remington-acceleratorRemington Hızlandırıcısı

İlk olarak 1977’de ortaya çıkan Remington hızlandırıcısı:  geniş bir kovan içine küçük çaplı bir çekirdek yerleştirdi ve düz bir mermi yolu elde etmek için aşırı bir hızla ateşledi. Söylendiğine göre, bu mühimmat, gerektiğinde haşere atışı için de yararlı olan bir geyik tüfeği meydana getirdi.

.308, namlu ağzından 3.770 fps hızla çıkan ve plastikten bir tapa içine yerleştirilmiş .224 kalibrelik 55 gr’lik konvansiyonel bir çekirdek kullanmaktadır. Bu çekirdek başlangıçta, namluyu terk ettikten sonra saniyenin 3/10’u içinde plastik tapasını atan büyük bir merkezkaç kuvvetine neden olan 200.000 RPM’lik (dakikada tur adedi) çok büyük bir hızla dönmektedir.

Bahsedilen bu etkileyici performansına rağmen, bir Match mühimmatı gibi aynı doğrulukta olmayan ve daha ağır çekirdekler gibi çapraz rüzgardan geçerek rüzgarı kesemeyen bu çok hafif çekirdeğin daha fazla enerjiyi oluşturmaktan yoksun olduğunu da bildirmeliyim.

500 yarda’da bir 168 gr’lık Sierra yalnızca 22 inç sürüklendiği zaman .308 ivmesi saatte 10 millik çapraz rüzgar içinde 40 inç sürüklenmektedir. 500 yarda içindeki ivme enerjisi, üçüncü Sierra’nın 970 ft Ibs ile aynı olmayan 970 ft Ibs’ye düşmektedir.

Bu hızlandırıcı sizin geyik tüfeğinizi sezon dışı haşere avcısına çevirebilir, fakat bir keskin nişancılık durumunu için herhangi bir yarar göremiyorum ve burada kurs süresince öğrenci sorularından başka bir şey içermemektedir.

TESİR VE ÜST TESİR

Bir kanun uygulaması durumunda yüksek güçlü bir tüfek kullanıldığı zaman hedefi delmek için mühimmatınbir yararı bir de zararı vardır.

Polis uygulaması için .308’in güçlü savunucusuyum, çünkü, bu mühimmat bir şüphe üzerine öldürücü etki için genellikle yeterli çekirdek ağırlığı ve hızı sağlandığında araba kapıları ve camlar gibi yaygın yer hedeflerini delebilmektedir.

Başka bir açıdan, tümüyle bir hedeften geçişi ve tutsakları, görgü tanıkları ve diğer kanun görevlilerine tehlikeye sokan mühimmattan oluşan tehlike gibi üst tesir hakkında iyi tespit edilmiş endişeler vardır. Kendi hızının yarısını kaybettikten sonra .308 çekirdeği vücuttan çıkmasına rağmen ufak bir tehlike olarak kabul edemeyeceğimiz tam güçlü Magnum mühimmatı ile kendi kinetik enerjisini hala karşılaştırabilir güce sahiptir. Sahip olduğumuz yardımcı mühimmat duvarı delmektedir ve beni konuya duyarlı hale getiren başımın 3 inç yakınında geçmesidir.

Bazı kanun görevlileri tarafından savunulan tek çözüm, kendi tipik mühimmatlarının yanı sıra keskin nişancılık için bir .223 kullanmak ve daha az üst tesir şansına sahip olmaktır. Düşünceleri benim düşüncelerim kadar geçerli olduğu zaman, nadiren karşılaştığımız güvenlik problemlerinden dolayı potansiyelimizin sınırlandırılmasını görmekten nefret ediyorum; bu ülkede bir şüphe olarak geçen polis keskin nişancı tüfeği ile vurulan hiç kimseyi duymadım. Ne kadar uzağa giderse gitsin, bir tutsağa zarar veren veya çekirdeği sektiren kemik parçalarının tehlikesi de vardır. Bunun hakkında hiçbir şüphe yok ki: rehine kurtarma atışı gerçek tehlikelerle incelikle işlenmiştir, bu bir sıcak mutfaktır.

Uçan çekirdeği durduracak kalın bir madde olarak kastettiğim hedefinizin ötesinde pozitif bir ağ olduğunu düşünmek ve bir ağ gibi kullanmak için kendi yerini belirlemek kişisel tavsiyemdir.
Hedefin diğer bir yönü, her hangi bir engel, düşman veya şüpheli ile karşılaşıldığında başarabileceğiniz tesirin ne tür olduğunu tamamen öğrenmedir. Çeşitli balistik testlerden, ateşlenen hem 5.56mm’lik hem de 7.62mm’lik NATO mühimmatlarının Birleşik Devletler (US) Kara Kuvvetleri verisine sahibim. Bu mühimmatların soft point ve hollow point değil de tam ceketli askeri çekirdekler olduğunu aklınızda tutun.

Yakın menzilden çok uzak menzile çam ağaçları ve kum torbaları gibi hedeflerin içine daha derin tesirde bulunan en olağandışı mühimmatın 5.56mm’lık fişekler olduğunu gözlemlemek önemlidir. Bunun nedeni çarpışma sonucu parçalanan ve hızını kaybeden bu çekirdeğin başlangıçta çok hızlı uçmasıdır. Bu tür bir testten dolayı 55 gr’lik M193 mühimmatı, 700 metre üstünde askeri bir koruyucu yeleğe tesirli olmaktadır ve 500 yarda’da bir kaplama maddesi ile bir miğferi delip geçmektedir. Tüm bu sonuçlar Bağımsız Teşkilatların bazı testlerinden biraz daha iyidir, S. Sgt. Gary Gamradt ve ben geçici olarak gözlediğimiz testlere birkaç yıl önce kılavuzluk yaptık.

Başka bir Birleşik Devletler (US) Kara Kuvvetleri testinde 7.62mm’lik 147 gr’lık M-80 çekirdeği 200 metrede (220 yarda) ateşlendi ve aşağıdaki sonuçları verdi.

Çam ağacına tesiri : 50 inç
Gevşek Kuma tesiri : 10 inç
Sert betona tesiri : 3 inç

Ben bu sonuçları, oldukça geniş kozalaklı bir ağaç arkasında mevzilenmiş bir düşmana direkt olarak ateş ederek bu düşmana saldırabilme anlamında yorumlarım. Bir sonraki testte beton ve kum üstündeki tesir için daha fazla veriye sahip olacağız, fakat umarım farklı testlerin ille de benzer sonuçları ve hedef tesiri için önemli bağlantıları vermediğini not etmeye başlarsınız. Tutarsızlıklar, tahmin edilemeyen rahatsız edici bir ölçü oluşturabilmektedir.

Bir sonraki verimiz, yoğun etkili fişeğin kaydedilen tesiriyle birlikte M60 makineli tüfekten beşerli atımlar olarak ateşlenen 7.62 mm’lik M-80 çekirdeği içermektedir. Tüm fişekler olmazsa bile bazıları, ortaya doğru bir fişeğin takip edilmesinden dolayı yarar sağlamıştır, benim için çok rastlantısal olan rasgele olasılığın bir derecesi vardır.

Ne kadar ilginç ve geçerli olursa olsun, kendi 7.62mm’lik Zırh Delici(AP) mühimmatı benzerinden daha iyi olan yaklaşık yüzde 10 başarım sağlayan .30-06 zırh delici siyah uçlu çekirdek hakkındaki bilgiyi oluşturmaktadır. Bu çekirdeğin hedefe tesirindeki kendi etkisi ve kesinliği içinde büyük bir güvene sahibim. Özellikle bu çekirdeğin 7 inçlik betonu delmesi kayda değerdir ve genellikle ıslak toprağı delip geçmek kuru toprağı, kumu veya kili delip geçmekten çok daha kolaydır.

Son verimiz, bilimsel olarak algılanmasa da hala ilginç sonuçlar elde ettiğimiz, benim ve personel çavuş Gamradt’ın birkaç yıl önce yaptığı atış testinden sağlanmıştır. En şaşırtıcı olanı 100 yarda’da hiçbir fişek sıradan askeri bir kum torbası duvarını delememesidir. Görüldüğü gibi miğferimiz, 5.56mm’lik çekirdeğe askeri teste olduğundan daha fazla direnci kanıtlamıştır. Ayrıca, çok garip bir gözlemimde, bazı hedefler delindiğinde, daha fazla öldürücülüğü terk edeceğinden şüphelendiğim çekirdeğin daha fazla çarpışma şiddetini yitirmesidir. Bu 5.56mm’lik çekirdek, 400 yarda’da çam ağacının 4 inçlik kısmında çıktığı zaman, bu fişek hemen hemen hiç hız kaybetmemiştir.

Bu tarz bir hedefe bir çekirdek ulaştıktan sonra ne kadar hızın kaldığını bize hiçbir akım verisinin göstermemesinden dolayı, bu değerlendirilmesi gereken bir sonuçtur. Teorik olarak, eğer bir çekirdek  hasarsız olarak çıkmışsa ve yere düşmüşse ve hasarı zorlayan kabiliyet de bu değilse başarıya ulaşmıştır.


