ATEŞİ GÖZETLEME VE AYARLAMA

“Fişek bir kere ateşlendiğinde hiçbir atıcı ve ben karşı tarafın ne kadar vicdanlı olduğunu düşünmeyiz. Tüfek yüzünüze çarpar ve hedef noktayı görmeniz engellenir, hedef etrafında toz ve toprak uçuşur ve görüntü berraklaştığı zaman hedef yok olmuştur. Vuruldu mu veya kaçıp gitti mi, bir şey söyleyemezsiniz. Fakat gözetleyiciniz söyleyebilir.”

Yzb. H.W. McBride
İngiliz keskin nişancı, Birinci Dünya Harbi

McBride’ın da dediği gibi geri tepme atıcının hedefi görmesini engellediği için keskin nişancının kesin olarak neden gözetleyiciye gereksinim duyduğunun tek ve basit nedenidir. Keskin nişancının eğer bir atış daha yapma fırsatı olursa yanında mutlaka nereyi vurduğunu söyleyecek bir gözetleyici bulunması gerekmektedir.

Her iki şahsın da çatışmaya kendini verdiği keskin nişancı ekibi başarılı olur. Keskin nişancıya daha fazla ilgi gösterilmiş fakat gözetleyicisine yeterli ilgi gösterilmemiştir.

Başarılı bir çatışma esnasında gözetleyicinin aşağıdakilerini yapabilmesi gerekmektedir:

  • Gizlenmiş, çok az görülebilen hedef hakkında keskin nişancı ile konuşmak.
  • Keskin nişancı ateş ederken çekirdeğin hedefi vurup vurmadığına bakmak.
  • Keskin nişancının bir sonraki atışını isabet ettirecek şekilde ayarlamak.

Bu görevler çok kolay tarif edilebilir fakat her birini keskin nişancının atışı esnasında uygulamak biraz zor ve kritiktir. Bazı eski keskin nişancılar gözetleyicinin timin en tecrübeli elemanı olması gerektiğini söylüyorlar.

Keskin Nişancıyla Hedef Hakkında Konuşma

İkilemi hayalinizde canlandırın. Acemi bir gözetleyici el dürbününden veya noktalama dürbününden bir hedefi izliyor fakat gözlerini ayırmadan keskin nişancıyı nasıl yönlendireceğini bilmiyor ve eğer gözlerini ayırırsa hedef görüntüsünü kaybedecek.

Gözetleyici ne yapmalıdır?

İlk olarak, geniş perspektiften bakarak Görüş Alanınız içerisindeki referans noktaları veya sınır taşlarını bulunuz. Normal olarak hedefi görünürde tutmalısınız, fakat eğer etrafında özel bir şey yoksa hedefe çok yakın yerlere sağ veya sol işaretleri koyabilirsiniz. Hedefi gözden kaybetmemek için optiklerinizi görüntünün arkasında tutunuz.

Seçtiğiniz referans noktası, örnekte gösterildiği gibi basit olmalıdır. A noktasını tarif etmek için: “Yatırılmış teli görüyor musun? Asılı olduğu direğin sağından çizmeye başla ve koruluğa kadar uzat. Hedef bu noktanın beş metre solunda, en yakın iki ağacın arasında.” demelisiniz. B noktasını tarif ederken: “Kavşaktan yaklaşık 50 yard kadar geriye güneye ağaçlara doğru gel. Açıklığı görüyor musun? Hedef açıklığın uzak tarafında yalnız ağaç gövdesinin yanında.” demelisiniz. C noktası içinse : “Kuzeye doğru beşinci çit direğinin köşesinde, çalılığın kuzey ucunda.” demelisiniz. (Alan tanıdık olmadan ve doğrultular kesin olarak bilinmeden pusula kullanmayan keskin nişancıdan nefret ederim.)

Diğer bir konuşarak hedef tarif etme ve ateş ayarlama tekniği de hedef tahtası üzerinde gösterilen saat sistemidir. Merkez noktası, düşmanın gizlendiği yere yakın bir referans noktası olmalıdır.

