucuz mesnet yatakları, nazik çelikten yapılmış olsa bile, onun düşük toleranslı olması, ciddi sarsıntılara yol açarak kundakla sıkı bir uyum sağlamasını engeller.
Bunun ötesinde, düşük kaliteli bir mesnet yatağı tüfeğiniz ile doğru ve düz bir hat oluşturmayacaktır ve bu nedenle sıfırlama için yaptığınız pek çok dahili ayarlamalarınızın oransız olmasına sebep olacaktır.
Redfield, bir keskin nişancı tüfeği için uygun hamilin kabul edilebilecek standardı, her hangi bir tüfek üreticisinin +/- .003 inchlik toleransla hamil ile hamil yatağı boyutlarının uyum sağlamasını gerektirmektedir.
Farklı Mesnet Yatakları ve Halkalar
Bir hamil iki unsurdan oluşur: Hamil yatağına bağlanan kare şeklinde taban, ve dürbünü bu tabana tutturan halkalar.
Halkaların yüksek kaliteli olması ve dürbün matlığının olmaması aranan özelliklerindendir. İhtiyacınız olan şey, yalnızca dürbününüze uygun olacak yükseklikte halka kullanmaktır; çünkü, objektif merceğiniz ne kadar büyükse, yeterli temizlik için onu o kadar yükseğe monte etmeniz gerekir. Halkalar, umumiyetle üç çeşit yükseklik ayarı sağlayabilirler. Dürbününüzün; çarpmalardan, sürtünmelerden ve zararlardan daha az etkilenmesini sağlamak için mümkün olduğu kadar alçak durumda olmasını sağlamanız gerekmektedir.
Dürbününüzü, hedefin altına nişan alabileceğiniz kadar yükselten See-Through halkaları geyik avlamak için iyi olabilir, fakat ciddi keskin nişancılıkta bunun yeri yoktur. Bu halkalar dürbününüzü sadece darbelere karşı korumaz, aynı zamanda dürbünü namludan oldukça yükseğe kaldırırlar, ki uzun menzil yükseklik tanzimleri katalog değerlerinden sapacaktır. Böyle uzun halkalar, mükemmel olan mesafe kompensatörünün ayarını bozabilir.
Esas itibariyle, tablalar bir veya iki parça olarak imal edilirler. Tek parça olan tablalar yaklaşık 5 inch uzunluğundadır ve tahliye bölümünün sol tarafına takılır. İki parçalı tablalar aynı yatak boşluğunda dönmekte ve halkaların kendisini yatağa tutturmaktadır.Çeşitli avcıların belirttiği gibi bir veya iki parçalı tablalar taraftarı, sözde bilimsel iddiaların sayısı çok fazladır, fakat bu açıdan bakarsak tabla sitili görevini yapacaktır; tabi ki bu, kişisel tercih meselesidir.
Redfield ve Leapold mesnet yataklarının her ikisinde de rüzgar tesiri için tabla ayarlanabilir; bu nedenle, nişan hattı tanzimi yapılırken, hamilin ayarlanabilmesi ve sıfırlama yapmak için maksimum dahili yan rüzgar ayarının korunabilmesi önemli bir özelliktir.
Tipoff ve bakış halkaları gibi, (see-through rings) çabuk sökülebilen tablaların keskin nişancı tüfeklerinde yeri yoktur.Teorik olarak, bu tür mesnet yatakları dürbünü çıkarmanıza ve sıfırlama bozulmadan yeniden yerine takmanıza imkan sağlarken, modern bir keskin nişancının ihtiyacı olan tam sıfırlamayı tekrar sağlayamaz, genellikle sıfıra yakın bir durum sağlar. Belki de, bu tür hamillere çok fazla ilginin olması, keskin nişancılara karanlıkta gece görüş cihazını kullanma ve daha sonra da gündüz görüş dürbününe geri dönme imkanı sağlamasındandır.Yüksek kaliteli köşe bağlarının ve sıkıştırma vidalarının pek çok çeşidinin bulunmasına rağmen, böyle hamiller için üretici firmaların tolerans garantisi verdiğini henüz göremedim, ve onların her hangi birinin, 2’ye 5 Dakikalık Açıya yaklaşık olacak sıfırlamayı mütemadiyen muhafaza edeceğinden şüpheliyim.
Hamillerin son kategorisi “bütünleyici”dir. Bu terim; başka hamile ihtiyaç duyulmaması için, tüfek üreticilerinin yaptığı hamil yatağı içinde, kendi özel halkaları ile uyum sağlayacak olan özel yivler anlamına gelmektedir. Hamil; kolay kullanımıyla, daha hafif olmasıyla ve geri tepmenin oluşturduğu sarsıntıya daha az müdahale eden parçasıyla, tüfeği bütünleyici bir yapıya sahiptir. Sako, Ruger ve Steyr, bütünleyici tablaları kullanır ve kendi hamilinin veya bu üç hamilin kullanılması durumunda da iyi sonuç verirler.

Fakat kullandığınız halkaların ve tablaların tipi ne olursa olsun, geleneksel vidaları alyan anahtarı ile rahatça döndürülebilen altı başlı vida ile değiştirmenizi kesinlikle öneririm.