100 yarda 7.62 mm’lik çekirdek ve .30 Zırh Delici Verisi

Ortam: 7.62mm’lik çekirdek 5erli seri atış .30-06 Zırh Delici Tek Atış

Toprak:: Yaş 28″ 28″
Kuru 19″ 19″

Kum :: Yaş 19″ 28″
Kuru 16″ 19″

Kil :: Yaş 35″ 35″
Kuru 24″ 24″

Ağaç/Tahta 19″ Bilinmiyor
Kütük Kereste 28″ 48″
Moloz(toprak, beton, vb.) 12″ 14″
Tuğla Duvar 14″ Bilinmiyor
Taş Duvar 9.5″ Bilinmiyor
Beton 9.5″ 7″
Alüminyum Bilinmiyor 2″
Yumuşak Çelik Bilinmiyor 1″

Ve gerçekten, her hangi bir hedef atışı, yakınındaki dostları veya dost bir kurtarmayı kapsadığı zaman özellikle tehlikeli ve içinden çıkılamayacak bir öneri olarak düşünülmelidir. Askeri kullanım için iyi olsa bile, hedef atışı kanun uygulayıcı için çok tehlikeli bir tekniktir ve kullanımı yalnızca gereksinim dahilinde kabul edilmelidir.

5.56mm’lik M-193 Çekirdek Tesir Verisi
Uzaklık / Beton / Çam Kütüğü / Kum Torbaları
25 metre 1.4″ 10.5″ 1.4″
100 metre 1.3″ 22.4″ 2.5″
200 metre 1.2″ 25.0″ 3.7″
400 metre 0.8″ 14.9″ 8.8″
600 metre 0.5″ 6.7″ 7.6″

KESKİN NİŞANCILIK YARA BALİSTİKLERİ

Birkaç yıl önce tüfek mühimmatı etkisi genelde plastik bir süt sürahisi gibi su dolu kaplara ateş ederek ve patlama sonuçlarını gözleyerek kanıtlandı.

Görsel olarak çok dramatik olsa da gerçekten fazla önemli bir etki olmayan öldürücü balistik etkisi olarak da gösterilen bu tür gösteriler gibi geçici kavite boşluğu halen çok etkilidir ve birçok atıcı bu mühimmatın bir hedefe zarar veren ne tür bir yüksek güçlü tüfek mühimmatı olduğunu düşünmüştür.

Gerçek Dünya’da herkes bu mühimmatların bir süt şişesine yaptığı etkiyi canlılara yapamadığını bilse de bazı şeyler yanlıştır. Bırakılan güç gibi üst kavramlar, Bağlı Yetersiz Dizin, fişek türlerinin son teslimatı ve gerçekten foot-pound enerjisinin ne anlama geldiği gibi çok sayıda tartışma vardır.

GAYRİ RESMİ HEDEF TESİR TESTİ
Hedef / 5.56mm’lik M-193 çekirdek / 7.62mm’lik M-80 çekirdek
Askeri Kum Torbaları / 100 yarda Başarısız / 100 yarda Başarısız
Astarlı Miğfer / 200 yarda Maksimum / 400 yarda Kolaylıkla
Beton H Bloğu / 200 yarda Maksimum / 300 yarda Maksimum
4″ Çam Tabakası / 400 yarda Ancak / 400 yarda Kolaylıkla
1/8″ Çelik Levha / 100 yarda Maksimum / 300 yarda Kolaylıkla
1/4″ Kazan Levhası / 100 yarda Maksimum / 200 yarda Maksimum
Araba Kapısı, ’68 Dodge / 300 yarda Ancak / 400 yarda Kolaylıkla

Tecrübeye dayalı kanıt ve otopsiler arasında silah atım yaralama balistikleri yavaş yavaş bugünün en doğru bilimi içinde gelişmiştir, şöyle ki sonunda hangi fişeklerin yeterli olduğunu anlamaya başlıyoruz ve sistemli olarak çok doğru bazı etkileri karşılaştırabilmekteyiz.

Bunun birçoğu, Letterman Kara Kuvvetleri Hastanesi Yaralanma Balistikleri Laboratuarıyla beraber Birleşik Devletler (US) Kara Kuvvetleri fizikçisi Dr. Martin Fackler?a güven sağlamalıdır. Eski Detroit cinayet dedektifi Evan Marshall ile beraber tabanca mühimmat balistikleriyle alakalı kendi örnek çalışmaları Tabanca Durdurma Kuvveti (Handgun Stopping Power- Paladin Yayımında Mevcut) gibi yol gösteren bu kapsamlı araştırma sahibi Indiana kanun adamı onbaşı Edward Sanow’a teşekkür etmeliyim.
Bu araştırma süresince, Onbaşı Sanow bir seri tüfek mühimmatı testine rehberlik etti ve yazarla hem verileri hem de fotoğrafları paylaşma konusunda yeterince cömertti.

Fişekler, Yaptıkları

Fişekler ezer, sıkıştırır ve “kalıcı kavite boşluğu” olarak adlandırılan bir yıkım yolunu terk ederek vücudu parçalayarak çıkar. Çekirdeğin tam metal ceketli veya genişleyen veya çukur uçlu olmasına bağlı olarak, bu yara kanalı çekirdeğin giriş çapından daha geniş olabilmektedir.

Hedefteki hasarın en son tarifi, atış yeri olarak da bilinen bu sürekli yara kanalının geçtiği yerdir. Kanalda etli kaslara doğru uygun bir hasar verilirse, hedef muhtemelen tamamen veya hızlı bir şekilde yetersiz kalmayacaktır. Eğer atış yapılabilirse ve kanal göğüs merkezine doğru parçalamayı gerçekleştirirse muhtemelen hedef, bir yetkisizlikle sonuçlanan kalbe,omurgaya, büyük atardamarlara ve akciğerlere öldürücü hasarı verecektir.


KESKİN NİŞANCI MÜHİMMATLARININ ENERJİ KARŞILAŞTIRMALARI (ft lbs.)
300 yarda / 500 Yarda / 600 Yarda / 1.000 Yarda
Federal Match 223, 69-gr. BTHP / 750 / 475 / 375 / 170
Federal Match 308, 168-gr. BTHP / 1.600 / 1.150 / 970 / 510
Federal Prem. 300 Mag. 200-gr. BTHP / 2.520 / 1.970 / 1.890 / 995

Tabanca mühimmatları karşılaştırıldığında minimum tesir konusu ciddidir, fakat birçok tüfek mühimmatı Federal İstihbarat Dairesi (FBI) tarafından 12 inçlik derinlik olarak belirlenen minimum tesiri kayda değer olarak geçmektedir, bu nedenle çekirdekler bir koldan veya omuzdan geçebilmekte ve  hedefin ardındaki canlı varlıklara ulaşabilmektedir.

BALİSTİK JELATİN KARŞILAŞTIRMASI: .308 VS. .223 VE 7.62C39MM
.223 69-gr.Fed Match .223 55-gr.FMJ-BT .223 62-gr.FMJ-BT 7.62C39mm 123-gr FMJ.308 HPBT Match
Sürekli Yara Kanalı Derinliği 13.2″ 10.7″ 12.2″ 16.2″ 22.0″
Sürekli Yara Kanalı Çapı 0.45″ 0.4″ 0.5″ 0.6″ 0.7″
En Yüksek Geçici Gerilme Çapı 3.3″ 2.9″ 3.5″ 2.7″ 6.4″
Önemli Parçaların Sayısı 8 1 1 4 3-5
Ayak Hesabı İçinde Namlu Ağzı Enerjisi 1,380 1,280 1,325 1,445 2,520

Diğer öldürücü balistik etkisi, şu anda “Geçici Yara Boşluğu” olarak adlandırılan bu süt sürahilerinde gördüğümüz etkidir. Çekirdeğin penetrasyonu ile birlikte oluşan dalga şoku, eğer yavaş hareket eden tabanca çekirdeği ise yarık açmaya devam eden ve küçük yetersizlik etkisine sahip vahşice fakat geçici kavite boşluğuna da neden olur. Çekirdek tarafından kil ve balistik jeldeki kavite kanalı içinde oluşturulan etkili boşlukları gördüğünüz fotoğraflar zararın değil geçici yara boşluklarının görüntüleridir.

Fakat hedefi daha yoğun incelemeden önce insan fizyolojisine yakın bir gözlem yapmalıyız.

Canlı Vücuda Etkileri

“Ani etkisizleştirme” kavramı 1987’den beri Federal İstihbarat Dairesi (FBI) Silah Tavsiye Komitesi tarafından yapılan çalışmayı geliştirmiştir. Bu çalışma “ani etkisizleştirme” hemen durdurulması sonucuna varmıştır, hedef, merkezi sinir sistemini (CNS) yaralamalıdır veya dramatik, hızlı kan kaybından dolayı acı çekmelidir.

Hedef birkaç saniye önceki beceri düşüşünü ve görüntü kaybını gördüğünde şiddetli kan kaybı, beyindeki oksijenin azalmasından dolayı 10 veya 15 saniye içinde bilinç kaybına neden olabilmektedir. Etkiler içindeki kısa fakat önemli gecikme, tamamen kalp yorgunluğundan ölmesine rağmen 50 yardadaki geyik koşuşu hakkında sıkı sık anlatılan av hikayelerini açıklamaktadır.

Kalp ve karaciğer gibi dolaşım sistemi organlarının yaralanması veya kasıktaki kalça kemiğine ait atardamar veya boyundaki atardamar gibi büyük kan damarlarının kesilmesi canlılardaki bu tür şiddetli kan kaybına neden olmaktadır.

Etkileyici bir Merkezi Sinir Sistemi (CNS) yarası, beyine veya beyinin sinirle ilgili hareket şeritleri (medulla oblongata) içine doğru omuz kürek kemiklerinin üstündeki omurgaya tesir etmelidir. Tam anlamıyla uygulandığı zaman, bu atım hızlı yetkisizlikten daha çabuk sonuçlanmaktadır ve hedef hafif bir elektrik düğmesine dokunduğunuz gibi başa aşağı inmektedir. Tüm Merkezi Sinir Sistemi (CNS) atımları için baş parmak usulü omurga üzerinde daha yüksek etkidedir ve daha iyidir. Her iki büyük av partisi içinde de iki kez omurgadan vurdum, hayvanlar yığıldı ve kesinlikle kılı bile kıpırdamadı; vücutları sıvılaşmış gibiydi.