Hedef tahtasındaki referans noktasının sağ tarafı saat 3, sol tarafı saat 9, üst tarafı saat 12 ve alt tarafı saat 6’dır. Bu referans noktası yukarıdaki örnekte söylediğimiz ağaç gövdesi olsaydı ve C noktasını saat sistemiyle tarif etmek isteseydiniz “Saat 2 yönünde, 50 yard, çalılığın en uç noktasında” demeliydiniz.

Keskin nişancıya hedefi tarif eden gözetleyici sınır taşları veya referans noktaları kullanmaktadır.

Optik Alan Derinliği yüzünden hedefin gerçek yeri hakkındaki görsel yanılma gözetleme sırasında benim karşılaştığım özel bir problemdir.

Yani, optik cihazla uzak mesafeler gözetlenirken çukur alanlar aynı düzlemde basık olarak görünmektedir. Tehlikenin farkına vararak bunun üstesinden gelebilirsiniz, ancak özel olarak bu amaç için dizayn edilmediği sürece optik cihazla menzil hesaplamak gerçekten tehlikenin altını çizmek anlamına gelmektedir.

Eğer optik bir cihaz kullanmanız gerekli değilse, görünen bir referans noktasına göre yumruk genişliği, el genişliği veya başparmak genişliği kullanarak keskin nişancıya hedefin yerini hızlıca tarif edebilirsiniz. Örnekteki C Noktası başparmak kullanılarak, “Yoldan bir başparmak genişliği kadar sağ taraf, çitin yanında”, olarak tarif edilebilir.

Konuşma tekniğinin kullanıldığı bir sonraki ve son örneğimiz meskun mahalde geçmektedir ve hedefi özel bir pencerede göstermekten ibarettir. Çoğu zaman giriş katı görüş alanımızda olmadığı için binanın üst katından başlayarak aşağıya doğru katları saymaktayız. Özel bir pencereyi ayırt etmek için alfabetik sıraya göre harfler kullanmaktayız.

Bazı SWAT birlikleri daha da ileri giderek binanın her bir tarafına renk kodları da vermektedir.

Mühimmatın Etkilerini Gözetleme

Bir çekirdeğin isabet ettiği hedefi tespit etmenin yollarının bahsedildiği bir sonraki resimde 5 tane asker şekli vardır.

Sol alttaki şekil, elbise ve teçhizattaki kan lekeleri ve açık etkilerden normal olarak ne umulması gerektiğinin tipik bir örneğini teşkil eder. Tam onun üstündeki resimde ise sol göğsünden vurulmuş diğer bir hedef görüyoruz, fakat görülebilen tek iz hedefin arkasındaki duvara sıçramış kandır. Hedefin arkasında havada uçtuğu için kanın bir anlık yansımasını da görebilirsiniz ki bu bazen sigara üflemesi gibi de görünebilir.
Sağ üstteki adama gelince; onun gayr-i tabi bir şekilde yere yığıldığını görürüz. Dalmadığı veya düşüşünü kontrol edemediği, vücudu sanki sıvılaşmış gibi hareket ettiği çok açık. Bu etki edilgen bir şekilde yere düşerken kemik çarpması ve bükmenin şiddetine göre farklılık gösterir.

En sağda, şayet hedef 200 yardadan uzak 400 yardadan yakınsa çekirdeğin işitilebilen çarpma sesini duyabiliriz. Silah namlu ağzı patlama sesi, çekirdek 200 yardaya ulaştığında dağılır, fakat yaklaşık 400 yardadan sonra çekirdeğin çarpma sesini işitemeyiz.

Ortadaki son şekildeki örneğe gelince; gözlerimle görmesem buna kesinlikle inanmazdım. Bu askerin üniforması tozlu, ve onun vurulmuş olduğunu anlamanın tek kanıtı tam sol cebinin üstündeki dağılmış tozdur.
Fakat ıskalamanın tespit edilmesi konumuzun en karışık kısmıdır.