Dürbünü Hamil Yatağına Yerleştirme

Herhangi bir şeyi kurmadan önce, sıkışıklığa neden olan yağları ve pasları gidermek için bütün vidaları ve vida yataklarını aseton ile veya alkol ile temizleyin. Eğer dürbünü yeniden yerleştiriyorsanız veya daha önce başka bir tüfeğin üzerindeyse, dürbün iç taksimatının mekanik merkezini tekrar ayarlamanız gerekir.

Yerleştirmeye; vidaları yerlerine sabitleştirmeye yarayan, Loctite yapımı özel bir yapıştırıcı olan Gun-Tite’ın ince bir şekilde üzerine tatbik edildiği altı başlı vidayı kullanarak, tablayı tutturmayla başlayın. Onları gevşetip, keskin bir şekilde bir kez vurursanız, yarım dönüş yaptırabilirsiniz.
Hamil, namlu ekseni ile aynı hizaya getirmek için, ön hamilin önüne uygun olan yerde 1 inchlik veya 30 mm.lik kama ya da mil kullanarak, alt tarafında kırlangıç kuyruğu ile halka arasına sıkıştır (dürbüne değil). Ön halkanın hizalama ayarını doğru yapmak için, arka halkayı düzenleyin ve ikisi arasında bir bağ kalmayıncaya kadar çubuğa veya mile manevra yaptırın.
Şimdi, her iki halkanın tepesini çıkar ve halkaları vidalayarak dürbünü yerleştir, fakat tüpü döndüremeyecek veya kaydıramayacak kadar sıkı olmamalıdır. “Göz ayarı” olarak bilinen nişan gözünüz ile göz merceği arasındaki mesafeyi, ayarlamaya hazırsınız artık.
Göz Ayarını Ayarlama
Asker ve polis keskin nişancı tüfeklerinin pek çoğunun, önceki kuşaktan sonraki kuşağa geçmesinden dolayı; varis nişancıların, tüfeğin daha önce “çalışan” her hangi bir parçasını değiştirme konusunda tereddütleri vardır. “Eğer bir şey bozuk değilse, onunla ilgilenilmez.” Böyle bir anlayış tamamen yanlış değildir, fakat bu anlayış, göz ayarı için büyük bir hata olur.
Eğer bir dürbünü yerleştiriyor veya yeniden ayarlıyorsanız veya keskin nişancı silahı ile donatılıyorsanız, göz ayarını ayarlamak zorundasınız. Bu konu üzerindeki ısrarımı affedin; fakat doğru göz ayarı, dürbünün uygun bir şekilde kullanılması için önemlidir. Eğer doğru göz ayarına sahipseniz, tüfeği omzunuza aldığınız an dürbünden hedefi görebilir ve hızlı bir şekilde ateş edebilirsiniz. Eğer doğru göz ayarına sahipseniz, merceklerinizin sağladığı maksimum görüş alanını tam olarak görebilirsiniz. Eğer doğru göz ayarına sahipseniz, ekseriyetle paralaksı yok edersiniz. Eğer doğru göz ayarına sahipseniz, gerekli mesafeyi net bir şekilde görürsünüz. Eğer doğru göz ayarına sahipseniz, tüfeğe daha iyi kaynak yapma ve daha iyi atış yapma imkanına sahip olursunuz. Bütün bunlar önemsiz yararlar değildir.
Diğer taraftan; eğer doğru göz ayarına sahip değilseniz, dürbünün odak noktasını bulmak için hindi gibi boynunuzu ileriye ve geriye doğru uzatır durursunuz. Bu durum, geç kalmanıza ve isabetsiz atışlar yapmanıza neden olur.
İyi bir göz ayarı ile ilgili olan, tüfeğinizin kaynak yapma yerinin doğru yükseklikte olması gözünüzün dürbün merkezi ile aynı hizada olmasını sağlar ve hedefi bulmak için “kaz boynu gibi” dediğim, kötü bir alışkanlık olan başınızı yukarı veya aşağı doğru oynatmazsınız. Yanağınızı, kaynak yerine sıkı bir şekilde yapıştırmalısınız ve dürbünden bakıyorken, boynunuzu uzatmanıza, ileri veya geri oynatmanıza gerek yoktur. Tablayı ve halkaları yerleştirince, dürbünden bakın ve dürbünü, görüş alanını tam olarak görebileceğiniz kadar ileriye itin; yarım inchlik görme boşluğu olduğunu fark edeceksiniz, ve göz ayarını mümkün olduğu kadar ilerletmeyi istersiniz. İyi ayar yapmanız, geri tepme sırasında dürbünün gözünüze çarpma şansını azaltacak maksimum boşluğu yaratacaktır.
Şimdi, gözleriniz kapalı olarak pek çok kez tüfeği omzunuza koyun; yanağınız doğal olarak tüfeğe kaynak yaptığı zaman, gözünüzü açın ve göz ayarınızı kontrol edin.Hiçbir şeye odaklamaya çalışmayın, sadece görüş alanın maksimum düzeyde olup olmadığına ve görüntülerin net olup olmadığına bakın ve kontrol edin. Atış sırasında meydana gelecek geri tepmeyi göz önünde bulundurarak, gereğinden çok az fazla bile olsa dürbünü geriye kaydırma eğiliminden uzak durun.