Geçici oyuk halinde olduğu zaman, söylendiğine göre etkiler tahmin edilebilir değildir ve bu nedenle, bu oyuğun mesane gibi sıvı dolu organlar ve karaciğer, beyin ve böbrekler gibi genişlemeyen dokulardaki yaraları zorladığı bilinse bile dikkate alınmamalıdır. Akciğerler, kaslar, deri ve normal kan damarları gibi dokulardaki en ufak yara çukuru kolayca gerilebilir.

Kemik darbelerine muhtemelen değer biçilmemiştir, çünkü bunlar tahmin edilebilir değildir ve çekirdeğin sekmesiyle hasarı azalttığı gibi ikinci derecedeki kemik kırıklarının saçılmasından dolayı muhtemelen daha kötü yaralanmaya neden olmaktadır.

Fakat pek çok güncel balistik teorisi, tüfek mühimmatının genellikle daha fazla zarar vermesine ve beş veya on kat daha fazla kinetik enerji ortaya çıkarmasına rağmen tabanca mühimmatı üzerine kuruludur.

İLERİ KESKİN NİŞANCILIK

KARARLILIK EŞİTTİR TAM İSABET

İsabetli atış yapan bir atıcı, isabetin sadece kararlılık veya tam tersiyle sonuçlanacağını kavrar. Eğer sürekli olarak atışlarınızı bir noktaya toplayabiliyorsanız, bütün kalan atışlarınızı bu noktaya ayarlamaktır. Yaptığınız her şeyin ve donanımınızın her parçası veya silahınızın bileşenlerinin bir isabet derecesi bulunmaktadır.

Bu, isabetle sonuçlanan kararlılığın “bütünüdür”. Sürekli kararlılığı arttırmak için yollara bakıldığında otomatik olarak daha iyi isabeti geliştireceksiniz. Tam isabet eşittir kararlılık ve kararlılık eşittir tam isabet.

Uyumlu Teçhizat

Her atıştan sonra tam olarak aynı bileşenleri kullanmaya çabalamalısınız. Bu, ideal olarak tüfeklerinizi takım arkadaşlarınızla değiştirmemeniz fakat, hepinizin kendi tüfeğinize sahip olmanız anlamına gelmektedir. Kanun sözcüsüyle ilgili olaylarda, kim rehine kurtarma gibi senaryolarda fazla ateş etmeye meyilliyse, tüfeğe şahsen sahip olma sayesinde, hem atıcının güvenliği, hem de sorumluluğu açısından özellikle önem taşımaktadır. Silahlı Kuvvetler keskin nişancıları bir tek keskin nişancı tüfeğini paylaşmak durumunda kalabilirler fakat eğer tüfek sadece bir kişiye tahsis edilmişse, tutarlılığın arttırılmasını, sıfırlama ve bireysel olarak mümkün olan en çok atışla sağlayabilirler.

Tutarlılığa aynı zamanda, harekatla ilgili mühimmatın ve eğitim mühimmatının aynı gruptan olduğundan emin olunarak, uygun türdeki fişekler sayesinde ulaşılabilir. Fişeklerin türünü değiştirdiğinizde, tüfeğinizi mühimmatın yeni türüne göre yeniden sıfırlarsınız.

Eğer bir yakınlaştırmalı tüfek dürbününe sahipseniz, antrenman ve gerçek zaman atışlarınızda da aynı büyütmeyi (genellikle dürbünün en yüksek değerinde) tercih etmelisiniz ve aynı zamanda dürbün tertibatınızı, onun en yüksek gücünde sıfırlamalısınız.

Herhangi bir silahlı kuvvetler veya polis keskin nişancısının gerçek harekatlarda kulaklık kullandığı hakkında bir bilgim bulunmamakta, bu nedenle sizinde antrenman esnasında bu tipte bir korumayı kullanmanız gerektiğini düşünmüyorum. Büyük kulaklık tipleri doğru olmayan noktalara kaynaklama yapmanıza neden olabilir ve geliştirilmiş tekniklerle üstesinden gelebileceğiniz seri ateş süresince başarırız olmanıza neden olabilir. Sahrada kulaklığa sahip olmayacağınıza göre, sizin Nişan Noktanız / Çarpma Noktanız biraz değişecektir. Birçok çeşit etkili markaları bulunan kulağın içine yerleştirilebilen kulak koruyucuları çok daha gerçekçidir, bu nedenle eğer onları unutursanız veya kullanmamayı tercih ederseniz tutarlılıkta bir bozulma gerçekleşmeyecektir.

Tutarlılık kesin nişanlama için tüfeğin dipçik topuğunun altına destek konularak arttırılır. Eğer bir kez eğitimde kullanırsanız, gerçek harekatlarda da kullanmalısınız.

Eğer kum torbaları ve çatal ayakla antrenman atışı yaparsanız, sonuçlardaki küçük farkları anlayacaksınız. Bir destek hareketsizliği sayesinde 1/4 Bir Dakikalık Açıda (MOA) bir grup atışı daha keskin yapabilmekteyim.

Atıcının Tutarlılığı

Eğitimlerde geliştirdiğiniz alışkanlıklar sayesinde (ben bunu atıcının stili olarak adlandırıyorum) kağıdı vururken, kötü adamları alnının ortasından vuruyormuş gibi aynı derecede isabetli olmalıdır.

Şimdi dürbün görüşünüzle başlayalım. Tüm Sahra Görüşünü herhangi bir sapma olmadan kenarlarından görmelisiniz. Uygun Sahra Görüşü ile göz değiştirme, mevki farkı ve en yüksek görüş arasındaki bağlantı herhangi başka bir yerdeki detayda gösterilmektedir. Sadece antrenman ve gerçek zamanda iyi bir dürbün görüşünün tekrarlanması tutarlı sonuçlara ulaştırmaktadır.

Atış esnasında kapatıldığı gibi, atışta nişan alınmayan gözün açık bırakılmasının artıları ve eksileri bulunmaktadır. Fakat hangisini tercih ederseniz edin, bu işlemi tutarlı şekilde gündüz ve uygun ışık veya yapay ışıklandırmayla gece, taarruz veya savunma atış antrenmanlarında uygulayın.

Tanımıyla birlikte bir hedefe kaynak yapmak, doğru göz, Sahra Görüşü ve diğer erken görüş için gereken temel katkıların, sizin tüfek dipçiğinizin üzerine tutarlı olarak yerleştirilmesidir.

Atışa entegre olmaya katkıda bulunan bütün etkenler (baştan başa – tetik kontrolü, nişan alma, nefes kontrolü, vücut durumu ve takip) sadece doğru olarak değil, sürekli olarak yapılmalıdır. Eğer bir bacağınızı daha kolay nefes alabilmek için göğsünüze doğru çekerseniz, bunu her yüzükoyun atışında yapmalısınız.

Teçhizat uyumunun birleşimiyle birlikte tutarlı atış stilindeki eksiksizlik, tam isabet ve hatta çok küçük uyuşmazlıklarda bile, hassaslığın sağlanmasıyla sonuçlanmaktadır. 15- Derecelik üst tepe açısının veya 3 mil süratindeki yan rüzgarın ince ayarını bilinçli yaptığınızdan emin olduğunuzda, gerçekten usta bir atıcı olacaksınız.

HER ATIŞIN ÖNEMSENMESİ

Yıllarca önce Güneydoğu Asyalı paralı askerlere eğitim verirken, bir öğrencimin en iyi duruşuyla dikilmesini ve yakınında bir siluet olduğunu varsayıp ve onu delik deşik etmesini istedim. Neşeyle, M16 veya AK-47’sini koltuğunun altına yerleştirdi ve brt-t-t-t-t-t, 30 çekirdeği siluete gönderdi fakat, sadece Tanrı biliyor nereye gittiğini. Bu hayrete düşüren öğrenciler, denemenin sonunda onca gürültü ve dumana rağmen, birçok fişeğin dikkatsizce harcandığını ve hiç birinin silueti vurmadığını gördüler. Benim burada anlatmak istediğim nokta da işte bu.

Mükemmel bir keskin nişancı olabilmek için bir avcının, keskin nişancı olarak tam otomatik atışla hiçbir şey vuramamaktansa, yarı otomatik atışla hedefine odaklanarak, her fişeği biraz daha konsantre olarak ateşlemesi gerekmektedir. Her fişeği!

NİŞANCILIK TAVSİYELERİ

Namluyu herhangi bir yere temas ettirmeyin (sol, alt); tetik parmağınızın sadece en hassas kısmını kullanın (orta); tutarlı görüşün sağlanması ve mevki farkının azaltılması için doğru gözü rahatlatın (sağ, üst); zaman kazanmak için kol askısıyla dengeyi geliştirin (sol,üst); hedeften sapma tehlikesine karşı bilinçli olun (sol, orta); ve eğer mümkünse dipçiği, kum torbasının üzerine destekleme yöntemini tercih edin (sol, orta).

Bir keskin nişancı, şekillere, gruplara veya ortalama atışlar yapmaz. Onu gerçek zamandaki atışa alıştıran, isabetli tek atım atışını geliştirecek, tek tek ateş antrenmanını yapar.

Keskin nişancı, doğru bir başlangıç, kesin bir son ve tam olarak hesaplanmış bir sonuçla birlikte, tek ve son olayla aynı derecede, antrenman esnasında da ateşlenen her fişeği önemsemek üzere kendisini şartlandırır.

Menzilli ateş esnasında atıcı, her fişeği kutusundan tek tek çıkartır, tek tek yükler, tek bir olay gibi ateşler, gözetleyicisine bildirir, bu tek atışının sonucunu gözetleme dürbünü sayesinde inceler ve daha sonra tam çarpma noktasını kayıt defterine not eder.

