MÜHİMMATLAR VE BALİSTİKLERİ

KESKİN NİŞANCI MÜHİMMATI

Hiçbir fişek diğer bir fişekle aynı değildir. Bu, balistik sınıflara başlayabileceğim basit bir ifadedir. Çünkü, bir keskin nişancının mühimmat performansındaki önemsiz farklılıklar için elde edeceği değerlendirme ciddidir.

Tablodaki veriyi göz önünde tutarsak (mühimmatlar aynı değildir.) Wyoming’de geyik avlıyoruz der ve 30-06’lık mühimmatını yanlış yere koymuş olduğunu aniden fark edersin. Bereket versin ki, bende bir tane 30-06 vardır, böylece birkaç sefer ödünç almak için sorarsın. “Elbette.” Mükemmel !

Fakat bekle. Aynı fişek ağırlığına rağmen, farklı fişek türlerinin, farklı barutların ve farklı mukavemetlerin performansında büyük bir değişim vardır. Doğrusu tabloya bakıldığında, 500 yarda içindeki %50 daha büyük enerjiyi, 13,6 inçlik mermi yolu düşüş farkını, çarpıcı olarak gözüken rüzgar temayül farkını ve daha fazlasını göreceksiniz. Ve bunların hepsi 30-06 150gr’lık çekirdeklerdir. Düşününki bu mühimmatlar farklı ağırlıklarda olduğunda ne kadar uyuşmaz şeyler olabilirdi.

MÜHİMMATLAR AYNI DEĞİLDİR

.30 06 150gr. 500 Yarda İçinde Mühimmat Performansı
Saatte 10 Mil 100 yardadan ENERJİ HIZ Rüzgarda Sıfıra

FİŞEK (Ft Ibs) (FPS) Sapma Düşüş
Federal Hi-Shot 876 1,62 31.0” -66.9”
Federal Prem BTSP 1.212 1.907 21.3” -58.7”
Hornady Spire Pt. 975 1,711 27.0” -65.6”
Hornady BTSP 1,065 1,788 24.3” -63.6”
Norma BTSP 970 1,706 28.9” -58.8”
Remington Core Lokt 876 1,622 30.9” -66.8”
Remington Bronze Pt. 1,047 1,773 25.6” -62.2”
Winchester Pwr. Pt. 716 1,466 37.5” -72.3”
Winchester Silvertip 876 1,622 30.9” -66.8”

Bana göre; performans uyumunu başarmada ilk basamak aynı tür atışı kati surette sürekli yapmaktır. Ve kati suretten kastım tamamen aynı tür atışın yapılmasıdır.

Konik Kuyruk Mühimmatlar Daha İyidir

Aynı tabloya bakıldığında, belirlenen şekilde genellikle en yüksek rüzgar direnci ve en geniş rüzgar temayülüyle karşılaşan en yavaş mühimmatlar (The Federal Hi-Shok ve Winchester Power Point) daha kısa, kalın ve yuvarlak burun şeklindedir. Bu, “Brush-busters” diye adlandırılan mühimmatın kötü olduğu anlamına gelmez, yalnızca yakın mesafe hedeflerine karşı daha fazla zarar vermek için yapılmışlardır. Bu onların görevidir.

Fakat tek çekirdek “Federal Premium” daha tatmin edici ve iyi bir traseye sahiptir, daha fazla enerjiyi elde tutar ve diğerlerine göre rüzgar içinde daha düz bir şekilde durur. Bu bir konik kuyruk çekirdektir ve keskin nişancının en iyi dostudur.

Siluetinin gittikçe incelen yapısından, ince bir burun halinde görünmesinden ve bir botun dış hattına benzemesinden dolayı konik kuyruk şekli olarak adlandırılır.

Bu çekirdek yapısı, hızlanan bir çekirdek çizgisinin vakumuyla etkilenen bir alanda, yani kendi gövde şeklinin rüzgarı kesmesiyle hem rüzgar direncini etkileyen hem de sürtünmeyi azaltan aerodinamik yapısından dolayı daha fazla hız elde edebilmektedir. Askerler Boat Tail mühimmatı ateşlediğinde, artırılmış performansından dolayı askeri tüfek menzilleri sıkıştırılmış alanlar içine %10 daha fazla uzaklık sağlamalıdır. Tüfeğin hedefi doğru olarak tutturduğu imkan ve kabiliyette kesinlikle en iyi mühimmattır ve genel olarak bu onun balistik performansını da geliştirir. Ve hedefin tutturulmasındaki imkan ve kabiliyet keskin nişancının en büyük kaygısı ve unutulmaması gereken tek şeydir, bu, uyum ve kusuru da eşitlemektedir.

Mühimmat eş değerliğinin uyum bölümü, yalnız konik kuyruk çekirdekleri değil Match türü konik kuyruk mühimmatının ateşlenmesiyle de sağlanmaktadır, aynı şekilde bir biri ardına ateşlemeyle fişekler, tamamen aynı performans için müsaade edilen hata payına veya fark derecesine en yakın şekilde imal edilmektedir.

Benzer Tür Mühimmat

Çeşitli markalarda Match cinsi mühimmatlar mevcut olmasına rağmen, en başta gelen ve muhtemelen en uygun olanı Sierra’nın 168 barut taneli Match King fişeğidir. Federal Cartridge bu Sierra fişeğini kendi gözdesi olarak göstermektedir. .308 HP-Bilim ve Teknoloji (BT) Match mühimmatı ve bu mühimmat diğerlerinden daha çok polis keskin nişancılarında gördüğümüz mühimmat türüdür.