Dürbününüzün ayarından tatmin olunca, vidaları biraz sıkın fakat baş parmağınızla hareket ettirebileceğiniz kadar sıkın. Şimdi, meyilli olmasını önleyerek, dürbününüzün yatay ve düşey iç taksimat ayarlarını yapmaya hazırsınız.

Meyillenme (canting)

Meyillenme; dikey çizginin tam dikey olmadığı ve yatay çizginin tam yatay olmadığı zaman, dürbünün iç taksimatının çok hafif bir şekilde yanlış ayarlanmasıdır.Dürbün hafifçe sağa veya sola döndürülerek merkeze getirilmelidir.

Eğer dürbününüz meyilli ise, ateş ederken tüfeğinizi yana yatırırsınız ve mesafenin artmasının etkisiyle çekirdek sağa veya sola düşer. Örneğin; yükselmede her bir altı ayarlık seviye için meyilli dürbün iç taksimatı, sizi bir seviye sola çeker, ki bu durum isabetli atış yapmayı güçleştirmektedir.Hatta çok küçük olan 1-derecelik meyillenme çekirdek yolunu, her 100 yardada bir-buçuk inch değiştirecektir.
Resimdeki şekilde, meyillenme kontrolü yapmanın basit bir yöntemi gösterilmektedir. Sehpanızı açın ve tüfeğin dipçiğini omuz mesafesine kaldırırken tüfeğin namlusu yere baksın. Eğer dikkatli bir şekilde bakarsanız, gerçekten de dürbünün göz bölümü boyunca büyütülmüş iç taksimat çizgilerini görebilirsiniz.
Şimdi, tüfeğin dipçiğinin arkasından, dürbünün merkezine ve tepesine doğru düz bir çizginin geçtiğini farz edin. Dikey iç taksimat ile bu hayali çizgi uyuşmalıdır. Dürbünü, bu hayali çizgi ile iç taksimat uyuşuncaya kadar döndürün, ve daha sonra tekrar kontrol edin. (yaptığınız göz ayarının bozulmamasına dikkat edin.)
(Sıkıştırmadan önce,yerleştirme ve sahrada kullanma esnasında meyil durumunu kontrol etmek için Springfield Armory’s Government model dürbünlerde yeni bir cihazın – hava kabarcığı seviyeli – yerleştirilmiş olduğunu belirtmek istiyorum. Dürbün iç taksimatının altındaki tüpün içine yerleştirilmesi, nişan alıyorken de, göz küresinin büyümesine neden olur.)

Dolayısıyla,iyi bir göz ayarına sahip olma ve meyil kontrolü yapıldıktan sonra,vidaları iyi ve sıkı bir şekilde sıkıştırmak için tekrar hafifçe vurarak sıkma işlemini bitirebilirsiniz.

Son olarak, her vidanın karşısına çizgi çekerek, üzerlerine çok az miktarda tırnak cilası sürünüz. Bu yöntem size, gevşek olan her hangi bir vidayı göz yardımıyla çok çabuk bir şekilde bulmanızı sağlar. Ağır magnum ve .50 kalibrelik keskin nişancı tüfeklerinde olması gerçekten muhtemel olan geri tepmelere bağlı olarak dürbünün halkaların içinden kayması ile ilgili daha sonra problemler yaşarsanız, silah yazarı ve özellikle de güçlü silah düşkünü olan Ross Seyfried tarafından geliştirilmiş bir teknik olan 3M Elektrik Kaplama, “Scotchkote” ile tüpü halkalara sıkıca tutturabilirsiniz.

Göz Bölümünü Odaklama

Dürbünlerin göz bölümünün 20/20 görüş için odaklanması fabrika tarafından yapılmasına rağmen, birisi onu kurcalamışsa veya dürbün size, çok hafif farklı görme gücü ile, bir önceki kullanıcıdan miras kalmışsa, dürbünün çok iyi bir şekilde kurulduğunu zannetmeyin.
Ben, merceğin üzerine odaklamadan bahsediyorum, dürbünden nesneleri görebilme kabiliyetinden değil. Belirgin kenar çizgileri ve iç taksimatı ile odaklanmış mercek doğru atış yapmayı sağlar. Dürbününüze bağlı olarak, göz bölümünü odaklamak için döndürülebilen, doğrudan ön tarafta bulunan, yivli halka veya arka göz bölümü bulabilirsiniz.
Mercek odağını ayarlama işi, gök yüzü veya beyaz bir duvar gibi, arka boşluğa bakan dürbününüze yöneliktir, bu nedenle şaşırmayın, ve herhangi bir şeye değil merceğin üzerindeki taksimatlara odaklayın.
Ayarlama yaparken de, dürbünden çok fazla bakmadığınızdan emin olun aksi taktirde gözünüz kendini ayarlayacak ve merceğin ayarlandığını düşüneceksiniz. Odak ayarını birkaç saniye içinde kontrol edin, daha sonra başınızı çevirin, ayarlayın, sonra tekrar bakın fakat sadece iki veya üç saniye bakın.