Her atışın sonuçlarını analiz eder ve hatta çok hafif isabetsizlikleri bile, biraz rüzgara, nefes kontrolüne, tetik kontrolüne ve diğer nedenlerin doğrusunu bularak yorumlar. Egonun etkisi yoktur, keskin nişancı ve gözetleyici, samimi ve tarafsız olarak atışı teşhis eder. Daha sonra, atıcı bir sonraki atışını planlar ve sonucu iyileştirmek için henüz öğrendiklerini uygular.

Aynı zamanda, her gerçek atışın arasında boş atış yapmak işe yarayabilir. Bu alışkanlık bana çok yardımcı oldu.

DESTEK İÇİN BİRÇOK FORM KULLANILABİLİR

Bir çatal ayak, sırt çantası, kayış, köpek maması torbası veya kum torbası, düzgün titremeden atış sağlamaktadır. Bir ağaç dalından veya kütükten faydalanıyorsanız, üzerine yumuşak bir tabaka oluşturduğunuzdan emin olun.

Atıcının daha iyi konsantrasyonla odaklanabilmesi için, tek bir hedefe beşten fazla atış yapmamalıdır. Bu bir hedef beşten fazla atışın yapılmaması aynı zamanda, hangi deliğin hangi atış sonucu olduğunun tespit edilmesindeki karışıklıkları engellemektedir.
Son olarak keskin nişancı, herhangi bir antrenmanı süresince disiplinden çıkıp boş atış yapmaması için, 20’den fazla atış yapmamalıdır.

ATIŞINIZI DESTEKLEMEK

Akıllı bir keskin nişancı her zaman, oturarak, ayakta, yüzükoyun yatarak veya diz çökerek ve ne çeşit bir hedef olduğuna bakmadan, destek olabilecek bir yer arar veya destek olabilecek yer bulunmadığında, destek ekler.

Destekli veya desteksiz atış arasındaki fark çok büyüktür ve bütün deneyimli keskin nişancılar bu farkı öğrenmiştir. Bir keskin nişancının desteksiz atış yaptığı tek durum, aniden bir düşmanla karşı karşıya kaldığı ve kendisini savunmak üzere, aceleyle yaptığı atıştır.
En sallanmayan destek, sert zeminin tersine yumuşak zemin üzerinden yapılandır.

Şunu hatırlayın; yumuşaktan serte mi, yoksa sertten yumuşağa mı. Bu ne anlama geliyor? Başlarken bilmelisiniz ki, tüfeğinizin el kundağı (fiberglas veya ahşap) serttir. Eğer el kundağınızı bir dal veya duvarla desteklerseniz, başka bir sert zemin sallanmadan sabit durmaz. Sabit hale getirmek için, sert el kundağınızla, sert dal arasına yumuşak bir şey (sahra ceketinizi) koymanız gerekmektedir. Ne demek istediğimi şimdi anladınız mı?

Sert el kundağını sabitleştirmek için uygun, onun sertliğinin tersine, sabit desteğin sağlanabilmesi için, yumuşak bir şeye gereksinim duymaktasınız. Vücudunuz nispeten yumuşaktır, bu nedenle tüfek ile sert destek yüzeyi arasına elinizi yerleştirmeniz yeterli olacaktır. Bir kum torbası da yumuşak destektir fakat, aynı zamanda daha iyi sabitleme için ağırlık ve sıklık sağlamaktadır.

Fakat sertten yumuşağa kullanım, geri tepmenin şiddetini yavaşlatarak isabeti arttırmaktadır. Eğer tüfeğinizi bir tahta çitin veya çıplak bir kütüğün üzerinde dengeleyip ateşleme hatasını yaptıysanız, ne demek istediğimi biliyorsunuzdur. Geri tepme, tüfeğinizi çılgınca yukarıya zıplatmış ve bu etki, daha çekirdek namludan çıkmadan başlamıştır. Bu davranış, isabet kaydetmemek için çalışmaktır.

Çoğu destekli atış durumları uygun monte edilmiş bir kol kayışı sayesinde arttırılabilir fakat, bu her zaman kullanışlı ve mümkün değildir. Monte edilmesinin zaman alması ve atış mevkisinde monte zorluklarından dolayı bence kayış, (destek için son tercihtir). En büyük istisna, kayış sayesinde oldukça geliştirilebilen ayakta yapılan atışlardır.

İKİ-SANDALYE TEKNİĞİ

Yumuşak vatka ve karşılıklı dengeye dikkat edin. Çatal ayaklarda durum ne? Sorulmasına bile gerek yok, bir çatal ayak, düz ve benzeri seviyesinin altında kalan yüzeylerde, destek için mükemmeldir. Fakat çatal ayak kullanırken eğimlere karşı dikkatli olmanız gerekmektedir. Hatta çatal ayak ileriye katlandığında dahi el kundağını kullanmaya ve çatal ayağın alt kısmını sizin destek noktanızın yüzeyi gibi kullanmamaya dikkat etmelisiniz.

Her şeye rağmen kullanabileceğiniz en sallanmaz destek, bir kum torbasıdır. Eğer bir kum torbası kullanıyorsanız muhtemelen yüzükoyun pozisyonda ateş etmektesiniz, fakat her ne şekilde olursa olsun bir pozisyondan diğerine geçerek atışınızı geliştirebilirsiniz. Sırt çantanızda boş bir kum torbası, hatta en azından bayan külotlu çorabından kesilmiş yarım boy bir parça taşımaya değer. Bulabildiğiniz toprak, çakıl veya kumla içini doldurunuz.

Keskin nişancı eğitim kurslarında sahip olduğum öğrenciler sırt çantalarını kapsamlı olarak bir el desteği gibi kullanmaktaydı. Genellikle tam dolu olmayan bir sırt çantası, dolu olandan her ne kadar kolay ayarlansa bile daha iyi işe yaramaktadır.

Her çeşit mobilya, atış desteği olarak kullanılmak üzere yeniden biçimlendirilebilir. Masalar bu iş için uygun olsa bile sandalyelerin taşınabilmesi daha kolaydır. İki sandalye tekniğini daha önce göstermiştik ve hatırlayın destek için kullanılan sandalyenin arka kısmı kışlık palto ile sarılmıştı (yine hatırlayın, sertten yumuşağa) ve karşı koyma ağırlığı için konserveler veya ağır kitaplar bağlanmıştı.

Yaşanılan bölgelerde ateş ederken (polis keskin nişancılarının yapmaları gereken gibi) kum torbası yerine kullanabileceğiniz, ortama uygun kullanılabilecek varlıklar genellikle etrafınızdadır. Un veya pirinç ve hatta büyük kömür çuvalları işe yaradığı gibi, bir köpek yemi torbası da iyi iş görmektedir. En iyi sonuçlar, küçük ufalanmış, ağır materyallerden alınmaktadır. Hatta sıradan plastik bir çöp torbasının yarısını elinizde bulunan herhangi bir materyalle doldurarak destek çantası haline getirebilirsiniz.

Okla avcılıkta ağaç dalı, en yüksek noktadan atış yapabilmek için bir çapa gibi olmasından dolayı, oturma veya yüzükoyun pozisyonlarında tüfek bir ağaca bitiştirildiğinde, mükemmel bir destek olmaktadır. Yumuşak bir tabaka oluşturmak için tüfeğin el kundağını yerleştirmeden önce şapkanızı veya eldiveninizi ağaç dalının üzerine sarmalısınız.

Destek olarak bir arkadaş kullanılması.

Birleşik Devletler Süvarileri Plains Yerlilerine hücum ederken özellikle uzun menzilli atış için ortaklarını bir destek gibi kullanmışlardır ? bu esnada ortak süvari hareketsiz durmaktadır. Ben iki yıl kadar önce Mississippi ?de bir hukuk adamının ortağıyla bu tekniği uyguladığına şahit oldum. Destek gözetleyicisi kişi en az hareketi sağlamak için vücudunu hazırlar ve keskin nişancı dikkatle tüfeğin el kundağını ortağının omzunun üst kasına yerleştirir. Eğer destek yapan kişi kulaklık takarsa ve atış esnasında gözlerini kapalı tutarsa bu teknik güzel ve güvenli çalışmaktadır. (Benim yetkiyle ilgili özel notum: Bu işi riski kendiniz alarak yapınız.)

Köşe desteğinde köşeye tüfek değil, tüfeğe temas eden eliniz destek olur.

Tüfeğinizi bir ağaç veya duvara elle yaslamanın uygun şekli yukarıda gösterilmektedir. Gerçekte tüfeği destekleyenin eliniz olduğuna ve el kundağının sert yüzeyden yastıklama elinizle ayrıldığına dikkat ediniz.

Benim tarafımdan geliştirilen alışılmamış bir destekleme pozisyonu, mükemmel sabitlik için, bir duvarın düz yüzeyinde kullanmanıza imkan vermektedir. Resimdeki Savunma Teşkilatı (DEA) keskin nişancımızın gösterdiği gibi, her iki topuğunuzu duvardan 12 inçlik bir uzaklıkta tutun. Şimdi geriye duvara doğru yaslanın ve sert yüzeyde omuzlarınızla dengenizi kurun. Ağırlığınızın %55’ini omuzlarınıza ve %45’ini ayaklarınıza vermelisiniz. Hızla yerini almak ve duruş pozisyonunda kayda değer bir gelişim sağlamak için bu duruş şeklini buldum. Bu duruş ağaçlarda da işe yarar.

