Merhaba, genellikle mühimmat tipleri, terminolojisi ile ilgili bilgileri nette araştırır, bilgi edinmeye çalışırım. Baktım, her şey akılda tutulacak gibi değil bende görmediğim bilmediğim mühimmatlarla karşılaştıkça kendi adıma bir dosya oluşturup mühimmat tipleri ve çekirdek çeşitlerini yazmaya çalıştım. Daha sonra bu fikir bütün mühimmat tipleri ve çekirdek çeşitlerini barındıran bir dosyaya doğru ilerledi.

Tabi ki belli başlı siteleri taslak olarak kullandım, bilgilerinden yararlandım. 1 haftadır yararlı olabilir kanısıyla bu topladığım bilgileri müsait olduğum zamanlarda derlemeye ve çevirileri yapmaya çalıştım. Bana anlamsız gelen ve genelleme yapılacak olursa çoğunluk tarafından bilindiğini düşündüğüm tabirleri (mühimmat adlarını) Türkçe’mize çevirmedim.

Çoğu mühimmatın yanına açıklama yapmaya çalıştım. Yeterli görülmeyenler olabilir, lütfen bilginizi bu başlıktan eksik etmeyin. Her mühimmatın resimlerini bulamadım, bulsam bile emin olmadıklarım mevcut. Resmi olmayanlara resim eklenmesi konuyu renklendirir görüşündeyim.

Umarım herkese faydalı bir paylaşım olur.

Saygılar,

AJHP – Aluminum Jacketed Hollow Point:

AP – Armor Piercing: Zırhı penetre edebilen tungsten çekirdekli çelik askeri mühimmat . mühimmat ucu genellikle daha kolay tanımlama için siyaha boyanmıştır.

API – Armor Piercing Incendiary: Zırhı delmek ve hedefi ateşe vermek için tasarlanmıştır. mühimmat ucu genellikle daha kolay tanımlama için açık maviye boyanmıştır.

BE – Barnes Expander: Hedefe maksimum seviyede enerji transferi için tasarlanmıştır. Bakır tasarımı mükemmel durdurma gücü ve tutarlı bir performans sağlar.

[Resim: expander.gif]

BETSS – Barnes Expander Tipped Sabot Slug: Kontrollü genişlemeye sahiptir. 90 metre veyahut daha uzun mesafelerde yüksek hızdaki (1900 FPS) dolgular 5cm aralıklı gruplama yapabilmektedir.

[Resim: expander2.gif]

BB – Bevel Base: Eğimli mühimmatlardır.

[Resim: bevel_base_plain_base_sxs.jpg]

BBWC – Bevel Base Wad Cutter: İki tarafıda düz tabanca mühimmatıdır. Sapmayı önlemek açısından taban eğriliği olacak şekilde tasarlanmıştır.

[Resim: bbwc.gif]

BC – Bonded Core: Bakır alaşımlı mühimmatlardır.

[Resim: hornady_interbond.jpg]

BCHP – Bonded Core Hollow Point:

BCSP – Bonded Core Soft Point:

BEB – Brass Enclosed Base: Kurşun kimyasalını azaltmak amacıyla tasarlanmış pirinç ilaveli mühimmatlardır. Günümüzde çoğu atış poligonu kurşun kontaminasyonu azaltmak için bu mühimmatlarıkullanmaktadır. (TR Hariç)

[Resim: beb.gif]

BJHP – Brass Jacketed Hollow Point: Uzun mesafelerde mantarlanmayı ve enerji çıkışını kontrol altında tutan savunmaya dayalı pirinç kaplamalı tabanca mühimmatıdır.

BRPT – Bronze Point: Uca eklenmiş bronz, mühimmat yol tutuşunu artırır. Uzun mesafe avcılığında kullanılır.

BST – Ballistic Silvertip: Av tüfeklerinde kullanılır. Orta mesafe avcılık kullanım alanlarındandır.