Eğer doğru odaklama yapmak için zamanınız varsa, odaklanmış olan hedefinizle ilgili daha sonraki sorunları hemen hemen azaltacaksınız fakat dürbün iç taksimatı bulanık görünebilir.

Nişan Hattı Tanzimi

Sıfırlamadan önceki son adım, menzil tanziminde size önemli ölçüde zaman kazandıracak olan, tüfeğinizin nişan hattı tanzimini yapmaktır.

Bir tüfeğin nişan hattı tanzimini yapmanın iki yöntemi vardır;birinci yöntemde, tüfeğin namlusundan ileriye nişan almanız gerekir. Bunu yapmak için, mekanizmayı çıkarın ve tüfeğinizin etrafını sıkı bir şekilde kum torbaları ile çevirin veya destekleyin, böylece 100 Yarda uzaktaki küçük nesnelere nişan alırsınız. Rüzgar ve yükseklik ayarını yapmak için dürbünün taret başlığını çıkarın.

Şimdi, tüfeğin namlusundan ileriye bakın, namlu istikametinin gösterdiği nesneyi belirleyin, daha sonra hareket etmemesi için silahı sabitleyin. Çok dikkatli ve yavaş bir şekilde, başınızı kaldırın ve aynı noktaya dürbün iç taksimatının hedeflenmesine ne kadar yaklaşıldığını görebilmeniz için dürbünden bakın. Dürbün iç taksimatını nesneye yaklaştırmak için rüzgar ve yükseklik ayrı yapın. Sonra, tekrar tüfek namlusundan bakın ve küçük noktaya hedeflenmiş olduğundan emin olun, ve tekrar dürbün iç taksimatının tam olarak noktanın üzerinde olup olmadığına bakın.
Bunu birkaç kez tekrarlayabilirsiniz, fakat namlunun gösterdiği yerdeki hedefe dürbün iç taksimatını tam olarak ayarladığınız zaman, yükseklik ayarını 2-1/2 Dakikalık Açı (MOA), (10 çıt) hareket ettirin, böylece mekanik olarak kağıt üzerinde hemen hemen 100 ve 200 Yardayı karşılar, ve sıfırlama yapmaya yeterince yaklaşacaksınız.
Biraz daha teknik ve tam bir nişan hattı tanzimi, namlu ile aynı ölçülerdeki, iri başlı çivili namlu ağzına koyduğunuz optik cihaz olan ayar aletinden (colimator) yapılır. Dürbününüzden baktığınız zaman, genellikle 4 veya 5 olan, her köşesiyle birkaç Dakikilık Açıyı (MOAs) gösteren namlu ağzındaki ayar sisteminden bakıyor olacaksınız. Bir hedefte olduğu gibi, ayar sistemi (kolimatör), optik merkezinde rüzgar ve yükseklik ayarı yapabileceğiniz bir hedef merkezi içerir.
Eğer bir Leupold, Redfield veya Burris hamiliniz varsa, arka kaide rüzgar tesiri için ayarlanabilecektir. Nişan hattı tanzimi yaparken, dürbününüzün iç rüzgar ayarını değil bu arka kaideyi kullanın. İç rüzgar ayarı daha sonra gerçek atış sıfırlaması için kullanılacaktır.
Yükseklik ayarı, sadece dürbün iç ayarları kullanılarak yapılır. Dürbün iç taksimatınız, doğrudan ayar sisteminin dairesel merkezine hedeflenirse, kağıt üzerinde hemen hemen tam isabetli atış yapıyor olacaksınız.
Ayar Takozları
Ayar takozu, çok fazla yükseklik ayarı vermede çekilen zorluklarda dürbünü yükseltmek veya alçaltmak için kullanılan, bisküvi kalınlığındaki pirinç metalinden yapılmış bir parçadır. Mekanik merkezden nişan hattı tanzimine ulaşmak için dürbününüzün, 10 Dakikalık Açıya (MOAs) ihtiyaç duyması gibi problemi varsa, uzak hedeflere atış esnasında tam isabet kaydetmek için, daha sonra dürbünü ayarlayamayacağınız çok fazla Dakikalık Açıyı (MOAs) yok edebilirsiniz.
Ayar takozunu arka dürbün kaidesi ve mekanizma arasına yerleştirerek vuruş noktasını yükseltebilirsiniz ve “Yukarı” Dakikalık Açıyı (MOAs) çok fazla arttırabilirsiniz. Ön kaidenin altına yerleştirilen ayar takozu, vuruş noktasını alçaltacak ve “Aşağı” Dakikalık Açıyı (MOAs) arttıracaktır. Bu ayar takozlarının genişlikleri ve Dakikalık Açılarda (MOAs) meydana gelen değişiklikler şunlardır:
Ayar Takozu Kalınlığı X Dakikalık Açıdaki (MOAs) Değişmeler
.005″ 3.5 Dakikalık Açı (MOAs)
.010″ 7.0 Dakikalık Açı (MOAs)
.015″ 10.5 Dakikalık Açı (MOAs)
.020″ 14.0 Dakikalık Açı (MOAs)
Yükseklik Dakikalık Açı (MOAs)
ayarının korunmasının önemi, açık bir örnekle daha anlaşılır olacaktır. Dürbününüzün toplam 30 Dakikalık Açı (MOAs) yüksekliğine sahip olduğunu, ve 300-yarda sıfırlamalı bir .308 tüfeğinizin olduğunu kabul edelim. Sıfırlamadan sonra, Aşağı 10 ve Yukarı 20 Dakikalık Açıya (MOAs) sahip olduğunuzu görürsünüz, fakat 100 yardada hedefe isabet ettirmek için 5.25 Dakikalık Açıya (MOAs) ihtiyacınız vardır, ve 800 yardaya ateş edebilmeniz için +23 Dakikalık Açıya (MOAs) ihtiyacınız vardır. 800 yardalık atış için 3 Yukarı Dakikalık Açıya (MOAs) daha ihtiyacınız vardır.
Bu nedenle, hamilin ön tarafının altına .005 inchlik ayar takozu koyarak 3.5 Dakika Açılık (MOAs) “hedef kaydırma” etkisinde olacaksınız ve şimdi hemen hemen tam olarak 100 yardadan 800 yardaya kadar yükseklik ayarı yapabilirsiniz. Bu, kağıt inceliğindeki pirinç metal parçasının açık bir sonucudur!
Sıfırlamayı tamamlanana kadar, son Yukarı/Aşağı Dakikalık Açının (MOAs) ne olacağından emin olamayacaksınız, ve bunun anlamı, ayar takozunu koymak için kaideyi tamamen yeniden yerleştirmelisiniz, daha sonra nişan hattı tanzimi ve tekrar sıfırlama yapabilirsiniz. Şimdi bitirme zamanı fakat değerlendirme zamanıdır.