Afrikalı düz alan avcılarının kullandığı göğüs yukarıda üç ayak destekli uygun alan tekniği yukarıda gösterilmiştir. Mevcut fidanlardan kesilerek elde edilen bu destek paraşüt ipiyle sıkı sıkıya bağlanır ve bu sayede otlaklarda, çöllerde görülen açık alanlarda kırsal kesimlerde uzun menzilli atışlar sağlar. Bu üç ayaklı desteğin tek eksiği taşımak için biçimsiz ve elverişsiz oluşudur; ateş ederken açık alanda Tanrı ve herkesin huzurundasınızdır. Fakat bu teknik yüzüstü pozisyonda çalılıklar ve uzun otlar aracılığı ile gizlenen düşmanınız üstünde size görüş üstünlüğü sağlar; uzak mesafeden siz onu vurabilirsiniz ama onun sizi vurma imkanı yoktur.

Aynı amaca hizmet eden ama daha az kusuru olan ve bastona eşit sayılan diğer bir yöntem de tek ayaklı destektir. Sayfa 178’de görüldüğü gibi atıcı elini tek desteğin üstüne yerleştirdiğinden dolayı hafiften serte doğru kesin bir temas sağlayabilmektedir.

İKİ ELİ AYNI ŞEKİLDE KULLANARAK ATEŞ ETME

Hem asker hem de polis keskin nişancıları her iki omuzdan da ateş edebilmeye çalışmalıdırlar. Askerler mümkün olan en iyi sipere yerleşmek gibi her atış fırsatının avantajını kullanabilmek için bu atış şeklini öğrenirler.

Rehine kurtarma operasyonundaki kanunla sınırlandırılmış bir keskin nişancı özellikle sorumluluk ve yasal yaptırımlar da göz önünde bulundurulduğunda zayıf omzundan ateş etmek yerine yeniden siper almayı tercih eder. Korunma amaçlı ateş ederken kanun adamı dahi kendini düşman ateşinden korumaya ihtiyaç duymaktadır. İşte bu yüzden iki eli aynı şekilde kullanarak ateş etmeyi öğrenir.

Tek ayaklı desteğin taşınması kolaydır.

Buna rağmen, siper ve hedef konumunun özelliğine bağlı olarak zayıf omzuyla ateş eden polis keskin nişancısı bir atış gerçekleştirir fakat bu nadiren olan bir olaydır.

Alttaki resimde çok iyi gösterildiği gibi, ters omza daha uygun düşen bir siperden ateş etme denemesi sizi tehlikeli bir şekilde kendinizi korumaktan uzak tutar. Atışınızı açığa çıkarmakla kalmayıp aynı zamanda daha rahat görünmenize neden olur. Üç atıcımızdan ortadaki sol destekli siperden sağ omuz siperi alarak kendisini böyle zor bir duruma sokmuştur.

Ortadaki atıcının her iki tarafındaki atıcılar uygun siperden nasıl omuz siperi alınacağının ve uygun bir siper omuz eşleşmesinin avantajlarını gösterip örneklemektedirler.

TEKNİK VE UYGULAMA

Zayıf omuzdan ateş etmenin en zor tarafı tüfeği omzunuza düzgün yerleştirmek ve aşırı keçe tepmesini önlemek için tüfeği rahat bir şekilde tutmaktır.

Bunun yanında,doğru görüş rahatlığını korumak da zor olabilir ve alışkanlık gerektirir. Hem görüş rahatlığı hem de düzgün bir duruş kuru tetik düşürme yöntemiyle bir hayli geliştirilebilir fakat bu gerçek atışa da dönüştürülmelidir aksi takdirde gerçek bir ortamda iki elinizi aynı zamanda kullanarak ateş etmeye teşebbüs ettiğinizde zorluk çekersiniz.

Doğru atış için nişan noktaları.

Bana göre yüzüstü destekli pozisyonda zayıf omzumdan ateş etmek en kolay yoldur. Öyle ki güven kazanana kadar bu omuzdan ateş etmek muhtemelen en iyisidir. En zor pozisyon ise mutlaka çalışmanız gereken ayakta, desteksiz atış pozisyonudur. Ayrı bir bölümde de atışlarınızın yüzde beşini zayıf omzunuzdan yapmanızı tavsiye etmiş bulunmaktayım.

DOĞRU NİŞAN ALMA TEKNİKLERİ

Babam bir keresinde ördek avlamaya çıkan ve kutularca fişrk harcayan ama bir tanesini bile vuramayan bir arkadaşının hikayesini anlatmıştı. Adam hiç ördek vuramamıştı, çünkü tek bir ördeğe nişan almak yerine bütün ördeklere nişan almıştı. Babamın söylemek istediği şuydu: ne kadar çok denersen dene, atışın hiçbir zaman nişan almandan daha doğru olamaz.

Nişan alma, konsantrasyonun sadece değişik bir türüdür ki; keskin nişancının ayrıntılara yoğunlaşması, sıradan bir atıcının elde ettiğinden daha iyi sonuçlar verir.

Bu sıradan atıcıya sadece rakibin belirsiz, geniş kısmına yani göğüs merkezine nişan alması öğretilmiştir fakat buna rağmen önden ağız tarafının genişliği verildiğinde, nişan kontrol aletinin hedefin enine gerçeğe uygun olarak eşleşmesi mümkündür. Bu tip geniş alan yüzünden sıradan bir atıcının isabet sınırlamaları kesin ve tamdır.

Fakat daha kusursuz bir optik nişan aletiyle donatılmış keskin nişancı, bazen tıpkı sıradan bir atışçı gibi şaşılacak şekilde sadece göğüs merkezine nişan alır. Size temin ederim ki, tam boyutlu siluet hedeflere keskin nişancılık alıştırmaları yaparsanız ve sadece göğüs merkezi ile ağırlık merkezine nişan alırsanız, keskin nişancılık potansiyelinizin yarısının bile asla farkında olmazsınız. 200 yarda atılan savruk 3 inçlik atışlar 700 yarda bütünüyle ıska haline gelir.

Gözünüzü ve aklınızı odaklamak için hedefinize yönelmeniz ve doğru hedefi seçmeniz gerekmektedir. Sayfa 179’daki resimde gösterildiği gibi keskin nişancı hedefin baş kısmına nişan almamakta olup kulağın tam üstüne nişan almaktadır. Daha belirsiz hedeflerde ise ki bu burada balon olarak gösterilmiş fakat kısmen fırça ile karalanmış bir düşman da olabilirdi hedefi aklınızdan iç taksimatla eşit parçalara veya dörde bölün. Göğüs merkezli bir atış yaptığınızda dahi üst düğme gibi kesin bir noktaya nişan alın.

Eski bir Özel Kuvvetler keskin nişancısı olan arkadaşımın tavsiye ettiği başparmak metodunun kuralı hedef üzerinde fişeğinizle aynı boyutta etkili bir nokta seçmektir. Bu mükemmel zihinsel ve görsel bir odaklanma tekniğidir. Sadece atışınızı geciktirdiğiniz bu küçük nokta ile daha fazla oyalanmayın. Tam ve hızlı bir şekilde atışınızı yapın.

Doğru nişan almanın diğer bir yolu ise göz, dürbün çizgisi ve hedef ilişkisini anlamaktır. Teoride, düzgün odaklanmış bir dürbün çizgisi atış anında hem hedef hem de dürbün iç taksimatının açıkça görülmesini sağlar. Aynı anda hedef ve iç taksimata odaklanamıyorsanız, bilinçli bir şekilde tüfeğiniz ateş aldığı anda iç taksimata odaklanmayı tercih edin.

Doğru nişan almanın son noktası nişan almadığınız gözünüzü kapatmak veya her iki gözünüzü de açık tutmaktır. Tek gözü kapalı tutmanın faydası atış anında görsel olarak dikkatinizi dağıtan şeyleri ortadan kaldırmak; her iki gözü açık tutmanın faydası ise göz yorgunluğunu azaltmak ve rahatlığı arttırmaktır. Her iki yol da iyi sonuç verir fakat bu iki yolu aynı zamanda kullanmak çok kötü sonuçlar doğurur. Unutmayın ki yaptığınız her işteki tutarlılığın kesinlik üzerinde bir etkisi vardır, bu nedenle tek gözünüzün veya her iki gözünüzün açık olmasına karar verin ve o yönde tutarlı bir şekilde atışınızı yapın.

KESKİN NİŞANCILIK KAYIT DEFTERİ

Keskin nişancı kitap değerlerinden küçük uyuşmazlıkları bile ortaya çıkartmak için tüfek ve mühimmat çalışmasının detaylı kayıtlarını tutar. Bu veriler güncelleştirilen ve sürekli yeniden değerlendirilen Keskin Nişancılık Kayıt Defterinize kayıt edilir. Kaç atışınız isabet etti? Kayıt defterini kontrol edin. Geçen aydan itibaren tam isabet oranınızdaki düşüşü mü fark ettiniz? Bu diğer mühimmata çok yöneldiğiniz zaman meydana gelir. Siz en iyisi bu mühimmatı boşaltın ve yeniden başlayın.

Soldan sağa hareket eden hedeflere nasıl iyi nişan alabilirsiniz? Kayıt defterini kontrol edin. Evet, bu defter aynı zamanda gelişiminizi, gerilemenizi ve hiç ilerleme kaydetmediğinizi izlemek için yapılmış atış başarınızın tarihidir. Bu sayede özel eğitim gerektiren temel problemleri bulmuş olursunuz.

Kayıt defteri zaman geçtikçe nişancının en iyi çözümsel aracı haline gelir fakat bu defter sadece emek ve sabır isteyen, eksiksiz bilgilerde yararlı hale gelir. Bu detay tüfeğinizin herhangi bir tüfekten nasıl ayrı çalıştığını, tüfeğinizin kendine ait bir şahsiyeti olduğunu, ve ondan en iyi bir şekilde nasıl yararlanacağınızı bulmanıza yardımcı olur.