Kuvvetli bir ters rüzgar esmedikçe, ıskalar genellikle hedefin uzağında veya yakınında tespit edilebilir ama tipik bir kısa mesafe atışın çarpma noktası Görüş Sahanızın içinde olduğu için tespiti en kolay olanıdır. Kesinlikle hiçbir çarpma işareti göremediğinizde, büyük bir ihtimalle çekirdek çok yüksekten gitmiştir demektir.

Hedefin yakınında kırılma noktasından geçtiği için çoğu kez çekirdeğin izini görebilirsiniz. Bu iz demeti (resmedildiği gibi) bir jetin buğulu izine benzer. Bir saniyeden daha az süre görünen bu iz parıldayan ısı dalgalarını yaran çekirdek tarafından yaratılır. İz rüzgar hızında sürüklendiği için bu olay sadece çekirdeğin geçiş anı için doğrudur.

Keskin Nişancının Ateşini Ayarlaması

Şayet keskin nişancı hedefini ıskalamışsa, gözetleyici ona etki noktasını tam olarak tarif ederek hedeften ne kadar ıskaladığını söylemelidir. Şu önemli bir ayrıntıdır;gözetleyici ona düzeltmek için, “şu kadar sağa şu kadar sola” diye kesinlikle söylemez; sadece ona ham bilgiyi verir. Keskin nişancı bu bilgiyi yorumlar, ve dürbünü yada müteakip düzeltilmiş atış için kavrayışını nasıl ayarlayacağına karar verir.
Önceden bahsettiğimiz gibi,saat sistemi en hızlı yöntemdir; önce saat istikametini sonra hedeflenen etki noktasından inç cinsinden bir mesafe vererek etkide bulunulmuş bölgeyi keskin nişancıya anlaşılabilir en basit yolla söyleyebilirsiniz. Tabi ki çok net bir biçimde söylememiz gereken şey bu noktanın tam olarak ne olduğudur; ki bu nokta bütün askeri keskin nişancılık durumları için göğüs kafesidir. Yinede bir çok polis vakalarında bu o kadar net değildir;keskin nişancı anlamasını sağlamak için gözetleyicisine kendi niyetlendiği etki noktasını bildirir.

HEDEF BULMA

Hedef bulma her keskin nişancılık muharebesinin vazgeçilmez ilk basamağıdır. Hedef bulma başarısızsa muharebe de başarısızdır.

Hedeflerin açıkça tefrik edildiği ve kolayca görüldüğü bir atış menzilinden farklı olarak, kamufle olmuş düşmanınız kendi niyetine uygun olarak kendisini ve yerini belirsizleştirmeye çalışacaktır. Bir çok elmanın içinde bir portakalın yerini her kes kolaylıkla gösterebilirken, kahverengi ve yeşilin dolu olduğu bir tarlada kahverengi veya yeşil bir nesneyi bulmakta oldukça zorlanacaklardır. Bu ileri teknikleri gerektiren büyük bir iştir. İlerler iken savunma amaçlı tehditleri tespit eden “eşil Duvarı” bir başka yerde ele alırız. Burada tarif edilen teknikler gizlenmişken ve saldırı amaçlı hedefler aranıyorken uygulanır. Hedef bulma hedef belirtisinin optik taramasının üç seviyesini ihtiva eder. Hedefin kendisini değil, belirtilerini aradığınıza dikkat edin çünkü bu belirtiler siz düşmanı bulana kadar yoğun bir gözlemle takip edeceğiniz ipuçlarıdır.

Daha derinlemesine araştırmadan önce bazı yer gözetleme kavrayışı ile ilgili tecrübelerimi paylaşacağım.