1950’lerin sonlarındaki ilk üretimle beraber, Sierra’nın 168 barut taneli fişeği 1959 Pan American Oyunları’nda ilk olarak ortaya çıkmış ve yerini alarak üstünlüğünü kanıtlamıştır. Aynı mühimmat, Sierra Match King fişeklerinin Camp Perry Wimbledon 1000 yarda yarışlarını yirmiden fazla kazandığı zamanlarda, bu mühimmat 200 ve 300 yarda hızlı atış yarışmalarında da çok revaçtaydı.

Yakın zamanlarda bu şaşılacak türdeki fişeklerin gelişimi ve imalatı ile ilgilenen Sierra balistik uzmanı David Brown’la görüştüm. Elbette, müsamaha edilen hata payı birbirine çok yakındır; eğer bir parti içinden rasgele seçilmiş örnek fişekler beş atışa erişemeyecekse bütün bir parti ıskartaya çıkartılır ve 100 yardalık grup içinde bir tüfekte kullanılan destek ¼ dakikalık açı (MOA)’dan daha büyük değildir. Her çekirdeğin ağırlığı bir gramın 1/5’i içinde olmalıdır ve kovan çeperi en fazla bir inçin .0003’lük hata payına sahiptir.

Brown bana bu fişek hakkında bir efsanenin geri kalanını yerine oturtmam için yardım etti. “Çukur uç  yapısı bizim üretim sürecimizin sonucudur, çarpma noktası üzerine yayılması için düşünülmemiştir.” dedi.

Şekillendirilmiş kovanlar, kesin bir ölüme sebep olacak şekilde yapılmıştır, baştan sona ana gövdede uçta küçük bir boşluk kalacak şekilde dikkatli bir kontrol dahilinde presleme yapılır. Şimdi, bu gergin metal kalıptan atılmış çekirdeği çıkarmak için ince telimsi parça burun içinde soldaki dar boşluğa doğru itilmektedir. Bu şekilde, patlamış fişek, uç noktada ufak bir delik ve önemsiz doldurulmamış bir boşluğa sahip olur.

Bu düzgün bir oyuk değildir; doğrusu, herhangi bir geleneksel görüşü genişletmeye değil, çarpışmayı kırmaya ve set koymaya meyleder. Eklenen bir fayda gibi, bu yapı, Sierra’ya göre çekirdeğin uçuş içinde herhangi bir biçimsel değişimini azaltır.

Düzgün bir oyuk olmamasına rağmen, bu fişek, kanunsuz sayılan ve gereksiz acılara neden olan parça ve mühimmatlar gibi Paragraph E, Annex to Article 23, 1907 Hague Convention anlaşmalarında da yer alabilir.

Askeri keskin nişancı bu tür bir fişeği yabancı bir orduya karşı bir çatışmada kullanılmasa bile, kesinlikle teröristlere ve iç güvenliği tehdit eden suçlulara karşı kullanılabilmektedir. Ve bu kanun uygulayıcı keskin nişancılar Kara Savaşı Kuralları (Rules of Land Warfare) gibi herhangi bir anlaşmayla kısıtlanamamaktadır. Her ne kadar onların bu tür ürünlerini kullanmasam bile, biliyorum ki yüklü .308 Match çekirdekleri Federal, Hornady, Remington ve Winchester’da bulunsa da 168 gr’lık Match fişekleri Hornady, Speer, Lapua ve Nosler tarafından imal edilmektedir. Lapua kendisi 170gr’lık (FMJ) BT (Boat Tail / Gemi Kıçı) fişekleri veya 168 barut taneli boş noktalı mükemmel Scenar kullanmaktadır. Sanırım, kalite başka bir deyişle bütün bu  fişekler içindedir.

Yaygın M-80 çekirdeklerinden daha az toleransla üretilen M-118, 7.62 x 51 mm Special Ball, Birleşik Devletler askeri keskin nişancılarının mühimmatıdır. Bu fişek pürüzsüz bir uca sahiptir ve söylendiğine göre muharebe yasalarına uygunluğu hakkında bir ithama meydan vermemek için 173 gr’lık Boat Tail çekirdek kullanmaktadır. Yönetim şartnamelerine göre M-118 Special Ball’un 10 tanelik bir grupla yapılacak atışları 600 yarda’da 3.5 inç içinde en az yarıya indirmelidir ve mekanik bir destekten ateşlendiğinde hiçbiri merkezi bölüm içinde 12 inçten daha fazla olmamalıdır. Bu standardı nasıl yorumlayacağınıza bağlı olarak, söylenebilir ki mühimmatın yarısı ½ dakikalık açı (MOA) içinde tesirli olmalıdır, ve hiçbiri merkezi gruptan 2 dakikalık açı (MOA)’dan daha uzağı vurmayabilir. M-118 SP çekirdek, yıllardır yaygın olarak kullanılmasına rağmen, sivil Match çekirdek kadar gergin olmasa da 1 dakikalık açıdan (MOA) biraz daha iyi olarak değerlendirilmektedir. Çekirdeğin kendi ağırlığından dolayı, bu askeri Match çekirdek, sivil benzerlerinden daha küçük saçaklanmayla, daha ufak bir traseye sahiptir.

Bununla birlikte, M-118 pirinç mühimmatı çok büyük bir şöhrete sahiptir ve biliyorum ki birçok askeri yüksek güçlü tüfek yarışmacısı 173 gr’lık fişeği çıkartır ve Mexican Match diye adlandırılan 168 barut taneli Sierra’larla değiştirirler. Bu fişeklere Mexican Match denmesinin nedeni, söylendiğine göre ilk olarak Mexico City’deki Pan American Oyunlarında kullanılmasıdır. Bu pirinç çekirdek birleşimi birçok askeri yarışmayı da kazanmıştır.

Mühimmat Partileri ve Büyük Miktarda Mühimmat Partisi

Hatırla ; Tam isabet eşittir ………….?