BT – Boat Tail: Tüfek mühimmatı. Kurşunun yapısı dengeli ve tutarlı atışa olanak verir.

BTHP – Boat Tail Hollow Point: Hızlı genişleme ve penetrasyon sağlar.

[Resim: bthp.gif]

BTSP – Boat Tail Soft Point: Açığa çıkan kurşun kaplı ucu sayesinde daha fazla genişlemeye ve penetrasyona imkân veriri.

[Resim: btsp.gif]

CastCore – Döküm Çekirdek: Parçalanmadan, kemiği paramparça edebilen ağır, düz burunlu ve sert dökme kurşun içeren mühimmattır.

[Resim: cc.gif]

CC – Copper Coated: Metal kaplamalı (Full metal jacket) mühimmatlar gibidir. Bakır kaplama, besleme mekanizmasında ve namlunun mühimmat üzerinde yaratacağı deformasyonunu engeller. Ateşleme kesikliğini ve namlu hasar riskini azaltır.

CL – Core-Lokt: Maksimum penetrasyon ve enerji transferi ile orijinal ağırlığının% 95 kadar korur. Benzersiz tasarım sayesinde 45 – 450m aralığında performans gösterebilir.

[Resim: cl.gif]

CP – Copper Plated: Kurşun çekirdek bakıra batırılmıştır. Kurşunsal bozuklukları azaltır ve bakır kaplamadan (copper coating) daha ucuzdur.

DEWC – Double Ended Wad Cutter:

[Resim: dewc.gif]

EFMJ – Expanding Full Metal Jacket: Normal bir metal kaplamalı (full metal-jacket) çekirdeğe sahip mühimmattır. Çekirdeğin ucu bakır ile kaplanmıştır. Bakır kaplama enerjinin hedef üzerinde aşırı penetrasyon sağlamadan oluşmasına yardımcı olur.

[Resim: efmj.gif]

ENCAP or E – Encapsulated: Tamamen çevresel kurşun kontaminasyonunu azaltmak için her tarafı kaplamalıdır. Birçok poligon kurşun temizleme maliyetlerini azaltmak için sadece bu mühimmatı kullanır. (TR Hariç diye biliyorum)

EP – Expanding Point: Düşük kalibreler için yüksek durdurma gücüne ulaşmak adına Winchester tarafından üretilmiştir. Boşluğa yerleştirilmiş olan kurşun toplu Hollow point doğru besleme ve hızlı enerji transferi sağlar.

[Resim: ep.gif]

ERBT – Extended Range Boat Tail: Avcılar tarafından ihtiyaç duyulan yüksek durdurma gücüne ve uzun mesafe atışlarda tutarlılığa sahiptir. Remington firması tarafından üretilmiştir.

FB – Flat Base:

FMC – Full Metal Case: Kurşun özü tamamen bakır, nikel, pirinç veyahut çelikle sarmalanmıştır.

[Resim: fmc.gif]

FMHSWC – Full Metal Jacket Semi-Wad Cutter: Hedef ve yarış atıcılığı için tasarlanmış bir mühimmattır. Yüksek seviyede hedef tutarlılığı vardır. Metal kaplama namluda oluşması öngörülen kurşun parçacıklarını minimize eder.

[Resim: fmjswc.gif]

FMJ – Full Metal Jacket: Cenevre Konvansiyonu tarafından belirlenmiş askeri mühimmattır. Yarı otomatik tabancalarda her türlü sorunsuz ve güvenilir bir beslenme sağlar. Avcılık için tavsiye edilmez. Esas kullanım amacı hedef atıcılığıdır.

[Resim: fmj.gif]

FMJBT – Full Metal Jacket Boat Tail: Düşük hava burgacı ve yüksek hedef tutarlılığı için tasarlanmıştır.

[Resim: fmjbt.gif]

FMJE – Full Metal Jacket Encapsulated: Full metal jacket gibidir ancak tabanı kaplamalıdır bu sayede kurşun artıkları açığa çıkamaz.