Diğer taraftan bu, çekirdek yolu için Yukarı/Aşağı Dakikalık Açıları (MOAs) yeterli olan bir dürbüne sahip olmanın önemini doğrulayacaktır, dolayısıyla ayarlamalar yapmak için yeterli boşluklara sahip olacak ve hatta ayar takozlarına ihtiyacınız olmayacaktır.

DÜRBÜN İÇ TAKSİMATINI TEKRAR MERKEZLEME

Bir dürbünü, her tüfeğe yeniden monte ettiğinizde, tam sıfırlama için iyi ayar yaptıktan sonra, kaçınılmaz bir yan ürünü olan yükseklik ve rüzgar tesirinin birkaç ayarı dürbünün mekanik merkezinden değiştirilmektedir.
Pek çok ayarlamadan sonra, potansiyel dış ayarlama limitleri ve dolayısıyla hedefe tam isabet kaydetmek için ayar yapabildiğimiz maksimum mesafeler azaltılarak, dahili ayarlamaların önemli bir miktarı “özellikle de yükseklik ayarı” yok edilebilmektedir.
Eğer Yukarı/Aşağı veya Sağ/Sol Dakikalık Açılarının (MOAs) miktarı eşit ise, dürbün iç taksimatını fabrika mekanik merkez ayarlarına geri döndürmek oldukça kolaydır. Yapmanız gereken şey, bütün ayarları sona getirmektir, daha sonra ters yönde geri gelin ve ayarların miktarını hesaplayın. Artık toplam ayarları biliyorsunuz, yarıya bölün ve hareket düğmesini geriye çevirin.
Eğer eşit bir Dakikalık Açı (MOAs) miktarına sahip değilseniz “45 Yukarı ve 15 Aşağı yükseklik gibi” biraz karmaşık olabilir, fakat aşağıdaki tekniği kullanmada bir problem olmaz.
Resmimizde gösterildiği gibi, dürbününüzü tutabilmesi için dar mukavva karton kutuyu aynı yükseklikte iki tane “V” şeklinde kesin. Yükseklik ve rüzgar taret kapaklarını kaldırdıktan sonra, kutuyu ve dürbünü masa gibi düz bir yüzey üzerine yerleştirin.Şimdi, dürbün iç taksimatını 50 yarda veya daha uzak mesafedeki belirli bir noktaya hedefleyin. Yükseklik taretini yukarı kaldırmaya başlayın, ve kutuyu hareket ettirmemeye özen göstererek, dürbün iç taksimatına bakarken dürbünü döndürün.
Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi, dürbününüzü tamamen döndürüyorken dürbün iç taksimatının, uzatılmış bir daire veya oval bir yol çizdiğini göreceksiniz.

Mekanik merkezi tekrar ayarlama yaparken, geniş oval şekil almış olan dürbün iç taksimatını, oldukça dar bir yuvarlak şekle dönüştürmek için yükseklik veya rüzgar ayarı yapmalısınız. Bu duruma ulaşmak için pek çok kez döndürmeli/ayarlamalı/döndürmelisiniz. Bir-dördüncü “Görüş Alanınız”ın daire yapısı ile ilgili olan Oval yolun birkaç Dakikalık Açıya (MOA) indirilmesi geçerlidir. Kullandığınız tekniği dikkate almaksızın, bir dürbünü tekrar yerleştirme ve nişan hattı tanzimi yapmadan önce tekrar merkezleme yapılmalıdır.

DAKİKALIK AÇI (MOAs) HESAPLAMALARI

Şimdiye kadar bir Dakikalık Açının (MOAs), 100 yardada hemen hemen tam olarak 1 inche (1.047 inch) eşit bir açısal genişlik olduğunu gözlemledik ve 200 yardada 2 inch, 300 yardada 3 inche, ve bunun gibi yeterince eşit olarak devam etmektedir.