Evet, tutarlılık; ve mühimmat performansımızda tutarlılığı arttırmak için başka bir yol vardır ve bu da aynı imalatçıların mühimmat partilerinde kullanılan çekirdekler ile sağlanmaktadır.

Aynı tür mühimmat partilerinde, tüm tüfek ağızotları, aynı teçhizat üzerinde, aynı bileşiklerle ve muhtemelen aynı kişi ve bir ihtimal aynı gün içinde hazırlandı. Barut, aynı zaman dahilinde, aynı şekilde depolanmış, aynı gün içinde nakledilmiş, aynı zamanda karıştırılmış aynı yığından elde edildi. Sonra aynı aletle fişeklere yüklendi. Pirinç, aynı depodan geldi, aynı zamanda ve aynı makinelerde şekillendirildi ve işlendi, aynı gün istenilen ebatta kesilip biçildi ve tamamlandı. Fişekler de, aynı kişiler tarafından, aynı parçalardan ve makinelerden tek bir parti şeklinde hazırlandı. Sonra bunlar, yüklü tek bir mühimmat içine toplandı, nihayetinde tek zamanda, tek yerde, tek makinede ve aynı kişiler tarafından tek bir parti mühimmat haline getirildi.

Böylece, fişekleri bu parti içinden alırsınız, tüfeği sıfırlamak için kullanırsınız, sonra güvenli bir yer bulursunuz; belki bunlara altı ay içinde ihtiyaç duyacaksınız ve tatbiki ve gerçek uygulamalar için yalnızca bu mühimmatı kullanacaksınız.

Yüksek Kaliteli Atımlar

Şu an itibariyle, keskin nişancı tüfeğinin atım yatağı .308 olarak hazırlansa bile daha da iyi olan Match cinsi konik kuyruk mühimmatın ateşlenmesi için ayarlanmalıdır, fakat .300 Winchester Magnum için atım yatağı ayarlanması neyse, bu da odur.

.300 Magnum Match fişeğin Birleşik Devletlerde bulunduğu  bildiğim tek yer, sınırlı askeri çevreler dışında uygun bulunmayan atımlara sahip olan Benning, Georgia’daki Birleşik Devletler Kara Kuvvetleri Nişancı (Marksmanship) er eğitim birimidir. Bir polis keskin nişancısının yapması gereken nedir?

Match cinsi fişeğine eşdeğer en iyi mühimmat, yani Match performansına yakın bir performansa sahip fabrika üretimi kaliteli mühimmat, ticari mühimmat piyasası içinde oldukça yeni bir olgudur. Premium mühimmatın 1980’lerin ortalarında ortaya çıkmasıyla, bu yeni şekil içindeki üretim paketine öncülük eden Federal fişeğiydi. Yüksek standartlarda imal edildi ve kaliteli Sierra konik kuyruk veya Nosler bölünen çekirdekleri kullanan, Federal Premium atımları, her birini kendimin bizzat kendimin kullandığı ve bu kalitedeki tüfeklerle donatılmış kanun uygulayıcı bürolara tavsiye ettiğim .300 Winchester Magnum 200 gr’lık BTSP ve .243 Winchester 100 gr’lık BTSP atımlarını içermektedir. Polis keskin nişancılarının geniş alakasından dolayı, bu iki atım üzerinde erişilmiş balistikleri sağlamaktayız.

Çok daha yakın zamanlarda, Winchester erişilmiş menzil (Extended Range) tüfek mühimmatına ek olarak Supreme ve Remington olarak adlandırılan kaliteli bir mühimmat türünü piyasaya sundu. Winchester, bu Supreme türü için yeni bir gümüş uçlu (Silvertip) konik kuyruk çekirdeği de geliştirdi. Aynı zamanda, yalnızca Winchester’ın 100 gr’lık .243 çekirdeği ve Remington 190 gr’lık .300 Magnum çekirdeği keskin nişancılar için daha uygun hale getirildi ve her iki şirket, daha fazla atımların kısa bir süre sonra bu kaliteli mühimmat türlerine ekleneceğini bize garanti etti.

Peki elle doldurulan fişeklere ne demeli? Gerçekten, birçok önemli piyade eri kendi mühimmatını en yüksek standartlarda doldurmaktadır ve Match cinsi mühimmata dahil etmek için yalnızca en iyi parçaları kullanmaktadır. Fakat asla ve asla gerçek hayatta polis keskin nişancı birliklerinin bu elle doldurulan fişekleri kullanmasını tavsiye etmem. Nedeni sorumluluktur ve bu nedenle bizi koruyan birçok avukatla bu tür endişeler hakkında konuşuyorum. Hayır, bir kez kendi doldurduğun fişekleri dene, herhangi bir ticari uygunluktaki fişekten daha iyi veya aynı performansı elde edeceğin her fişeği  ve bu hayatta sahip olduğun tüm mallarla bunu garanti edersiniz. Psikolojik ve finanssal yüklere bağlı bu tür fişeklere karşı dengeyi sağlamak için elle doldurulan fişeklerin kullanımının olası yeterli yararı yoktur. Bu onun değersiz olduğunu göstermez, ve bunun yanında, kaliteli ticari atımlar bugün bile gerçekten mükemmeldir.

Oranlı fişek boyutları. Soldan sağa doğru: .50 Kalibre, .338 Lapua Mag., .300 Winchester Mag., M-118 Special Ball 7.62mm (.308), Sierra .308 Match king, Winchester .243, ve Remington .223

.308 WINCHESTER : KESKİN NİŞANCILIĞIN EN ÇOK ÇALIŞANI

Hiçbir kuşku yok ki, .308 Winchester (7.62 mm NATO) dünyanın en popüler askeri ve yasa uygulayıcı keskin nişancılık mühimmatıdır ve tercih için iyi bir gerekçeye sahiptir.