Yer Gözetlemede En Önemli Tavsiye

  1. Şayet görmek için yeterli zamanı yoksa beyniniz bir şeyi bulamaz. Beyninizin bir şeyi tanımlayabilmesi için gözlerinizin o şey üzerinde bir izlenim bırakacak kadar uzun süre takılıp kalması gerekir. Başınızı çok hızlı çevirmeniz ne olduğu çözülmez bir hayal yaratır. Bir noktadan diğerine bilinçli bir taramayla gözümün hareketinin hızını belirlemeyi öğrendim, şöyle ki; geri dönüp aynı işi bir öncekine nazaran yarı hızla tekrar ediyorum hemen akabinde çeyrek hızla bir daha tekrarlıyorum. Bu en yavaş hız sonraki bütün taramalar için de belirlenmiş hız haline gelecektir. Bu işin genel kuralı şudur; potansiyel hedefiniz ne kadar küçükse veya mesafesi uzaksa gözünüzü o kadar yavaş hareket ettirmelisiniz.
  2. Şayet beyniniz neye baktığınızı tasavvur edemiyorsa bir şeyi bulamaz. Tecrübesiz keskin nişancılar, muhtemelen hiç bulamayacakları, elinde silah taşıyan üniformalı, tam bir insan vücudu arar dururlar. Hayır, “beyninize bir üzüm tanesi büyüklüğünde insan şekli belki de bir botun topuk kısmı, yarım yüz, bir el, bir omuz, bir namlu ağzı aradığınızı söylemelisiniz.” Eğer beyninizi hep tam bir insan vücudu aramaya programlarsanız otomatikman sayısız çoklukta insan kaynaklı kalıntı ve ipuçlarını dikkate almazsınız. Düşman donatına o kadar aşina olmalısınız ki düzensiz,karışık arka plana rağmen onun matarasının şeklini veya miğferini tefrik edebilmelisiniz.
  3. Gölgeliğin kıymetini bilin. Tecrübeli askerler yürümek, istirahat etmek veya çatışma pozisyonlarını almak için gölgelikleri tercih ederler. Sabit insanlar doğal olarak güneşten kurtulmak için gölgelik ararlar ve gölgeliklerin koruyucu özelliğine binaen böyle yerlerde çoğu kez bir tane düşman keskin nişancısı bulursunuz. Düşmanı bulmak için gölgelik yerlere çıplak gözle bakın. Keza sadece gizlenmek için değil göz bebekleriniz büyüyüp güneş ışıklı yeri daha net görebilmeniz için gölgelik bir yer tutun. I. Dünya Savaşında keskin nişancılık uzmanı H.W. McBride gölgeliklerin en uzun oldukları ve ışığın, yaprakları en derinden delip geçtiği güneşin doğuş ve batış vakitlerine özel önem verilmesini tavsiye etmiştir.
  4. Hedef bulmada başarının sırrı sabırdır. Tek bir hedef bile bulamadan bütün günlerinizi bir alanı tarayarak geçirebilir veya birkaç hızlı gözetleme yapabilirsiniz. Öylesine bir oto-kontrolünüz olmalı ki reaksiyonunuz her iki durumda da hemen hemen aynı olmalıdır. Bundan sabrın oto-disiplinden başka hiçbir şey olmadığı sonucuna varabiliriz. Yeni bir sığınaktan gözetlediğiniz ilk hedefe kaynak yapmak için arzularınızla savaşın; şayet düşmanın dikkati çekilmemişse öncelikle hedefleri tanımlamak için vakit harcayın sonra onlara adamakıllı kaynak yapın. Başarılı karşı keskin nişancılığın gereği düşmanı aramada onunla kullandığımız aynı alanları tararken, en sıkıcı detaylarda önemli bir şeyler ararken, rakibinizi hem eni konu düşünmek hem de gereği gibi beklemektir.
  5. İnsanoğlunun alışkanlıkları onun için vazgeçilmezdir; işgal eder veya bilindik yerlere doğru seyahat eder durur. Belli bir yer yüzü parçasında nasıl pozisyon alacağını tahmin edebilecek kadar düşmanınızın doktrinini ve taktiklerini iyi öğrenin .

Savaş alanına onun gözüyle bakın. İnsan doğası hakkındaki bilgilerimize göre bunu iyi ayarlayın; mesela sıcak, rüzgardan uzak fakat yollara ve meskun mahallere yakın durmayı sevmemiz gibi.