İşte bu şekilde Keskin Nişancı Bilgi Kartınızda değişiklik ihtiyacı olduğuna karar veririsiniz.

Polis keskin nişancıları kayıt defterlerinin büyük jüri tarafından celp edileceğini dikkate almalıdırlar dolayısıyla bilgi kayıt ederken bunu akıllarından çıkarmamaları gerekmektedir.. Hem polis hem de askeri keskin nişancılar tüfekçi ile silahını tartışırken bu bilgileri çok kullanışlı bulurlar.

ATIŞ ÖNCESİ KONTROL LİSTESİ

Aşağıdaki çoğu atış öncesi faaliyetleri o kadar bellidir ki herhangi bir atıcı kendiliğinden bunları hatırlar, doğru mu? Yanlış. Bir veya herhangi başka bir zamanda ben bunlardan her bir tanesini unuttum. Bu kontrol listesini yazın, Kayıt Defterinizde saklayın ve her menzil atışı süresince kullanın.

  • Mühimmat aynı sayıda ve çoklukta mı?
  • Mühimmat düzgün ve kullanışlı mı?
  • Namlu temiz mi?
  • Namluya değen bir şey var mı?
  • Dürbün vidası sıkı mı?
  • Dürbün mercekleri açık ve temiz mi?
  • Herhangi bir fırça veya kamuflaj maddesi görüşünüzü engelliyor mu?
  • Kum torbası veya destek uygun mu?
  • Çatal ayak sağlamca yerinde ve sabit bir yüzeyde mi?
  • Dürbün mehili bu pozisyonda mı?
  • Dürbün objektif mercekleri odaklandı mı? Ayarlandı mı?
  • Mermi sapma konpensatorü mesafe için kuruldu mu?
  • Tahmini menzil kesin mi? Karşılaştırıldı mı?
  • Tahmini rüzgar kesin mi? Karşılaştırıldı mı?
  • İlk rüzgar ve menzil Kayıt Defterine kayıt edildi mi?
  • Kayış ve kablo tertibatı atış omzundan uzakta mı?
  • Duruş yeterince rahat mı?
  • Kulaklar açık mı?

HER ATIŞ İÇİN KONTROL LİSTESİ

Aşağıdaki faaliyetlerin her atış denemesinde oluşması gerekmektedir ve hemen hepsi gerçek hayattaki çarpışmalarda veya polis olaylarında kullanılır.
Tekrar yoluyla, bunları alışkanlık haline getirmelisiniz ve stres altındayken baskılara rağmen mükemmel atışlar yapmalısınız.

  • Vücut duruşu doğru mu?
  • Tüfek düzgünce rahat bir duruş için kavrandı mı?
  • Eğilme tamam mı?
  • Nefes alma doğru mu?
  • Çerçeve yatağı tüfek dipçiği altına sıkıca geçirildi mi?
  • Doğru göz rahatı
  • Düzgün bir dürbün nişan tertibatı var mı?

NOKTALAMA VE HEDEF BULMA

NOKTALAMAYA GİRİŞ

Keskin nişancının mükemmel bir nişancı olması gereği açıkça ortada olsa da en iyi keskin nişancı bile hedefi bulmadan atış yapamaz (ve birçok hedef keskin nişancı tarafından görünmemek üzere gizlenmektedir). Bir keskin nişancı timi, zamanının çeyreğini ve hatta üçte birini, bulunması çok zor avının yerini bitmek tükenmek bilmeyen gözetlemeyle ve optik aygıtlar vasıtasıyla noktalamayla, belirlemeye ayırmaktadır. Bu optik arama tarama, uzun menzil atıcılığında şart olan hassasiyeti ve dikkati gerektirmektedir; iş öncelikle bu harika yer optik nişan tertibatını öğrenmekle başlar, daha sonra da kullanımı söz konusudur.

Küçük Dürbün

Hollandalı gösterici Hans Lippershey tarafından 1608 de mükemmelleştirilen el teleskopu, 17. yüzyıl harplerinde en azından günümüz şifre çözücüleri veya casus uyduları kadar değerli teknoloji devrimi olduğunu ispatladı.

Kendi gemilerinin en keskin gözlemciler tarafından görülemeyeceği kadar ince ufuktan düşman deniz filosunu elinde küçük dürbünüyle izlemenin firkateyn kaptanına sağladığı olağanüstü taktik avantajı düşünün. Optik olarak daha üstün filo bütün kozları elinde bulunduracak ve oyunu gerektiği gibi oynayacaktır.

Lippershey’in “uzaktan görme cihazı” insanı o kadar sonuca götürüyordu ki Hollanda hükümeti (söz konusu cihazın gizli tutulması) için geliştirilme çalışmalarını saklamayı yeğledi.

Modern keskin nişancı timinin optikleri uygun kullanıldıklarında, yelkenlilerle savaş yıllarında olduğu gibi, yeterince mükemmel ve avantajlı olmaktadır. Bu aygıtlar keskin nişancıya en temel ihtiyacını (hedef bulmak ve istihbarat toplamak için fark edilmeden izleme) yerine getirme imkanı sunmaktadır.

Yardımsız insan gözüne karşın optiklerin olağanüstü avantajına saygı duymak gerek. Ben, açık alanda bir mil kadar ötede oturan bir optik teçhizatlı gözcüyü (ve en keskin gözlü askerimiz tarafından fark edilemeyecek uzaklıkta) yarı gizlenmiş el ve vücut hareketlerimi telsizle tarif ettirerek öğrencilerime tanıttım. Gösteri rahatsız ediciydi, çünkü gölgeli ağaç hattına toplanmış bizler hiçbir gözlem yapamıyorduk.

Öğrenciler gerçekten etkilenmişlerdi.

Fakat size de belirtmek isterim ki noktalama; hedef bulma, keşfedilen hedeflere değer biçme ve öncelik sırasına sokma, ateş gözetleme, keskin nişancı atışlarını ayarlama gibi ilgili alanların tümünü kapsamaktadır. Bu sadece bir şey bulmak değildir, bu aynı zamanda bulduğun şeyi anlamayı, keskin nişancının onu görmesine yardım etmeyi, harekete geçerken keskin nişancıyı desteklemeyi ve daha sonra vurana kadar atışını ayarlamayı içine almaktadır.

Mercekleri ve Görme Gücünü Anlama

Gözünüz, bütün görsel görüntülerin beyninize ulaşması için izlemesi gereken zorunlu kanaldır. Daha kesin ifade etmek gerekirse ışık gözünüze bir kamera merceği gibi çalışan gözbebeğinden girer. Gözbebeği, az ışıkta nesneleri daha iyi ayırt edebilmeniz için irileşmektedir ve çok parlak ışıkta da hassas sinir hücrelerine hasarı önlemek için otomatik olarak küçülmektedir.

En etkin optik aygıtlar, toplanan ışığı gözbebeğinizle aynı çapta görüntüye dönüştürmektedir. Yani, noktalama dürbününün veya el dürbününün göz parçasından gelen büyütülmüş ışık demeti en azından gözbebeğinizin çapı kadar büyüklükte ortaya çıkmalıdır. Bu gün ışığının resmidir, çünkü küçülmüş gözbebeği sadece 3mm çapında ölçebilmektedir. Bütün büyük el dürbünleri ve noktalama dürbünleri bunu sanal olarak başarmaktadır.

Fakat akşam karanlığında ve geceleyin gözbebeğiniz daha fazla ışık toplamak için irileşmektedir ve birçok optik teçhizat gözbebeğine uygun genişlikte, 6 ile 7mm çapında, ışık çemberi üretememektedir. Bu kusuru fark edemeyebileceğiniz gibi bu etkileyicidir ve az ışıkta ne kadar göreceğinizi şüphesiz vurgulamaktadır. Dolayısıyla, cihazın ışık görüntüsü (veya Çıkış Gözbebeği) önemli bir kriterdir ve hesaplanması kolaydır. Sadece nesne merceğinin milimetre çapını büyütmesine bölün. Örneğin, 7×35’lik el dürbünün 5mm’lik Çıkış Gözbebeği, 20×60’lık noktalama dürbünün 3mm’lik Çıkış Gözbebeği bulunmaktadır.

Optik cihazları sınıflandırmanın biraz değişik yolu; farkların cebirsel olması ve avantajların daha belirgin olması için, sadece Çıkış Gözbebeği ayarını düzeltmeniz gereken, aşağıda gösterilen Nispi Parlaklıktır:

ÇIKIŞ GÖZBEBEĞİ DÜZELTME = NİSPİ PARLAKLIK
3 x3 = 9
4 x4 = 16
5 x5 = 25
6 x6 = 36
7 x7 = 49

Işık geçişini ölçmenin ve oranlamanın üçüncü yolu; cihazın düşük ışık büyütmesine daha fazla ağırlık veren ve böylece akşam karanlığında ve ay ışığında detayları çözümleme imkanı sağlayan Alaca Karanlık Faktörüdür (Twilight Factor). Bu, özellikle keskin nişancılık gözetlemesi için önemli bir oranlamadır. Geçerli bir karşılaştırma elde edebilmek için benzer Çıkış Gözbebekleri olan iki cihaz için Alaca Karanlık Faktörlerini karşılaştırmalısınız.

Alaca Karanlık Faktörünü hesaplamak için; cihazın objektif mercek çapını gücü ile çarpın ve sonucun kare kökünü alın. 7×35 ve 10×50 el dürbünlerinin her ikisinin de 5mm Çıkış Gözbebeği olduğu için bunların, düşük ışık çözünürlüğü daha iyi saptamaya olanak sağlayacak olan Alaca Karanlık Faktörlerini karşılaştıralım:

7 x 35 = 245,
Bu sayının karekökü alındığında Alaca Karanlık Faktörü = 15.6 olur.