Bu fişek, en iyi polis vasıtasını delip geçmek için, veya askeri keskin nişancı ile karşılaşabilecek yeterli güce sahiptir, yine de bu geri tepen ağır bir magnum çekirdeği değildir. Ve hedef uyuşturucu madde etkisindeyken bile, yeterli öldürücülüğe sahiptir. Ben, suç işleyen kişinin bir .308 ile doğrudan vurulması ve süratle yetersizliğin aşılmasıyla alakalı böyle bir olayın farkında değildim.

Ne yazık ki, belli bir mukayeseyle, aciz kalmadan önce polis veya tutsakların öldürülmeye devam edilmesi ve başka .223 mühimmatlar ile kesin bir şekilde vurulması gibi şüphelere sahip olan ABD’deki birçok keskin nişancılık birlikteliklerini bilirim. Elde ettiğimiz veriyi karşılaştırırsak, .308 çok daha fazla enerjiyi tutar, rüzgara karşı daha iyi durur ve uzak bir mesafede yüksek bir hız elde eder. İlk hızının gittikçe artmasından dolayı, 7.62mm’lik çekirdekle karşılaştırılabilen alan içinde .223, .308’den biraz daha iyi bir traseye sahiptir.

Bu çekirdeğin kapsamlı kullanımından dolayı .308 ile bağlantısını bilmekteyiz ve hemen hemen her uygulama için Premium veya Match cinsi fişeklerin uygun çeşidi de vardır.
Bizim balistik verimiz, hem sivil Federal Match .308 168 gr’lık BTHP hem de askeri Lake City 173 gr’lık Bilim ve Teknoloji Special Ball’u göstermektedir. Daha küçük olarak bulunan bu iki mühimmat arasında önemli uyuşmazlıklar olsa bile her ikisi de namlu ağzından 2,600 fps’de çıkar. Askeri Match’in biraz daha iyi performansı 5gr’lık daha ağır fişeği göstermektedir.

Gerçekten, uzun menzil atışının asıl doğruluğu, her ne zaman karşılaşılsa küçük farklılıkları da bu hesap içine almaktadır ve bu şekilde farkına varılmaktadır, okuyucuyu etkilemek istediğim nokta da budur.

.308 WINCHESTER’IN BALİSTİK AVANTAJI

Bu kitapta defalarca örnek olarak verilen terim balistik avantajdır, bu da .308 performansından dolayı kendi potansiyel rakiplerinden daha fazla yarara sahip olan balistik avantajdır. Bu adı uydurdum, çünkü keskin nişancılar yaklaşık 400 yarda üzerindeki menzilleri açıkça anlayabilmektedirler, kendi tüfekleri doğal olarak daha yanlışsızdır, daha güçlü ve kendi düşmanlarının taşıdığı ani saldırı tüfeklerinden daha güçlüdür. Kısa menzillerde, bir ani saldırı tüfeği, daha geniş bir şarjör kapasitesine ve düşmanının üstünlüğünü kabullendiği yüksek ateş oranına sahiptir.

Bu yüzden, kendinizi düşmanınızı vurabilecek ve bu büyük avantajı koruyabilecek bir yerde, yani tüfek menzil uzaklığında düşmanını tutabilen uzun kollu bir boksör olarak düşünün. Aynı şekilde, bilin ki düşmanının menzil yakınına gelmesine izin vermeniz ölümcül tehlikeyi de yanında getirir.

Madem ki bu, çekirdeklerin balistikleriyle birlikte doğal bir avantajdır, öyleyse aralarındaki ilişkiyi tam anlamıyla gözden geçirelim. İlk veri tablomuz, AKM ani saldırı tüfeğinden ateşlenen Sovyet tipi PS 7.62mm 123 gr’lık ve 5.45mm 53 gr’lık çekirdeklerin enerjisine karşı .308 Federal Match enerjisini karşılaştırmaktadır. (Bir ayak hesabı, 1 libre, 1 ayak yükseltmek için ihtiyaç duyulan enerji miktarıdır.)

Namlu ağzında, .308 kendi rakiplerinden yaklaşık iki kat enerjiye sahiptir, bu demektir ki .308 iki kat güçle çarpacak, yaklaşık iki kat derinlikte delip geçecek ve daha fazlası. Ve uzağa gittikçe .308 ağır BT çekirdeğin avantajı gerçekten daha da artmaktadır. Aynı zamanda 600 yarda içindeyken yaklaşık dört kat güçle vurmaktadır. Bu bakış açısını korumak için, bil ki AKM çekirdekleri, 600 yarda içinde yaklaşık 350 ft Ibs olan ve namlu ağzında yalnızca 9mm olarak yapılan çekirdeklerden daha az enerjiyi oluşturmaktadır. (9mm’lik çekirdeğe öldürücü bir mühimmat olarak saygı duymakta gerekmektedir, ancak unutmamak gerekir ki saklanman sana direkt, küçük tüfek atışlarına karşı korunmayı sağlamaktadır.)

ENERJİNİN AYAK HESABI
(Yardalık Uzaklık)

Mühimmat NamluAğzı 100 200 300 400 500 600
7.62x39mm SOV 1485 1172 913 699 522 384 299
5.45x39mm SOV 1.026 834 671 534 420 325 246
.308 Fed Match 2520 2180 1870 1600 1355 1150 970

Daha sonra, bir sonraki tabloda gösterilen saatte 10 mil esen rüzgarda sahip olduğun rüzgar temayülünü düşün. Bundan başka, avantajı çok yakındır, ama mesafeyle daha da etkileyici hale gelmektedir. Aynı zamanda AKM 7.62mm’lik çekirdek 400 yarda yol almıştır, hedeften tümüyle iki gövde genişliğinde sürüklenmiştir. Sert rüzgara karşı ateş etmeyle veya rüzgar içine 500 veya daha fazla yardada ateşleme yapıldığında kendi düşmanının umutsuzluğunun (tahminini ve değerlendirmesini) düşünün.