Doğal Yığınak Hattı

Astsubay gazinosunda (ki bu gazino sınıfımızın çok yakınındaydı) akşam biralarımızı yudumlarken keşif bölüğü komutanım, Yzb. Willie MURCHISON’a Doğal Yığınak Hattı hakkında bana öğrettikleri bilgiler için teşekkür borçluyum.

Görev planlama süresi boyunca ilk işim yağlı kalem ve haritada izli konumlanmaların tahmini yerlerini almaktı, sonra hangilerinden kaçınılması, hangilerine ihtiyatlı yaklaşılması, ve hangilerinin pusu atmaya uygun olduklarına karar vermekti. Yzb. MURCHISON’un bana öğrettiklerini kullanarak düşmanın karmakarışık kamuflajına ve akıllıca yapılmış yanlış yönlendiricilerine rağmen Lagos ve Kamboçya’da saklanmış 10 tane NVA izinin 9 tanesini buldum.

MURCHISON’un tavsiyesini o akşam bir kağıt peçeteye çala kalem yazıverdiğimden beri üzerinden yıllar geçtik, onu biraz değiştirdim ve şimdi o tavsiyeyi size teslim ediyorum. İnsanoğlu tarihi boyunca kendisine az zorluk çıkaran patikaları aramıştır -ki bu patikalar zamanla iz ve yollara dönüşmüştür. Yeryüzünde seyahat ederken gücünü ve zamanını korumak için bilindik metotları tercih etmiştir. İnsanoğlu bunu bilinçli olarak planlamaz, sadece yığınakları arazi boyunca ulaşılabilirliklerine göre tasnif eder. Bu alışkanlıkları sayfa 259’da resmin sol üstünde bir insanın

  • Dere ve nehirlere paralel
  • Sırtların ekseni boyunca
  • Vadilerin tabanlarında
  • İki meskun bölgenin en kestirim ve en kolay arası boyunca
  • Bilinen izler, yollar ve diğer Doğal Yığınak Hattı arasından en kısa ve en kolay rotayı kullanarak seyahat etme alışkanlıklarından bahsetmiştik.

Alttaki resimde gösterildiği gibi, savaşta taktik gereklilikler bazı doğal ek yığınak alışkanlıklarını doğurur böylece piyadeler:

  • Fundalıklarda kenarları görecek kadar yakın fakat görülmeyecek kadar da uzak yürürler
  • Açık arazileri en dar ve en alçak yerden geçer
  • Dere ve izleri dönemeçlerden geçer
  • Topografik zirvenin hemen altındaki askeri zirve boyunca yürür
  • Gözetleme için topografik zirvede noktalar seçer fakat mevzi kazmak için askeri zirveleri tercih eder
  • İçilebilir suların yakınında geceler

İnsan doğasının bu anlayışını kullanmak size düşmanın kendine dikkat etmediği kalıpları görmenizi ve düşmanın ortaya çıkması muhtemel yerlerin gözetlenmesine odaklanmanızı sağlayacaktır.

Acil, Dikkatli ve Detaylı Tarama

Hedef ararken kullanılan görsel taramanın 3 seviyesi arasında fark gözetmedim; en hızlı ve en kolay olan teknikten başlayabilesiniz diye acil arama, dikkatli arama, ve detaylı arama olarak sıraya konuldu.

Fakat hangisini uyguluyorsanız uygulayın, çok mantıklı, çok somut veya çok erken davranmayın.

Detaylı taramalar daha uzun bir süre daha fazla yere bakar ve bölge keskin nişancı ve gözetleyici arasında paylaşılır.

Ona çok yakından bakmadan önce kendinize bir şeyler hissetme şansı verin;bu “Bu resimdeki hata ne?” görüşü belirtmek gibi bir şeydir.

Keza optik aygıtlar kullanırken, diğerleri çıplak gözle veya tüfeğinin dürbününü kullanırken bir tim elemanına farz edelim dürbün kullandırtarak yeteneklerinizi yayın.

Ve son olarak tarama yaparken dürbününüzün odağını ayarlayın, böylece her yandan ateşli taramada dürbününüz kesin menzilde olur.