10 x 50 = 500,
Bu sayının karekökü alındığında Alaca Karanlık Faktörü = 22.4 olur.

Görüldüğü gibi 10×50 el dürbünün Alaca Karanlık Faktörü belirgin derecede daha büyüktür. Geçen sonbaharda bir kanun uygulama bürosu bana telefon açtı ve uyuşturucu mafyasını gece gözetlemek için 7×35’lik mi yoksa 10×50’lik el dürbünü kullanılsın diye sordular. Neden ikincisini tavsiye ettiğimi artık anlamışsınızdır. Fakat kanun adamına, dürbünü başka bir yerde mi kullanacak yoksa operasyonda mı kullanacak diye de sordum. Çünkü, 10×50?ler daha ağıdır ve gizlenmesi de 7×35’lere göre daha zordur. Bunu söylüyorum çünkü sayısal oranlamalardan başka kriterler de bulunmaktadır. Benim gözde gözetleme ve noktalama el dürbünüm olan Steiner 8x56mm Night Hunters?ın 21.1 olan Alaca Karanlık Faktörü etkileyicidir. 15×80’lik el dürbünlerininki bu orandan oldukça büyüktür, fakat böyle büyük dürbünler üçte bir daha ağırdır ve iki kat kadar da hacimce daha büyüktür. Belki bazıları, benim Night Hunters konusundaki tercihimi eleştirebilir, çünkü bu dürbünler 7×50?lerden daha ağırdır ve 10×50’ler kadar büyütmeleri yoktur.

Hayattaki diğer şeylerde olduğu gibi dürbün seçmek, sadece sayısal oranlamaları değil aynı zamanda bazı dengeleri ve kıyasları da içermektedir.

Kalite Sayılardan Daha Önemlidir

Çıkış Gözbebeği, Nispi Parlaklık veya Alaca Karanlık Faktörü gibi oranlamaları değerlendirmeden önce bunların mercek kalitesi hakkında hiçbir şey ifade etmediğine dikkat ediniz; bunlar, sadece mercek boyutlarını ve büyütmesini yansıtmaktadır. Üçüncü-oran camla yapılmış düşük kalitede uydurma optik, oranları ne olursa olsun sahrada işinize fazla yaramayacaktır. Kaliteli merceklerin; doğruluk bilemesine ve azami ışığı düzgün ve engellenmeden, görsel sapma olmadan, yön değiştirmeden ve yansıma olmadan geçirecek şekilde mikroskobik kaplamaya (yani kristalden daha temiz cam) ihtiyacı vardır.

Böyle mükemmel mercekler kullanmak yüksek keskinlik, yani uzaktaki görüntüleri çözümleme imkanı sağlamaktadır. Mercek kalitesinin nasıl değerlendirileceğini tüfek dürbünü kısmında açıkladık. Dolayısıyla, burada tekrar etmeyeceğiz, fakat bütün optikler için aynı değerlendirme kriterlerini kullanmanızı hatırlatırız.

Büyük objektif merceğine aldanmayın; cihaz çok fazla ışık toplayabilir, fakat eğer kalitesiz yapılmışsa toplanan ışığın çok azı gözünüze erişecektir. Aynı şey aşırı büyütme için de geçerlidir : eğer odaklanan görüntü, uzaktan size tüfek doğrultan adamın bulanık şekliyse bu tür yüksek gücü kullanmanın faydası nedir?

En iyi optikler, pahalı gibi görünmelerine rağmen verdikleri sonuçlar itibariyle bu fiyatlarına bedeldir. Eğer sizin teşkilatınızın en üst kalitedeki optiğe gücü yetmezse en azından mümkün olduğu kadar kaliteli olmasına çaba gösteriniz. Çünkü, keskin nişancılık söz konusu olduğunda, para arttırmadan bahsetmek aptalca olur. Fiyatları uygun olan optikleri en iyiye doğru sıralıyoruz. Herhangi bir markayı veya özel bir modeli onaylamamamıza rağmen, daha önceden tanıdık olmadığımız cihazları burada belirtmeyeceğiz ve bu cihazlar; gerekli en az sağlamlık, güvenilirlik ve performans standartlarını karşılamaktadır.

Büyütme

Optik cihazınız ne kadar güçlü olabilir? Eğer 10X iyiyse, 50X daha iyi ve 500X daha da iyi olmaz mı? Bu, büyük daha iyidir zihniyetine aldanmayınız; büyük aynı zamanda daha ağır, daha çok yer kaplama ve daha sınırlı kullanım anlamına gelmektedir.

Daha sonra daha dikkatli inceleyeceğimiz gibi, büyütme ve cihazın Görüş Alanı arasında ters bir ilişki mevcuttur: Güç ne kadar yüksekse, görebileceğiniz alan da o derece dardır. Bu aşırı sınırlı Görüş Alanından dolayı ve çok uzaktaki nesneler için en az odak aralığı sebebiyle noktalama için gök teleskoplarını kullanmamalısınız.

Diğer bir büyük kısıtlama faktörü de serap olayıdır. Titreyen ısı dalgalarından dolayı oluşan görsel karışma yüzünden 30X’ten fazla güçlü noktalama dürbünlerinde sorun yaşayacaksınız. Serabın ciddi olarak görüntüleri etkilemeden önce tüfek dürbünlerinde azami büyütme 12X kadardır.

El dürbünü büyütmesinin üst limiti kullanıcının dürbünü ne kadar düzgün kullandığına bağlıdır. 10X veya 12X dürbünleri kullanırken vücudunuz desteklendiğinde uzaktaki nesneleri hala açıkça ayırt edebilirsiniz. Gücü daha fazla dürbünlerde ve insan vücudunun kendisinde uzun menzilli açık görüş için çok fazla dengesizlikler bulunmaktadır.

Eğer takımınızda noktalama dürbünü ve el dürbününün her ikisi de mevcutsa, el dürbünü kısmen hafif olan 7X veya 8X olabilir. Ancak, noktalama dürbününün bulunmadığı durumlarda timin en az 10X gücündeki el dürbününe gereksinimi olacaktır, çünkü tim sadece hedefleri saptamak için değil aynı zamanda ateşi ayarlamak ve gözlemlemek için de mevzilenecektir. Fakat, normal olarak farklı optik cihazlarınızın bulunması gerekmektedir.

Çıplak Gözler: Optik Bir Sistem

Bir keskin nişancı timinin, her biri belirgin optik kalitede değişik görme sistemleri bulunmaktadır ? çıplak gözler, mini el dürbünleri, el dürbünleri, tüfek dürbünleri ve noktalama dürbünleri gibi. Tek başına kullanıldığında, derinlemesine veya enlemesine veya ayarsız büyütmede görsel boşlukları kaçırmaktadır. Keskin nişancı timi, bütün optik sistemler bir ahenk içerisinde kullanıldığı vakit meydana gelebilecek aksaklıkları en aza indirmekte ve optik avantajları sonuna kadar kullanmaktadır.

En basit görme sistemimiz Tanrının bize bahşettiği 1X gücündeki çıplak ve doğal gözlerimizdir. Keskin nişancıların elindeki görme sistemleri arasında 150 derecelik görüş açısıyla çıplak gözlerimiz en geniş Görüş Alanı üretmektedir. Gözlerimiz, çok küçük hedef hareketlerine karşı bile oldukça hassastır.

Bu mükemmel insan gözü, titreşimli filmler gibi saniyede 60 farklı görüntü işleyebilme kabiliyetindedir. Eğer beyninizin görüntüleri sınamasına şans vermek için etrafı yeterince yavaş tararsanız gözleriniz daha iyi seçme yapabilir. Fakat eğer başınızı beninizden daha hızlı bir şekilde hareket ettirirseniz beyniniz öyle görüntüler elde eder ki hiç bir şey göremezsiniz: yani bulanık görüntü oluşur. Etrafı görsel olarak tararken gözlerinizi gördüğünüz şeyleri beyniniz kavrayabilecek kadar yavaş hareket ettirmelisiniz.

Optik cihazlar birlikte kullanılmalıdır ve sahneyi etkin görmek için ayarlanmalıdır.

Çıplak gözle gözetleme, ışık kaynağına yakın nesneleri görmeyi zorlaştıran, gözbebeğinin otomatik olarak küçülmesine sebep olan parlak ışıktan ciddi bir şekilde etkilenmektedir. Amerikalı Kızılderililer ve diğer yerel halklar görme güçlerini parlak ışığı elleriyle bloke ederek arttırmaktaydılar. Aynı şeyi siz de yapabilirsiniz veya güneşli alanı gölgeye geçip gözetleyebilirsiniz.

Çıplak gözle görme gücü bir noktaya uzun süre bakarak da zayıflayabilir. Bunun çaresi gözlerinizi doğru bir şekilde odaklama fakat biraz hareket ettirmedir.

Karanlıkta ve kısık ışıkta insan gözbebekleri üç kat kadar irileşebilir, fakat insan oğlunun gece görüş kabiliyeti hala birçok hayvanınkinden daha zayıftır ve vitamin eksikliği veya sigara içmeyle de azalmaktadır.

Optik Sistemleri Çalıştırma

Bu optik sistemleri değerlendirirken ilk dikkat edilmesi gerek şey her biriyle gözlemlenen Görüş Alanı denilen alan genişliğidir. 100 yardda aşağıdaki Görüş Alanı ölçümlerini oluşturmak 70 optik cihazın alan genişliğinin ortalamasını aldık.