Bir çekirdeğin mermi yolu bir anlık inişin izini takip etmektedir, yerküreye paralel amaçlanmış bir namlu ağzı ortaya çıkartır, miktarı göstermektedir, uzak mesafelerde bir atış daha yapıldığında miktar daha yüksek tutulmalıdır. Burada 7.62x39mm üzerindeki avantaj apaçık ortadadır, fakat 5.45x39mm hızdan daha fazlası .308 Match çekirdeği ile karşılaştırılabilen mermi yoluna devam ettirmektedir.

ÇEKİRDEK HIZI
Yardalık Uzaklık-Bir Feet İçindeki Saniyelik Hız

Namlu Ağzı 100 200 300 400 500 600
7.62x39mm SOV 2340 2080 1836 1606 1388 1190 1051
5.45x39mm SOV 2953 2663 2387 2130 1889 1662 1447
.308 Fed Match 2600 2420 2240 2070 1910 1760 1610

ÇEKİRDEK YOLU/YÖRÜNGESİ
Yardalık Uzaklık-İnçlik Yol

NamluAğzı 100 200 300 400 500
7.62x39mmSOV -3.5 -14.9 -37.0 -72.4 -126.5 -106.9
5.45x39mmSOV -2.1 -9.2 -22.4 -43.2 -74.1 -117.7
.308FedMatch -2.5 -11.0 -26.4 -49.9 -82.9 -127.2

SAATTE 10 MİLLİK RÜZGAR TEMAYÜLÜNÜN KARŞILAŞTIRILMASI
Yardalık Uzaklık

Mühimmat 100 200 300 400 500
7.62x39mmSOV 1.5″ 6.4″ 15.2″ 28.7″ 47.3″
.308FedMatch 0.8″ 3.1″ 7.4″ 13.6″ 22.2″

Son karşılaştırmamız hızlarıdır, 5.45x39mm’lik çekirdeğin önceki üstünlüğüne rağmen burada uzak mesafelerdeki .308 kendi avantajını açıkça göstermektedir. Çünkü, daha ağır olan .308 daha iyi hızı devam ettirmektedir, 400 yarda içinde 5.45mm’lik mühimmatı geçmektedir ve 600 yarda içinde de her iki AKM mühimmatına göre kesinlikle üstündür. Şimdi bu balistik etkileri birleştirelim. .308 Match, mesafenin artmasına bağlı olan bir avantajla daha büyük bir enerjiyle çarpmaktadır; yandan esen rüzgar içinde daha doğru ve düz ateş etmektedir; yaklaşık 5.45mm’liklerle aynı ve 7.62mm’liklerden daha düz bir atıştır; ve .308 hatırı sayılı bir şekilde 400 yarda ötesinde bu mühimmatların hızını aşmaktadır. Sonuçta, bu sonuca götüren balistik bir avantajdır.

Bunu, keskin nişancının Match mühimmatının düşünülen yüksek kalitesiyle, tüfeğinin önemli doğruluğuyla, dürbününün mükemmel ve gittikçe artan optiğiyle bir araya koyun, 400 yardadan daha uzaktaki hedefleri birleştirdiğimizde keskin nişancı için olağanüstü bir avantaj vardır.

MATCH CİNSİ .308 MÜHİMMATININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Küçük mühimmat tutarlılığını karşılaşma galiplerini belirlediğinin farkında olan, ciddi uzun menzil rakip atıcısından başka dünya üzerinde daha titiz bir varlık yoktur. Tüm koruma takımlarında atış yapan olimpik atıcılardan dostum Lance Peters, atış yaptığı her çekirdeğiin parçalarını ayırmakta ve sınamaktadır. Yakın zamanlarda 2000 adet askeri Match .308 aldığında, bunların hepsinin parçalarını ayırdı, kendi katı standartlarına aykırı olanları, barutu ve kovanları tekrar tekrar ölçtü, sonra, daha sonraki karşılaşmalarda tekrar toplayacağı ve atış yapacağı 200 çekirdekten başka hepsini bir tarafa attı.

Kendi değerlendirmesini kolaylaştırmak maksadıyla, Lance, birçok atıcı tarafından düşünülmeyen mühimmat yönlerini en iyi şekilde ölçen özel ölçüleri ve aletleri çalıştırmaktadır. Tamamen kendini adamış ve başarıya ulaşmış atıcı – ve 1960’larda Birinci Deniz Piyade Tümeni keskin Nişancı Okulundan mezun- Lance, Federal sivil .308 HPBT Match’i ve Birleşik Devletler (US) askeri M-118 Special Ball’u sınamak için gönüllü oldu, böylece sonuçları size aktarabildim.

Lance, eğilimleri gösteren fakat sonuçları güvenilir bir şekilde bildirmeyen yeterli miktardaki çekirdeği, yani aynı imalat partisi içinden her biri rasgele seçilmiş yedi M-118 ve yedi Federal Match çekirdeği değerlendirdi. Bu mühimmat, Federal veya Lake City Mühimmat Fabrikası’nın desteği olmadan aynı düzen dışında elde edilmiştir, bu nedenle gerçekten sıradandır. Önceleri hem Federal hem de Lake City hakkında ayrıntılı verileri talep etmiştim, fakat Federal’deki kişiler, net olarak hiçbir yardımcı kavramı dışarı vermek istemediğinden, yönetimce adından söz edilen sorumluluk, yasal, ve üretim güvenlik bağlantılarıyla bu talep kibarca reddedildi. Onları suçlayamam.