Acil Tarama

Çıplak gözle yakından uzağa doğru hızlı bir kontrol, soldan sağa ve sağdan sola görsel taramalar yapma anlamına gelen acil aramayla başlayın. Tüfeğinizin azami menzilinin tamamen dışındaki bir düşmanı ve hareketi gizleyebilecek en yakın arazi arızalarından başlayın. Saklandığınız yere yakın tehdit olacak yerleri de arayacaksınız.

Şekil 11.17’de acil taramanın nasıl olacağını resmetmiş bulunuyoruz. Düşmanın olması en muhtemel noktalara bakacağınıza dikkat edin. Bir atıcının sağak olup olmadığını hesaba katıp onu yer seviyesinde siperi olan her yerin sol alt köşesinde arayın. Doğal Yığınak Hattı, düşman taktikleri ve insan mantığı hakkındaki bilgilerinize başvurun. Siz düşman olsanız bu yerin neresinde olurdunuz?

Belki hızlı bir acil tarama yaparak bir veya iki dakikanızı harcarsınız.

Dikkatli Tarama

Bir önemli fark şu ki görsel taramalarınız muhtemel olay mahallinden olay mahalline göre şiddetli ve sıçramalıdır fakat şimdi ışık bilgisinden faydalandığınız için izlenimler edinmek için beyninize her birinde yeteri kadar zaman tanıyorsunuz. Saklanmış bir düşmanın üzüm büyüklüğündeki şeklini arıyorsunuz.

Aşağı yukarı dikkatli bir tarama için üç ile beş dakika arası bir süre
harcamanızı tavsiye ediyoruz.

Detaylı Tarama

Şayet acil veya dikkatli taramayı kullanarak hedefleri bulamamışsanız, en eksiksiz tekniği, detaylı tarama tekniği ile devam edin. Zaman sınırı yoktur- bu, hedef veya hedef belirtisi bulana kadar tarama yapabileceğiniz bir metottur.

Diğer bir bölümde açıklandığı gibi uzun vadeli gözlem için optik aygıtları kullanın ve bölgeyi aranızda paylaşın. Artık “uzun bir balık avı” için hazırsınız.

Sınırlı bölgeler seçin ve onları yoğun bir biçimde izleyin, çıplak göz kullanın, dürbünle ileri geri tarayın, ve geniş bir alanlardaki hareketliliğe karşı uyanık kalın, onun siperlerinin kabaca resmini çizin böylece gece onların üzerinde çalışma yapıp yapmadığını ertesi gün anlayabilirsiniz, muhtemel gerçek bir hedefin görünebileceği gerçeğine benzer bir hedef üzerinde ortağınızla konuşma provası yapın, veya uyanık kalmak ve bölgenizi izlemek için keşfedeceğiniz her hangi bir tekniği kullanın. Görüş ve mantıki hattınızı koruyun.

Büyük bir ihtimalle bulacağınız şey hedefin kendisinden öte bir hedefin varlığının belirtileri olacaktır.

Hedef Belirtileri

Bir yer belirlendiğinde bu belirtiden kaynaklanan hedefi bulana kadar o noktayı hem keskin nişancı hem de tim elemanları yoğun olarak gözetim altında tutarak bir belirtiye yönelirsiniz. Tekrar, beyninizi düşmanın üzüm büklüğündeki parçalarını aramaya programlayın.

Belirtiler düşman varlığının kanıtlarıdır ki bunlar muharebe alanındaki ortaya çıkan ayırıcı yönlerine göre kategorize edilir. Bu hedef belirtileri, şekilde gösterildiği gibi, parıltıyı, hareket, taktik işaret, ses, koku, şekil, zıtlık, ve insan belirtisini içerir.