Dakikalık Açı ölçümü, özellikle atış için kullanışlıdır çünkü çekirdek yolunu inch ile söyleriz, ve dürbündeki yan rüzgar ve yükseklik farkı, keskin nişancı dürbününün üzerinde genellikle en fazla bulunan 1/4 Dakikalık Açı (MOAs) gibi, bir Dakikalık Açı (MOAs) kesiridir. Bunun anlamı, dört çıt ayarının 1 Dakikalık Açıya (MOAs) eşit olduğudur.

Ve bu harikulade ölçümü nasıl kullanırız? Sanırım bazı örnekler her şeyi açıklayacaktır. 100 yardada tüfeğinizi sıfırlarken, atım kestiricinizin 3 inchlik aşağı vuruşu rapor edeceği bir atış yapın. Yüksekliği 3 inch yukarı kaldırmanız gerektiğini biliyorsunuz, 100 yardada ayar yapmak kolaydır, 1 inch 1 Dakikalık Açıya (MOAs) eşittir. Değiştirmeye gerek yoktur. Dürbününüz 1/4 Dakikalık Açı (MOAs) ayarına sahipse, bu 12 çıt ayarı yapmanız gerektiği anlamına gelmektedir. (3 inch = 12 tık @ 1/4 Dakikalık Açı (MOAs) ). Bu kolay bir işlemdi.

Şimdi, yine 500 yarda uzaklıktaki bir hedefe ateş ediyorsunuz, ve gözetleyiciniz, çekirdeğinizin 6 inch yükseğe vurduğunu rapor etti. Çenenize vurdunuz. Bakalım, bir Dakikalık Açı (MOAs); 300 yardada 3 inch , 400 yardada 4 inch, ve 500 yardada 5 inche eşittir. Dolayısıyla, 500 yardada 6 inchlik vuruş noktasını azaltmak için 1 1/5 Dakikalık Açıya (MOAs) inmeliyim. Benim dürbünüm 1/4 Dakikalık Açı (MOAs) çıt ayrına sahip, ve bu nedenle, mümkün olduğunca yaklaşabilmek için 5 çıt inmeliyim. (5 çıt = 6.25 inch)

Sonra, rüzgar yan ayarını hesaplayalım. Çekirdeğiniz, 700 yardada 4 inch sola vuruş yaptı. Ne yönde kaç çıt ayar yapacaksınız? (Cevabı aşağıdadır.)

Farklı Menzil Uzaklıklarında Yarda Olarak Dakikalık Açı (MOAs) Eşitlikleri

100 200 300 400 500 600
1 MOA 1″ 2″ 3″ 4″ 5″ 6″
1/4 MOA 1/4″ 1/2″ 3/4″ 1″ 1 1/4″ 1 1/2″

1/4 dakikalık (Dakikalık Açı (MOA)) eşitliklerinin daha aşağı sırası, kaç çıt ayarının belirtilen mesafelere tekamül edeceğini gösterir. Onu unutmamak için yalnızca, dürbününüzün 1/4 Dakikalık Açı (MOAs) artışı ile aynı olan 100 yarda’da 1/4 inch olarak başladığını, sonra da her 100 yardada 1/4 büyüdüğünü hatırlayın. Bu kolayca kavranacak bir gelişmedir, ve eğer bunları aklınızda doğru olarak tutarsanız, daha sonra pek çok karmaşadan kurtulacaksınız.

300 yardada bir tık ayarı neye eşittir? Oldukça kolay ! 3/4 inche eşittir. (gelişmeyi hatırladınız: 1/4, 1/2, sonra da 100 yarda için 3/4.)

Uzun menzil hedef atıcıları tarafından kullanılan hızlı bir yöntem 1/4 Dakikalık Açı (MOAs) eşitliklerini kesirlemektedir; dolayısıyla, 100 yarda = 1/4, 200 yarda = 2/4, 300 yarda = 3/4, 400 yarda = 4/4, 800 yarda = 8/4, ve 1000 yarda = 10/4 olmaktadır. Bu eski atıcılar, çıtları saysalar bile buna rağmen, “Neden, 400 yarda, bu bir inchin dörtte biridir, veya tam bir inchdir, anlamı bir çıt, bir inch hareketine eşittir. Ve 700 yardada bir inchin yedide biridir, veya her çıt, bir ve üç-çeyrek hareketine eşittir?”