FMJFP – Full Metal Jacket Flat Point: Genişlemez ve derin penetrasyon sağlar. Hedef atıcılığı için idealdir. Metal jacket ile çevrelenmesi namluda kurşun parçacıklarını önler. Yarı otomatik silahlarda yumuşak ve tutarlı besleme sağlar.

[Resim: fmjfp.gif]

FMJM – Full Metal Jacket Match: Gerçek yarışma atıcıları için idealdir. Hedef ve puan tutarlılığı sağlar.

[Resim: fmj-1.gif]

FMJSWC – Full Metal Jacket Semi-Wad Cutter:

[Resim: fmjswcmatch.gif]

FMJSWCM – Full Metal Jacket Semi-Wad Cutter Match: Yarışma atıcıları için idealdir. Silahı beslemede hız ve tutarlılık sağlar.

[Resim: fmjswcmatch-1.gif]

FMJTC – Full Metal Jacket Truncated Cone: Mükemmel hedef tutarlılığı sağlar. Kesik koni şekli yarı otomatik silahlarda rahat besleme sağlar. Metal jacket ile çevrelenmesi namluda kurşun parçacıklarını önler.

[Resim: fmjtc.gif]

FN – Flat Nose:

[Resim: fnsp.gif]

FNSP – Flat Nose Soft Point: Çoğunlukla .30-30 Carbine tüfeklerde kullanılır. Tipik .30-30 hızında güvenilir bir genişleme sağlar.

[Resim: fnsp-1.gif]

FP – Flat Point:

[Resim: fp.gif]

FPJ – Flat Point Jacketed: .40 S&W ve .30-30 Winchester mühimmatları bu tasarıma sahiptir.

FPNN – Flat Point Penetrator:

FRAN / FG – Frangible: Temas anında kırılarak sekmeyi önler. Epoksi ve sıkıştırılmış birdshot, metal tozu veya Filings ile dolu boş kovanlardan yapılabilir. Hava kuvvetleri için aşırı penetrasyonu ve uçak dış yüzeyinde sekmeyi önlemek adına geliştirilmiştir. Bu mühimmat sayesinde bütün güç hedefe aktarılabilir. Yok edici derecede savunmaya yönelik bir mühimmattır.

GC / GCK – Gas Check: Metalik fincan ya da disk, kurşun alaşımlı çekirdeğin altına eklenir. Gaz patlamasını azaltır bu sayede mühimmat hızı artar.

GDJHP – Gold Dot Jacketed Hollow Point: Yapısı sayesinde çarpma anında ayrılmayı önler. Kontrollü genişleme ve penetrasyon sağlar.

[Resim: gdjhp.gif]

GSS – Glaser Safety Slug: Tasarımda ince duvar bir kaplama ve polimer uçlu hassasça sıkıştırılmış kurşun çekirdeği kullanır. Bu oluşum penetrasyon ve parçalanma arasında uygun dengeyi sağlar. Durdurma gücü kurşunun gücünün hedef üzerine maksimum seviyede dağılması sayesinde üst seviyededir. Çekirdeğin hedef üzerinde hızlı bir şekilde parçalanması geniş bir alana enerji aktarımını sağlar.

[Resim: glaser.gif]

GS – Grand Slam: Avlanma için Speer firması üretimi bir mühimmattır. Kaplama rollbacki önlemek ve çekirdek ağırlığını korumak için tabandan % 45 daha büyüktür. İç kaplamada yer alan girintiler doğru genişleme sağlar. Çekirdeği üç bölümden oluşur ve kaplamanın kaymasını önlemek adına 900 derecede kaplamanın içine dökülür.