Parıltı

Parıltı güneşin optik bir aygıttan veya daha sık olanı bir teçhizat parçasının veya yünlü bir başlığın tepesindeki yağmurun parlamasının yansıması olabilir. Gölgeler gibi parıltılar da sabahın ilk saatleri ve akşamın geç saatleri en belirgin olduğu vakitlerdir çünkü bu vakitlerde eğimli güneş ışınları sığınakların ve yaprakların en derin noktalarına girer. El feneri, kamp ateşi ve sigaradan çıkan kızıl ateş bu kategoriye girer. Özellikle sigarayı akşam karanlığı vaktinde yakın izlemeye alın; arka arkaya sigara içen nöbetçilerin son gün ışığı sigarasından duman ve kızıl ateş belirgin bir biçimde görünür.

Hedef göstergelerinin kategorileri.

Hareket

Beynimiz görsel bilgiye göre işlem yaptığı için yer belirlemede en kolay ve en hızlı belirti harekettir. Beynimiz 1 saniyede 60 görüntüyü işleme tabi tuttuğuna göre düşman o kadar yavaş hareket etmeli ki saniyenin 60’da 1’i içinde görünür değişiklik olmasın; böyle bir şey de pek mümkün değildir.

Çok küçük hareketleri fark etmesi için beyninizin gücünü tam kullanmak istiyorsanız, kafanızı çok hareketsiz tutun, Görüş Alanınızın ortasındaki çok küçük bir noktaya gözünüzü sabitleyin, beyninizi bütün düşüncelerden “sıyırın” ve bekleyin.

Benzer bir hareket gizlenmiş bir düşman tarafından uçurulan veya çekilen hayvanların özellikle kuşlarınki de olabilir. Meraklı bir inek en zekice kamuflajı bile açığa çıkarabilir. Hayvan davranışlarını anlamak bir ormancı olan ve bir baykuşun sayesinde gece karşı keşif takımının farkına varan Lary Predmore’un hayatını kurtarmıştır. Gündüz vakti baykuş onun başına konmuştu ve sürekli az önce terk ettiği yere bakıp duruyordu; Lary bunu doğru yorumladı ve bir müddet sonra gece keşif askerinin alnında bir delik vardı.
Böylece bu karşılaşmayı iyi insanlar kazanmış oldu.

Taktik İşaret

Diğer kategorimizde düşman hakkında bilgiye ve ipuçlarının doğru yorumlarına ihtiyaç duyarız. Düşmanın rahat etmek için çevresini nasıl değiştirdiğinin görünen işaretlerini arayacaksınız : serin ve yağmurlu bir günde açık bir pencere veya bir duvara açılmış göze çarpan bir boşluk gibi basit şeyler.

Diğer taktik işaretler; işlenmiş yer yüzeyi veya kazılmış toprak, yığılmış kütükler, kum torbaları, ateş hattını beslemek için çalılıklarda açılmış atış koridorları, ve ağaçlar arası gerilmiş sıradan tel sicimleri olabilir.

Ses

Hedef ses belirtileri teçhizat çarpmasından kaynaklanan bir ses gibi zor fark edilen veya namlu ağzı patlama sesi gibi belirgin de olabilir.

1980’lerin ortasında Kaliforniya’da, Barstow yakınlarındaki Birleşik Devletler Ordu Ulusal Eğitim Merkezi’ni dolaşırken, geceleyin Mohave rüzgarının da etkisiyle o kadar uzaklara gitmesine çok şaşırmıştım. Şayet rüzgar size doğru esiyorsa veya sesi sizden uzaklara taşıdığında aldatıcı bir şekilde ses dalgalarını azaltıyorsa, rüzgar çarpıcı bir şekilde ses dalgalarını etkiler ve uzak sesleri yakındaymış gibi gösterir.

Şartlar tam uygun olduğunda uzaktan insan sesleri veya öksürmeleri duyabilirsiniz ki bu sadece düşmanın yerini belirlemez aynı zamanda onun ne kadar dikkatli veya dikkatsiz olduğunu gösterir.

2’nci Dünya Harbinden kalma alışılmadık bir Sovyet Ordusu tekniği vardır ki yerde bir tahta üzerine yatar ve uzaktaki araçları duymak için-mesela tren raylarını dinlemek gibi-başınızı onlara dayarsınız. Bu özellikle yüzeyi sert yollarda ve köprülerde veya donmuş zeminlerde sonuç vericidir.