Sonuçlar

Uzun menzil içinde bir çekirdeğin potansiyelini ölçmek için hepsi olası yollar değildir, fakat her testin tüm performanslara bir katkıda bulunduğu düşünülür.

Sorgu sual olmaksızın, Federal/Sierra çekirdekleri askeri M-118 Special Ball fişeklerinden hem barut tutarlılığı hem de özellikle mühimmat olarak üstündü. Pirinç çekirdek olduğu için Lake City kendi sivil benzerine kendi servetine doğru gerçek bir akış sağladı ve Mexican mühimmatı için iddia edilenlerin doğruluğunu kanıtladı.

Western mühimmatından ve Sovyet veya Çin keskin nişancı mühimmatından çok daha üstün olan M-118 çekirdeklerine güveni kaybetmeden önce yazarın ve diğer ilgili otoritelerin, 173 gr’lık çekirdek kalitesini geliştirmek için kanallar içinde çalışması tavsiye edildi. Çeşitli zamanlarda sempatik Lake City görevlileri ile daha önceden yaptığımız görüşmeler sonucunda bazı sonuçlara ulaşacağımıza eminim, fakat, keskin nişancılar için ortaya çıkan gelişmelerden başka bu gelişmeler nicelikli, dramatik olmayan ve dikkate alınmayan konular olacaktır. Bizim keskin nişancı türü 173 gr’lık çekirdeklerin sivil 168 gr’lık çekirdeklerden daha az tutarlı olması için bir neden göremiyorum.

DİĞER 7.62mm’lik MÜHİMMATI YERİNE KOYMA

En iyi sonucu verecek şekilde, bir keskin nişancı aynı parti mühimmat içinden yalnız Match cinsi mühimmatla ateş etmektedir. Fakat bir grup içinde hiçbir Match mühimmatı bulunmadığı zaman ne olur?

Kesinlik içinde bir düşüş olmasına rağmen, tüfeğiniz, NATO standartlarındaki herhangi bir 7.62x51mm’lik fişek ateşine yatkındır. Bu Western askeri çekirdekleri, bir keskin nişancının hatırlaması için kendi içeriklerinde özel karşılıklı çalışılabilirlik halkasını ve dürbün iç taksimat işaretini göstermektedir. Ayrıca farklı Avrupa ülkeleri, BT çekirdekleri, bir dönem bazı mühimmat paketlerinde bulunan “aerodinamik biçimli” mühimmat olarak tasvir ettiğini de not edin.

Karşılıklı çalışılabilirliliğin ötesinde, 173 gr’lık konik kuyruk Special Ball gibi aynı ağırlıklarda olmayan çekirdekleri hesaba katmalısınız. Bu çekirdekler farklı bir hızla ve trasede uçacaktır.

Örnek olarak Birleşik Devletler M-80 7.62mm’lik çekirdeği ele alalım. Bu M14 tüfeği için tasarlanmış ve beş fişeklik şarjör içinde paketlenmektedir. M-118 Special Ball çekirdekleri 173 gr’lık ağırlığa sahipken, bu yalnızca 147 gr ağırlıktadır. M-80 çekirdek 2,750 fpslik daha yüksek bir namlu ağzı hızına sahipken, M-118 2,600 fpslik bir namlu ağzı hızı oluşturmaktadır. M-80 çekirdeği daha hafif olduğu ve daha hızlı hareket ettiği için hedefe M-118 Special Ball’dan daha yüksek bir derecede çarpacaktır.

Bu yalnızca tutuşları, mühimmatları ve benzer şeyleri yeniden incelememiz anlamına gelmez, fakat sizin BDC, bu mühimmatla toplam olarak eş zamanın dışında olacaktır.

Farklı çekirdek kullanmak zorunda kaldığınızda, seçtiğiniz çekirdeklerin gemi kıçı (Boat Tail) olmasına dikkat edin, sonra kesinlik için çeşitli fişek partilerini test edin. Yalnızca en iyi partiyi kullanın, ve bunu güvenli bir alan içinde bir kenara koyun.

KARŞILIKLI ÇALIŞILABİLEN 7.62mm’lik MÜHİMMAT ÇEKİRDEKLERİ

Ülke Mühimmat Cinsi Çekirdek Ağırlığı Hız
A.B.D. M-80 147gr 2,750fps
Belçika SS71/1 143gr 2,745fps
Almanya BT Ball 145gr 2,784fps
Portekiz BT Ball 143gr 2,741fps
Britanya Krallığı L2A2 144gr N/A
Güney Afrika BT Ball 143gr 2,784fps
İsveç 10PRJ 144gr 2,718fps

MÜHİMMAT ÖZELLİĞİ

Bir keskin nişancı genellikle Match cinsi mühimmat kullanmaktadır, fakat, aynı keskin nişancı diğer mühimmat türleriyle de ilgilenmelidir, böylece, hedefte ve durum içinde gösterildiği gibi veya mevcut tek mühimmat bulunduğu zaman, keskin nişancı seçerek en uygun olanı kullanabilmektedir.

Örnekte gösterdiğimiz gibi; çekirdeklerin üç temel türü yuvarlak, açılan ve kırılabilendir.

Yuvarlak çekirdekler üstündeki sert dış yüzey, çarpışmadan sonra kendi şeklinin ve boyutlarının sabit kalmasına neden olmaktadır ve hedefte yayılamamasından dolayı hedef içine en az enerjiyi taşımaktadır. Her ne kadar bilimsel olmasa bile tahmin ediyorum ki bir Ball çekirdek canlı bir hedefe çarptığında, enerjisinin kabaca %50’sini taşımaktadır ve hızının yarısını kaybetmektedir.