Dakikalık Açıyı (MOAs) ve çıtları akıldan hangi yöntemle hesapladığınız çok fazla önemli değildir, fakat tek bir yöntemi kullanmalı ve ona alışmalısınız. Bir süre sonra, atım kestiricinizin atışınızı belirtir belirtmez, kendinizi değişikliklerdeki çıt ayarlarını yapıyor bulacaksınız.
Yukarıdaki yan rüzgar telafisinin çözümü iki sağ çıt ayarıdır. 700 yarda’da 1 Dakikalık Açı (MOAs), 7 inch’e eşittir, ve her bir 1/4 Dakikalık Açı (MOAs) çıt ayarı, çekirdeğin çarpma noktasını 1 3/4 inch hareket ettirecektir (eski avcılara göre, yedi çeyrek). 1-3/4 inchte iki çıt, elde edeceğiniz değere oldukça yakın olan 3 1/2 inche eşittir.
Eğer Aus Jena, Steiner, veya Schmidt & Bender gibi bir Avusturya veya Alman dürbününe sahipseniz, dürbünün 1/3 veya aynı seviyede 1/6 Dakikalık Açı (MOAs) ayarlamalarına sahip olup olmadığını anlamak için dikkatli bir şekilde kontrol edin. Eğer öyleyse, gelişme, tam olarak 1/3 veya 1/6 Dakikalık Açının (MOAs) farklı artışlarında olduğu şekilde işlemektedir.
YÜKSEKLİK FARKLARI
“Yükseklik Farkları” konsepti, Birleşik Devletler (US) Piyade Sınıfı gibi Amerikan rakiplerinin her hangi birinden daha fazla, tüfek atıcılığı ve nişancılığının geliştirilmesine önem veren askerlik hizmetine atfedilmektedir. Hiç olmazsa M1 Garand’a (ve belkide 1903- A3 Springfield) dönerek, “Yükseklik Farkları” fikri, 100 yardalık artışlarda bir mesafeden diğerine giderken bir piyade erinin nişangah tertibatını yükseltmek için ihtiyaç duyduğu tam Dakikalık Açı’yı bilmekti. Steve McQueen’in, dikkatlice çıtları sayarak nişangahını hareket ettirdiği, sonra da yaklaşık 400 yardadaki hedefe nişan aldığı epik film, The Sand Pebbles filmindeki bir sahneyi hatırlıyorum. Steve, “Yükseklik Farkları”nı açık bir nişangah tertibatı ile kullanmıştı, fakat bu konsept, aynı şekilde tüfek dürbünlerine de uygulanabilmektedir.
Bir dürbün teçhizatlı keskin nişancı, başka bir yüksekliğe hareket ederken “Yükseklik Farkları”nı, ya hedef düğmeleri veya aynı şekilde sadece yükseklik halkası ile kullanmaktadır. “Yükseklik Farkları”, çekirdek ağırlığı, hızı, ve yoluna göre her bir özel mühimmat için ayrıca hesaplanmaktadır; dolayısıyla, burada ateş edeceğiniz mühimmat ile ilgili “Yükseklik Farkları”na ait eşleştirme yapmalısınız. Ayrı ayrı “Yükseklik Farkları” tabloları hazırladığım askeri Match 7.62mm mühimmat ve Federal Match .308’in benzerliği arasında yeterince fark olduğunu belirtelim.
Ayrıca, “Yükseklik Farkları” tabloları, sıfırlama mesafesi dikkate alınmaksızın işler. Esasen, tablolar size, bir sıfırlamadan ne kadar yukarı veya aşağı gidileceğini söyleyecektir, bu nedenle bir sonraki mesafede sıfırlanacaksınız. Ve elbette, bu tablolar ve tüfeğinizin performansı arasında küçük fakat, fark edilebilir değişiklikler olacaktır; bu nedenle, gerçek olarak kullanmadan önce bu “Yükseklik Farkları”na atış testi yapın ve biraz değişiklik yapın.
PİYADE TÜFEKLERİNDE BULUNAN DÜRBÜNLER
Piyade askerlerinin hareket kabiliyetini arttırmak için piyade tüfeklerinde iki yeni eğilim, kısa bulpap modeli ve buna düşük güçlü dürbünlerin ilave edilmesi yönündedir.
Gerçekte, bütün Steyr AUG tüfekleri, yaklaşık 5 Dakikalık Açının (MOAs) dairesel dürbün iç taksimatını ihtiva eden yekpare bir 1.5X dürbüne sahiptir. Bu, tam isabetli atış yapmaya uygun değilse de, 300 yardanın üstündeki insan şeklindeki hedefleri kolaylıkla vurmak için yeterince iyidir. AUG’nin tetiğini sevmem, fakat kesinlikle öldürücü bir parçadır.
İngilizler, L85A1 model yeni bir bulpap tüfeğine sahipler, ve bu tüfeklerin pek çoğu, kullanışlı 4X SUSAT(Nişangah Birimi, Hafif Silahlar Triluxü) dürbününe sahiptir. Aydınlatılmış bir dürbün iç taksimatı kullanarak SUSAT, siste ve karanlıkta oldukça etkilidir ve İngiliz bölüklerinde çokça rağbet edilmektedir.
Mükemmel tabanca gece görüşü sağlayan Trijicon, İleri Muharebe Optik Nişangahı (ACOG) olan saldırı tüfeklerinde kullanmak için küçük bir 4X dürbüne sahiptir. Jeff Cooper’un Gunsite Ranch adlı silah üretim firmasında harekat müdürü olan Bill Jeans, bu dürbünden birine sahiptir ve bu dürbünün çok iyi bir performans gösterdiğini söyledi. Onun yargısına güveniyorum.
Ucuz mesnet yataklarına teşekkürler, her hangi bir konvansiyonel 1 inchlik dürbün, M16 tüfeğinin üzerine yerleştirilebilir, ve son Körfez Savaşı sırasında, pek çok Hükümet Dağıtımı Birleşik Devletler Askerleri (GIs), 1965 Dominik Cumhuriyeti’nin kurulması esnasında babalarının yaptığı gibi kendi tüfek dürbünlerini çaldılar.
GELECEĞİN BİR İŞARETİ ?