Bunlar:

  • Çıplak Göz 1000 + feet
  • Mini El Dürbünü30 feet
  • Tam El Dürbünü 30 feet
  • Tüfek Dürbünü 11 feet
  • Noktalama Dürbünü 7 feet

100 yard uzaktaki hedefe karşı odaklanırken bu Görüş Alanlarının neye benzediğini de gösterdik. Çıplak gözle bütün sahneyi görebiliyoruz ve belki hareketleri takip edebileceğiz. El dürbünleri kullanıldığında sol altta gösterildiği gibi kabaca ev büyüklüğünde bakış perdesi olur. Pencere, tüfek dürbünü yardımıyla daha detaylı görülebilmektedir. Noktalama dürbünüyle bakıldığındaysa alt sağda görüldüğü gibi şüphelinin yüzü görülebilir.

Gözlem yaptığınız açıklığın genişliği ve bu açıklığa olan uzaklığınız Görüş Alanını etkileyen diğer bir faktördür. Şekilde de gösterildiği gibi açıklığa ne kadar yakınsanız o kadar geniş alan gözlemleme imkanınız olur. Geri çekilerek Görüş Alanınızı daraltırsınız, fakat belki de birisi tarafından fark edilmeyi zorlaştırmak için bunu yaparsınız.

Keskin nişancı timinin belirgin optik imkan ve kabiliyetlerini hesaba katarak izlenmesi gerek strateji bu optik cihazların akıllıca ve etkin kullanımıdır. Birinci kuralımız genişliği daraltmak için ilerlemek; noktalama dürbünüyle, çıplak gözle veya daha güçsüz optiklerle bulunan bir şeyi izlemenin dışında dar alana odaklanmamaktır.

İki tim elemanı aynı anda aynı cihazı kullanmamalıdır, birinin kullandığı cihaz diğerininkini tamamlamalıdır. Yani, biri çıplak gözle gözetlerken diğeri dürbünle etrafı taramalıdır; biri noktalama dürbünü kullanırken diğeri tüfek dürbününü kullanmalıdır. Optik cihazlar, büyütmenin ve Görüş Alanının time daha iyi mukayese imkanı ve farklı görsel perspektifler vermesi için birlikte kullanılmalıdır.

Gözetlemenin diğer bir kuralı da, potansiyel göz yorgunluğuna meydan vermemek için keskin nişancının tüfek dürbününü noktalama için fazla kullanmamasıdır. Keskin nişancı genellikle, gözetleyicisi tarafından hedef belirtisi işaret edilmeden tüfek dürbününden gözetleme yapmaz, çıplak gözlerini ve mini veya büyük el dürbününü kullanır.

Noktalama dürbünü yedek olarak, belki sadece hedef göstericiden gelen ikazla daha yakın bakış gerektiren durumlarda kullanılır. Noktalama dürbününün geniş alanları taraması için Görüş Alanının çok sınırlı olduğunu hatırlayınız. Noktalama dürbünüyle hedef belirleme işlemi el dürbününe göre on kat daha fazla zaman almaktadır.

Genel olarak noktalama dürbününü sadece gözetleyici kullanmaktadır çünkü dürbün keskin nişancı ateş ederken kullanılmalıdır ve hedef tespit edildiğinde optik teçhizatları değişmenin kolay bir yolu yoktur. Optikleri değiştirmenin tek ve uygun yolu, tim arkadaşları görevlerini ve mühimmatlarını sırayla değiştirirken yapmaktır. Bu, askeri keskin nişancı timlerinde her saat için geçerlidir.

Bu strateji genel kavram olmasına rağmen birçok keskin nişancı timi “en iyi yol” olarak bildikleri şeyleri uygulamamaktadır. Birkaç yıl önce Mississippi’deki polis keskin nişancı yarışmasında her tarafı kanlı Seminole rota çizen bir kişi ve partneri gözetleme tatbikatında ilk sırayı aldılar. Arkadaşlarım kazanma tekniklerini soruşturduklarında bir Narkotik Büro müfettişi ciddi bir tavırla “Bu eski bir Kızıl Derili numarasıdır” dedi.

Diğerleri uzaklaştıklarında anlık olarak bana döndü, göz kırptı ve “Ateş et! Yapman gerektiği gibi yaptık.” diye fısıldadı.

Evet, “Yapman gerektiği gibi yap” gerçek sırdır.

BİR BÖLGEYİ AYIRMA

Acele ve temkinli taramayla hedef bulunamamışsa keskin nişancı timi, titiz ve uzun süreli optik araştırmayı gerektiren daha detaylı taramaya geçmektedir.

Bölgelerin uygun menzillerde optik sistemlerce iyice kapsandığını ve aynı işi yapmama gayretini temin etmek için bölge aşağıda gösterildiği gibi iki şekilde ayrılmıştır.

Üst resim, yol veya dere gibi doğrusal yer şekilleriyle alanın ikiye ayrılmasını göstermektedir. Daha büyük büyütmeli optiklerle (büyük el dürbünü ve noktalama dürbünü) donanmış gözetleyici daha uzaktaki yarı bölgeyi gözetlemektedir. Tüfek dürbünü ve mini el dürbünüyle optik olarak donatılmış olan keskin nişancı daha yakındaki yarı bölgeyi taramaktadır. Saatte bir görev değişikliği yaparlarken aynı zamanda optiklerini ve yarı bölgelerini de değiştireceklerdir. Bu, göz yorgunluğunu azaltacaktır ve perspektiflerini taze tutacaktır.

Alt resim, alanın olası hedef yerlerine göre nasıl ayrıldığını göstermektedir. Burada yine optik olarak daha üstün olan gözetleyici daha uzak yerleri, keskin nişancı ise daha yakın yerleri ele alacaktır. Örneğin, gözetleyici uzaktaki çiftliği, sağ üst tepedeki toprak çalışmalarını ve orta kısımdaki çiftlik evini gözetleyebilir. Keskin nişancı ise, köprüyü, duman çevresini ve hemen önlerindeki iki sürülmüş toprak parçalarını gözetleyebilir. Yarıya ayırmada olduğu gibi bunlar da saatte bir optiklerini ve görevlerini değiştireceklerdir.

MENZİL KARTLARI

Menzil Kartlarının önemi sadece kısmen referans olarak kullanılmalarıdır. Sanıyorum bir tanesini hazırlama süreci, sizin bütün bölgeyi incelemenizi, sınırları ve olası düşman yerlerini seçmenizi, her biri için menzil hesabı yapmanızı, sonra da kart üzerine patikaları ve yolları çizmenizi zorunlu kıldığı için önemlidir.

Askeri Menzil Kartında en azından, 7.62mm’lik M24 ve M40 Keskin Nişancı Sistemleri için gerçekçi olarak azami tesir menzili olan 800 metreyi temsil eden sekiz adet ark bulunması gerekmektedir, fakat eğer .300 Magnum veya .50-kalibrelik keskin nişancı tüfeğiyle atış yapacaksanız 1000 veya daha fazla metre çizmeniz gerekebilir. Polis Menzil Kartlarının belki sadece yaklaşık 300 yardlık alanı temsil etmeleri gerekebilir, fakat aynı boyutta olmalılar ki üzerine daha fazla detay işlenebilsin.

Çizimden ve sınır taşlarının yerlerini tespit ettikten sonra 100 yardlık arkların yerlerini hesaplayınız ve çiziniz.

Menzil Kartını Doldurma

Öncelikle sınır taşlarını ve hedeflerin olası bulunma yerlerini çiziniz. Bizim örneğimizde bunlar, koru kenarlarını, kiliseyi, köprüyü, tenis kortunu ve yol yanındaki sığ hendeği kapsamaktadır. Bunlar hedefler olmaktadır ve işaretlenmektedir.

Daha sonra, optik menzil saptayıcı veya gözetleyici ve keskin nişancı hesapları arasındaki farkı kullanarak her biri için menzil hesabı yapınız.

Daha sonra da rakım kaydı veya hareketli hedef kaydı gelmektedir. ?Düşünceler? kısmı olan son kolon, hedef hakkında, örneğin tenis kortunun yokuş aşağı açısı ve kilisenin tepe açısı gibi özel uğraş gerektiren bazı detayları belirtmek içindir.

Üst sağdaki küçük daire, rüzgar yönünü ve hızını belirtmek içindir. Rüzgar bilgisi en azından her yarım saatte bir yeniden gözden geçirilmelidir. Eğer bölge içerisinde farklı yönlerden esen rüzgarlar varsa bunları bulundukları yerleri çiziniz ve yönlerini ve hızlarını belirtiniz. Rüzgar bilgisi kayıt ederken kurşun kalem kullanın çünkü bilgiyi değiştirmeniz gerekebilir.

Menzil Kartı, saldırı esnasında keskin nişancının ihtiyaç duyabileceği verileri okuyabilmesi için gözetleyici tarafından kullanılmaktadır. Eğer timiniz daha büyük bir birliğin bir parçasıysa Menzil Kartının bir kopyasını üstlerinize verin ki onlar da genel ateş planlamasında bunu değerlendirebilsinler.

Eğer beş dakikadan daha fazla uzaklıkta bulunuyorsanız herhangi bir hedef görmeksizin bu Menzil Kartı hazırlanmalıdır. Bu kart detaylı tarama prosesinin önemli bir parçasıdır.
Hem keskin nişancı hem de gözetleyici optik tarama arasında Menzil Kartını çalışmakta ve zamanla ezberlemektedir.

Satmamak ve ticari amaçlı üretmemek ve sadece resmi daire işlerinde kullanmak şartıyla bu kitabın alıcılarına çoğaltabilecekleri bir adet boş Menzil Kartı iliştirdik. Lütfen kaynak satırını silmeyiniz.

Jhon Plaster’ın The Ultimate Sniper adlı kitabından kopyalanıp tercüme edilmiştir, çoğaltma müsaadesi Jhon Plaster’a aittir, 1993. Paladin Press tarafından yayınlanmıştır.