Yuvarlak mühimmat derin bir tesire sahip olma eğilimindedir, çünkü becerikli ve dinamik şekli sürdürmektedir, ve bunun yanında hedeften çıktıktan sonra yüksek hızından dolayı yüksek tesir tehlikesine neden olabilmektedir. Bu tehlike önemli olabilir: kendi normal hızının yarı hızında yol alan 173 gr’lik çekirdek, tam hıza sahip .357 Magnum’la karşılaştırılabilen kinetik enerjiye sahiptir.

Mühimmat ateşlendiğinde, bir polis keskin nişancısı devamlı pozitif bir arka mesafe veya ayaktakilerin uzaklığını koruyabilmek için yeterli derinlikteki bir çevreyi düşünmelidir.

Ball mühimmatı, ani saldırı tüfeği mühimmatları için tipik olan ve M-118 Special Ball çekirdeği gibi konik kuyruk aerodinamik şekli verilmiş yassı tabanlı serpintili çekirdekleri içermektedir. Kendi yaldızlı metal kılıfından dolayı, bu yuvarlak çekirdek dolu metal ceket veya sert top olarak adlandırılmaktadır. Bazı kişiler bunu askeri mühimmat olarak adlandırmaktadır.

Açılan Çekirdekler

Bir sonraki kategorimiz olan açılan mühimmat, çarpışmadan sonra çapı yükseltmek için tasarlanmış olan ve böylece bir yuvarlak çekirdeğin sahip olduğu enerjiden daha fazla enerjiyi hedefe ileten yumuşak nokta, mantar şekilli ve çukur uçlu çekirdekleri içermektedir. Bu çekirdekleri av ve dumdum kurşunu olarak da adlandırılmaktadır.

Yukarıdaki örnek içinde, açılan bir çekirdek kabaca kinetik enerjisinin %70’ini dağıtmakta ve üst tesirin daha az tehlikesi ile sonuçlanan daha fazla hızı kaybetmektedir. Ve bu daha geniş olan çekirdek, ortadan geçen geniş bir yüzeyi gösterdiğinden dolayı, meydana çıkan kalıcı yara kanalını daha fazla zorlamaktadır ve kritik organlar veya sinir dokusu içinden geçebileceği düşünülen yüksek bir olasılığa sahiptir.

Açılan çekirdekler, teröristlere karşı ve suçlulara karşı iç harekatlarda kullanılmasına rağmen, 1907 Hague Konvansiyonunda savaş kullanımı için yasadışı ilan edilmiştir.

Yara balistik kısmı, uzunlukta 168 gr’lık Sierra çekirdeğin performansını işaret etmektedir, fakat not etmeliyiz ki bu doğru bir çukur uçlu çekirdek değildir ve bu nedenle çarpma sırasında dağılmakta ama genişlememektedir.

Kırılabilir : Mükemmel Dumdum Kurşunları

Kusursuz açılan çekirdek, temasta tamamen kırılan ve buharlaşan kırılabilir bir çekirdektir, bu nedenle, enerjisinin %100’ünü hedefe anında iletmektedir.

1970’lerin başlarında başlayan uçak kaçırmanın salgın olduğu tepki içinde uçaklar içine silahlı Birleşik Devletler Hava Polis Şeflerinin Amerikan jet yolcuları olarak yerleştirildiği zaman Güçlü Birleşik Devletler kanun uygulaması, bu kırılabilir çekirdeklerle ilgilenmeye başladı. 1970’teki Son Tay POW kamp baskınına da katılan Özel Kuvvetler SOG dostu, ülkemizin ilk Hava Polis Şefleri gruplarımızdan biriydi.

Bu polis şefleri kısa bir süre içinde önemli bir problemi tanımladı : eğer ateş etmeleri gerekirse, jet yolcularını delip geçebilir ve uçak gövdesini zedeleyerek tehlikeli basınç oluşturabilir.

Çeşitli özel mühimmatlar, yumuşak canlı bir hedefe daha fazla zarar vermek üzere tasarlandığı için ne sekmesi ne de ince bir metal tabakayı delmek için tasarlanmamıştır. İnce testere dişli kılıf kullanan bir tasarım, burnunda bir tıpayla sıvı içinde asılı olan yüzlerce küçük 12 atımınla doldurulmuştur.

Bu fişeklerin en ünlüsü Glaser Safety Slug olarak ticari bir başarı getirdi. Bu .308’de de kullanılabilirdir, ve orta yere korkunç zarar verdiği sırada ateşlediğim bir çok çekirdek Match kesinliği veya mermi yoluna benzememektedir. Hala, kırılabilir çekirdeğin en iyi cevap olduğu üst tesirle alakalı, nükleer veya kimyasal bir kolaylık senaryosu hayal edebilmekteyim.

Kırılabilir mühimmat kullanılırken, tahribat etkisinin çok yüzeysel olması, ve etkileyici yüzey zararlarına rağmen, deneği etkisiz hale getirmemesi farkında olunması gereken bir şeydir. Üstelik, daha ince olan çeper, hedefinizi herhangi toplam bir etkinden koruyabilmektedir.

Birleşik Devletler (US) askeri kırılabilir çekirdekler, 1,320 fpslik namlu ağzı hızıyla ateşlenen, kurşunu toz haline gelen ve bakalit plastikten yapılmış 108.5 gr’lık çekirdek kullanan 7.62mm’lik M-160’ı içermektedir. Bu hıza ve çekirdek ağırlığına rağmen, yine de bu 25 yarda’da 3/16 inçlik Dural tabağı delip geçemeyecektir.