Trijicon’un kısa İleri Muharebe Optik Nişangahlı (ACOG) 4X dürbünü piyade tüfeklerinin vuruşunu çarpıcı bir şekilde arttırmaktadır.

Üzerine ilaveler yapılabilen bu dürbünlerde, etkili bir kaynak yapmayı engelleyerek göz hizasını önemli ölçüde dipçiğin üstüne yükseltmesi yaygın olan bir problemdir. Özellikle, yüksek nişangahı/taşıma kulpu ile göz hizalamasında güçlükler yaratmaktadır. Colt’un Delta H-Bars’ta yaptığı gibi özel bir kaynak yapma yeri yerleştirilmedikçe M-16, kullanışsız dürbünlü bir tüfek olmaktadır. Aslında, sadece bu problemi çözmek üzere Colt şimdi, yekpare, Dalgalı-tip dürbün hamilli H-Bars için özel bir “Flattop” mekanizmaya sahiptir.

 Piyade tüfeklerinin üzerindeki dürbünlerin son zamanlarda artması, sıradan piyadeye kolaylık sağlayacakken, tüfeğin, mühimmat balistikleri tarafından belirtilen etkili menzilini arttıramamaktadır. Keskin bir nişancı olarak bu, optik üstünlüklerin biraz daha iyi olması durumunda 400 yardanın altındaki hedeflere nişan almaktan kaçınmanız anlamındadır. Sürekli kullanacağım bir terim olan “balistik üstünlük”ünüz sadece 400 yardada başlamaktadır, ve sahip olduğunuz, özellikle de son günlerdeki pek çok optik nişangahlarla ilgili birkaç üstünlükten biridir.

OLAĞANÜSTÜ MİLYEM NOKTALARI

Leupold Ultra M3A dürbününden baktığınız zaman, Dublex merceğin iyi iç yatay ve dikey ölçme çizgileri, karşılarında eşit olarak aralıklar verilmiş küçücük noktalara sahiptir. Merkezi iç taksimattan dışarıya doğru genişleme; dört nokta yukarı, dört nokta aşağı, dört nokta sağa ve dört nokta soladır. Bausch & Lomb’un askeri keskin nişancı dürbünü, benzer bir Milyem Noktalı merceğe sahiptir.

Bu Milyem Noktalarının tipik bir keskin nişancıda bıraktığı ilk izlenim, (Hiç olmazsa bu dürbünler, benim nişan almamı engellemeyecek kadar küçüktür.) Bunun yanında, bu noktaları nasıl kullanacağınızı öğrenince, ve onlarla doğru bir şekilde mesafe tahmini yapabileceğinizi, hareketli hedeflere nişan alabileceğinizi, rüzgar etkisini sabitleyebileceğinizi, yüksek veya alçak yerlerdeki hedefe nişan alabileceğinizi, mesafeyi iyi bir şekilde ayarlayabileceğinizi fark edince, onların daha önce hiç olmayan çok muhteşem dürbün gelişimi olduğunu kabul edeceksiniz.

Ve onun bu basit güzelliğinin yanında, hedeften gözünüzü hiç ayırmadan mesafe tahmininden dengeleme ayarlarına kadar hepsini yapabilirsiniz. Hızlı, basit, ve yekparedir.

MİLYEM NOKTALI İÇ TAKSİMAT: mesafe tahmini, hareketli hedeflere nişan alma, ve mesafeye göre ayarlamalar için muhteşem bir cihaz.

Bir Milyem Noktası Nedir?

Milyemin biraz daha geniş olmasının haricinde, Dakikalık Açının (MOAs) bir genişlik açısı olduğu gibi, bir milyem de bir genişlik açısıdır. 1 Dakikalık Açının (MOAs) nasıl 100 yarda’da 1 inch, 200 yarda’da 2 inch, 800 yarda’da 8 inch’i ifade ettiğini hatırlayın. Aslında hafif ateşli silahları tasvir etmek yerine, top gibi ağır silahların ayarını yapmak için kullanılmasının haricinde, Milyem Noktası konsepti aynıdır. Ve her hangi bir havancının size söyleyeceği gibi, 1 milyem bir dairenin 1/6400’üne eşittir. Fakat, bizim amacımız için daha çok önemli olan, bu aynı genişlik, 1 Milyemin 1000 yarda’da 1 yarda’yı ifade etmesi anlamına gelmesidir.

Daha ileriye gitmeden önce, sizi kritik bir kaygıya karşı uyarmalıyım: pek çok keskin nişancı, “Milyem Noktası” diye söyler, fakat gerçekte noktalar, bir milyem genişliğinin 3/4’üdür. İnsanların söylediği şeylere rağmen, 1 milyem, dürbün merceğinde bir noktanın merkezi ile diğer noktanın merkezi arasındaki mesafedir. Aşağıdaki resim bu önemli farkı gösterecektir.

Karıştırmayın!