Koku

Rüzgar seste yaptığı gibi kokuda da aynı rolü oynar; ya onu size doğru taşır ya da sizden uzaklaştırır.

NuocMam mayalı balık sosunun berbat kokusu veya Vietnam tütününün ağır aromasının sayesinde, bizim keşif askerlerimiz bir Kuzey Vietnam üs kampına yaklaştıklarını anlayabilmişlerdi. Başka bir bölge veya kıtada bu şafakta içilen bir kahve kokusu veya bir gerilla grubunun sağlıksız helalarının pis kokusu olabilir.

Sigara içen bir keskin nişancının karşılaşacağı en büyük problem bence onun koku alma duyusunu ve kokulu hedef belirtilerini bulma yeteneğini kaybetmesidir.

Şekil

Bu hedef belirtisi bir bakıma soyuttur. Bu çevresine uymayan ve ters bir şeylerin aranması manasına gelir. Şekil11.19b’de ağaçların ve yaprakların düşey çizgilerinin ortasındaki gizlenmiş bir tankın birkaç yatay çizgilerini göstermiştik.

Diğer şekil belirtileri çok detaylı bir şeyin içinde çok sade şekilleri içerir; mesela gelişi güzellikler denizinde ve eğrilikler içinde doğru çizgiler düzenli görünen bir şeyler gibi.

Zıtlık

Genellikle kötü hazırlanmış kamuflajdan kaynaklanan renk ve sertlik derecesindeki uyuşmazlıklar dışında zıtlık da şekil’e benzer.

Zıtlık belirtileri, şekilde gösterildiği gibi, bir çam ağacı (doğal kamuflajın tam olmayan eşleşmesi manasına gelir)nın altında kamuflaj olarak kullanılan yapraklı dalları, yaprağın sağladığı kamuflajın canlılığını yitirmesi ve kuruduğu için solması, bir şeyi gizlemek için çok fazla yaprağın toplanması ve gölgelerle karışık dış hatları içerir. Bunlar kamuflaj tuzaklarının kullanımlarının belirtilerini gösterir.

En mükemmel kamuflaj dahi mükemmel değildir. Onu mercek altında yatırın, güneş hareket ettikçe, ve ışık açıları da değiştiğinde onu bir dakikalığına inceleyin, sonuç olarak onu çözersiniz.

İnsan İzleri

İz takip etme bölümü yoğun bir biçimde insan izleriyle ilgilidir bu yüzden hepsini burada tekrar etmeyeceğiniz.

Hedefleri bulmak için bütün ihtiyaç duyacağınız şey insanoğlunun arkasından izler ve çerçöp bırakmaya meyyal bir canlı olduğunu ve düşman ne kadar büyük bir kuvvete sahipse o kadar insan izlerini gizleme hususunda ihmalkar davrandığını hatırlamaktır. Düşman kafa üstü kamuflajı mükemmel hazırlayabilir fakat yine de siz bir dürbün ile muharebe durumları hakkında bilgi veren bot izlerini bulabilirsiniz.

İlgili belirtiler pişen bir yemek kokusu veya ısınmak için yakılan ateşler, sağlam insan izleri ve düşman faaliyetleri gibi şeyler olabilir.

Sabrın Önemi

Bu konu için hazır mısınız? Bazen görünen belirtiler, düşman bulmanın hızlı ve kolay yolu olmaz. Polisin bir trafik kazasındaki hasar için Kansas City’deki bütün 1991 kırmızı Camero’ların kaportasını incelediği gibi en küçük bir parçayı enikonu, bıkmadan usanmadan, büsbütün, tekrar tekrar, saatler ve günler sonra samanlıkta belki bir iğne bulana kadar kontrollere devam etmelisiniz. Şartların sürekli değiştiğini unutmayın.

Saatler geçtikçe ve gözleriniz yoruldukça, düşmanınızın da bir insan olduğunu hiçbir zaman unutmayın ki bu onun eksik olduğu ve yeterli zaman verirse kendisini bulunabilir yapmak için bir şeyler yapacağı manasına gelir.