Rhino Schok diye adlandırılan ticari bir .223 kırılabilir çekirdek, 5,000 fps namlu ağzı hızıyla ateşlendiği zaman temas sırasında buharlaşan Telurium dolu bakır tabanlı alüminyum uçlu oyuk çekirdek kullanmaktadır. Bu çekirdek muhtemelen Match-cinsi kesinliğinden yoksundur ve keskin nişancılık için uygun olmayabilir, ancak, yarışmacı takımlar için yararlılığı sağlayabilmektedir.

Oldukça yeni kırılabilir .223 çekirdeği, kayıplara karşı daha da etkili olunmasından çok kısa menzil eğitimi için tasarlanan Federal Fişeğinin Sınırlı Menzil Uygulama Mühimmatıdır. Kullanılan çekirdekler , bronz ve plastik tozlardan yapılmıştır, dizaynı askeri kırılabilir çekirdeklere benzerdir. Bu çekirdek, 3,600 fpslik namlu ağzı hızıyla ve yalnızca 19.5 gramlık çekirdeği ağırlığıyla çarpıcı bir şekilde düşen tesir kaygıları gösterilirken, kapalı alanda ateşlemeye olanak tanımaktadır. LRPA yarışmacı takımlar tarafından kullanılabilmektedir, fakat, kendi bildirilen 3’ten 4’e dakikalık açı (MOA) kesinliği, birçok keskin nişancılık uygulamasını engellemektedir.

Çok sayıda patlayıcı mühimmat tipi geçmiş on yılda ortaya çıkmıştır, fakat bunlardan birinin hem güvenilir hem de yanlışsız olduğunu şimdi öğrendim. Birçoğu, sert bir hedefe çarpmadığı sürece, (Başkan Reagan’a ateş eden suikastçı John Hinckley’in kullandığı çekirdek gibi) genleşip dağılmaz..

İzli Mühimmat

Bir keskin nişancı izli mühimmatı diğerlerinin ateşini işaretle bildirmek ve yöneltmek için kullanmaktadır. İzli mühimmatın diğerlerinden daha hızlı olan kaliteli bir namlu kullanacak olması doğru olsa bile, yıllık uygulamanın %1’den %2’ye kadar olan izli mühimmatın ateşlenmesi hiç problem olmamalıdır.

İzli mühimmatın ateşlemesine aşina olmanız gerekmektedir, çünkü bu fişekler diğer fişeklerden balistik olarak farklı uygulanmaktadır. Ağır Match fişeklerinden daha yüksekbir noktaya çarpmaya neden olan bu fişeklerin daha az ağırlıklarına (141 gr) ve daha fazla hızına (2,750 fps) ek olarak, bu fişekler doğal olarak çok daha hatasızdır.

Resmi Birleşik Devletler (US) askeri standartları, 550 yarda içinde M-62 izli mühimmatının 10 atımlık bir örneğinin 36 inçten daha geniş olmamasına gerek duymaktadır. M-118 Special Ball için kabul edilebilir standarttan üç kat daha geniş bir gruptur.

Fakat, arzu edilen vuruş dağılımının azaltılması dahilinde makineli tüfek performansı için arzu edilen bu tür bir gruptur. M-62 izli mühimmatının mermi yolu, uçuş anında kendi ağırlığı ve dengesi değişen tutuşturucu ve alt tutuşturucunun yanmasından dolayı daha karışıktır. İz elementi 900 veya 1,000 yarda’da yanmaktadır.

Makineli tüfek kullanımı için tasarlanan turuncu uçlu M-62 izli mühimmatı genelde yuvarlak çekirdek ile içinde 1:5 oranı ile doldurulmuş yanıcı bir madde ile üretilmiştir.

Zırh Delici Mühimmat

Zırh Delici tüfek mühimmatı, kendi siyah uçlu olanları hariç, normal metal ceketli çekirdekler olarak ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, çekirdek yerine, Zırh Delici (AP) çekirdek genelde özel çelik alaşımlı sert bir metal deliciyi içermektedir.

Askeri bir keskin nişancı helikopterlere ve diğer ince zırhlı hedefler hücum ettiğinde bu zırh delici mühimmat kullanmaktadır. Bu tür Zırh Delici (AP) mühimmatlar dayanıklı bir siper arkasındaki bir düşmana hücum etmek için de kullanışlı olabilmektedir.

Birleşik Devletler (US) 7.62mm M-61 zırh delici mühimmatı 2,750 fps’lik namlu ağzı hızına sahiptir ve 100 yardada 5/8 inçlik çeliği delebilmektedir.

İsveç’in FFVAP 7.62x51mm’lik NATO çekirdek, ateşlendiğinde 3,130 fps’lik namlu ağzı hızına sahip 135 gr’lık çok hafif çelik çekirdekli mühimmat kullanmaktadır ve çok etkileyici bir performansla 300 metrede 15mm’lik (6/10 inç) çeliği delmektedir.

Winchester, tungsten metal alaşımlı küçük bir ok içeren, Birleşik Devletler (US) Kara Kuvvetleri için SLAP (Yivli Hafif Zırh Delici) diye adlandırılan ileri teknoloji deneysel Zırh Delici (AP) bir çekirdek geliştirdi. Sıfır derecelik bir eğrilikte bu SLAP (Yivli Hafif Zırh Delici) küçük ok 250 metrede ¾ inçlik çeliği delmektedir.

Ve bu eğrilik konusu: maksimum tesiri sağlamak için özel bir öneme ihtiyaç duymaktadır, hedefiniz hareket ediyorsa veya zırhlı bir araç gibi eğriliklerdeki ve açılardaki sapma nedeniyle bilerek tasarlanmışsa çok kolay bir mesele olmasa da tüm bu Zırh Delici (AP) çekirdekler dik olarak bir yüzeye çarpmalıdır.