Değerli yasal ve bilinçli silahsever arkadaşlarım. Silahlarda 4 Mutlak Emniyet Kuralı dediğimiz zaman: “Tespit edilmiş hata ve ihmallerden hareket edilerek üzücü kazaları engellemek üzere belirlenmiş 4 temel ve vazgeçilemez güvenlik kural”a ulaşmaktayız. Eğer, bu kuralları silahla geçirdiğiniz zamanın tamamında istisnasız olarak uygularsanız silahınızı güvenle kullanabilirsiniz.

Silahlarda 4 mutlak emniyet kuralı aşağıdaki biçimiyle en tecrübesiz ve eğitimsiz meraklının bile idrak edebileceği kadar basit ve anlaşılırdır. Çevrenizde silah uzmanı, ustası ve benzeri sıfatları kendisine yakıştıran birisi mutlaka vardır. Eğer ki bu kişi bahsettiğimiz bu kuralları bilmiyor ve/veya uygulamıyorsa ciddiye bile almayın! Silah konusunda zırcahildir; Hem onun hem de silahı ile bulunduğu ortamlardaki kişilerin sağlığı için ona siz öğretin, öğrenmiyorsa ciddiye bile almayıp uzaklaşın.

emniyet-4-kural-infografik01

Silahlarda 4 Mutlak Emniyet Kuralı :

Birinci Kural : Silah Her Zaman Doludur

Sık sık bir araya geldiğim silah sahibi dostlarımla sohbet esnasında bir şekilde yeni bir silahı incelemek ya da mevcut silahla ilgili bir durumu incelemek için elden ele geçirmek durumunda kalıyoruz. Karşımdaki kişi bilsin ya da bilmesin, silahı henüz eline almadan önce kesinlikle silahlarda 4 mutlak emniyet kuralı hakkında bilgi veririm. Güvenlik prosedürünü uygulaması konusunda uyarır ve doğru yapıp yapmadığına dikkat ederim. Silahı elime aldığımda ise bizzat dolu olup olmadığını  ve mümkünse hızlıca, bariz bir mekanik arızası olup olmadığını dahi kontrol ederim.

Örneğin, silahımı poligon tablasında bırakıp hedef kontrolü yaptığım sırada ya da evde bakım yaparken masada bırakıp kahve almaktan döndüğümde hemen kontrolünü yaparım. Yalnız olsam bile! Silahın sizin kontrolünüzde olmadığı anlarda tüm güvenlidir düşüncesini silin, baştan uygulayın.

Arkadaşınız silahını elden verirken atım yatağını gösterip “boş merak etme” dese de GÜVENMEYİN! Mutlak surette kendiniz de “Silahlarda 4 mutlak emniyet kuralı”na uyarak kontrol edin ve kullanın. İSTİSNA YOK, KİMSENİN BEYANINA İNANMAYIN VE KENDİNİZ BİZZAT KONTROL ETMEDEN İKNA OLMAYIN. Benzer şekilde silahı geri verirken ya da silahınızı vereceğiniz zaman da kontrol edin, ettirin.

İkinci Kural : Silahı, asla zarar vermek istemediğiniz herhangi bir nesneye ya da canlıya doğrultmayın.

Silahınızın boş olduğuna dair kontrolleri yaptınız, eminsiniz. Ancak bu yine de hiç bir şekilde size emniyetsiz davranıp silahın başka bir insana ya da kıymetli bir nesneye yöneltme hakkını ve sorumsuzluğunu vermez.

Üçüncü Kural : Hedefinizden ve ardından her zaman emin olun.

Atılan çekirdekler, hedefi vurmadan ilerler, hedefin içinden ötesine geçebilir…
Hedefinizden ve hedefinizin ötesinin güvenli olduğundan mutlak surette emin olmalısınız. Arkasında orman, ufuk, deniz/göl gibi her an canlıların olabildiği yerlerde hedef kurmayın. Hedefin ardının toprak, sekme yapmayacak zemin v.b. olmasına dikkat edin.

Asla ses geldi, gölge gördüm, çalı hareket etti bahanesiyle tam ve net olarak göremediğiniz yere nişan almayın, ateş etmeyin!

Dördüncü Kural : Nişangahların hedef üzerine gelene dek parmağını tetiğe koyma, tetik korkuluğunun dışında tut!

Bu, dördüncü ve muhakkak ki en önemli kural; Hiç bir istisnaya olanak vermeden silahlı her anımızda uygulanması şart, bir nevi yazılmamış yasadır.

Günümüzde modern ve güvenilir üretilmiş, bakımlı silahların parmağınızı tetiğe koymadığınız sürece istem dışı (istem dışı ve kazaen ateşlenme farkı konusuna ilerde değineceğim) ateşlenme olanağı yoktur.

Silah konusunda yeterli bilgisi olmayan ya da henüz zeka gelişimini tamamlamamış, idrak zorluğu ve akıl kıtlığı yaşayan insanlar olduğu bir gerçektir:
Örneğin : Silahla şakalaşmak, korkutmak, sorumsuzca hareket etmek veya elinde dolaştırırken kendisine ve başkalarına yönlendirenler… Parmak tetikte havalı poz verdiğini sananlar (kendileri aksini iddia etse bile)… Silahlarda 4 mutlak emniyet kuralı prensibini anlatma çabanıza rağmen itiraz edip bir şey olmayacağında kendisinin bu işi bildiğini iddia edip direnenler…  Bu kişileri ciddiye bile almayın yalnız bırakın !

Elinize bir silah aldığınız anda, parmağınız tetikten uzak, silah emniyetli bir yöne doğrultulmuş şekilde güvenlik kontrollerini günlük yaşamın bir parçasıymış gibi gayet doğal bir şekilde gerçekleştiriyorsanız : Gerçek bir silahsever olma yolunda bir basamak daha tırmandınız. Silahlarda 4 mutlak emniyet kuralı artık sizin de bir parçanız; Tebrikler !