[Resim: gs.gif]

[Resim: gs2.gif]

HB – Hollow Base:

HBWC – Hollow Base Wad Cutter: Bu mühimmat kâğıt hedefler üzerinde muntazam delikler açar ve sayı almayı kolaylaştırır. Bu sebepledir ki hedef atıcıları tarafından tercih edilir. Gaz çıkışını minimum seviyeye çekilmesini sağlar bu sayede gaz patlamasının önüne geçilir böylece çekirdek hızının artması sağlanır.

[Resim: hbwc.gif]

HC – Hard Cast:

HE – High Energy: Federal firması tarafından yapılmıştır.

HM – Heavy Magnum: Hornady firması tarafından yapılmıştır.

HCSP – Hot-Cor Soft Point: Speer firması tarafından avcılık için geliştirilmiştir.

[Resim: hotcor.gif]

HP – Hollow Point: Çekirdek ucundaki boşluk, çarpışma anında hedef üzerinde etkili genişleme sağlar.

[Resim: hp.gif]

HPBT – Hollow Point Boat Tail: Aerodinamik tasarımı sayesinde oldukça tutarlı bir hollow point. Kuyruk tasarımı çekirdeğin hızına katkıda bulunur. Mükemmel denge ve hatırı sayılır yoğunlaşma (materyal karışımı) çekirdeğin istikrarını arttırır. Bu sayede hedef tutarlılığında büyük artış görülür.

[Resim: hpbt.gif]

HPE – Hollow Point Expanding:

HPL – Hollow Point Lead:

HSHK – Hydra Shok: Federal firması üretimi tabanca mühimmatıdır. Benzersiz merkez-post tasarımı, kontrollü genişleme sağlar. Çentikli kaplaması enerjiyi verimli biçimde hedefe aktarır ve durdurma gücünü korurken delici etkisinin devam etmesini sağlar.

[Resim: hydra.gif]

HSP – Hollow Soft Point: Çekirdek ucundaki boşluk çarpma anında genişlemeye izin verir.

[Resim: hsp.gif]

[Resim: hsp2.gif]

HV – High Velocity: Hızı saniyede 0,3 km üzerinde olan mühimmatlardır.

JFP – Jacketed Flat Point: Tüm .30-30 Winchester’lar bu çekirdek tasarımına sahiptir. Geri tepme esnasında kazara patlamayı önleme amacıyla tasarlanmıştır.

[Resim: jfp.gif]

JHC – Jacketed Hollow Cavity: Ucu açık kalacak şekilde kaplanmış olan mühimmatlardır. Hedefle çarpışma anında genişlemeyi teşvik etmek amacıyla tasarlanmıştır.

JPP – Jacketed Protected Point:

L – Lead: Tamamen kurşun çekirdekli mühimmat.

[Resim: lead.gif]

LF – Lead Free (non-toxic): Kurşun içermeyen, çelik, bakır, pirinç gibi malzemelerden imal, kalıntıları doğaya zararsız çekirdekli fişekler.

LM – Light Magnum: Hornady firması tarafından üretilmiştir.

LRN – Lead Round Nose: Sert kurşundan, yağlandırılmış bir çekirdeğe sahiptir. Orta karar hedef tutarlılığı söz konusudur. Hedefi sert şekilde vurur, ekonomiktir. Revolverlar için genel anlamda kullanılan bir mühimmattır.

[Resim: lrn.gif]

LSW/LSWC – Lead Semi-Wad Cutter: Genel atım veyahut hedef atıcılığı için ideal bir seçim denebilir. Hafif yağlandırılmış ve yarım burunlu katı kurşun içerikli bir çekirdeğe sahiptir. Kâğıt üzerinde keskin ve temiz delikler açar.

[Resim: lswc.gif]

[Resim: lswc2.gif]

LSWCHP – Lead Semi-Wad Cutter Hollow Point: Genel atım veyahut hedef atıcılığı için ideal bir seçim denebilir. Hafif yağlandırılmış, katı kurşun içerikli hollow point. Kâğıt üzerinde keskin ve temiz delikler açar.

[Resim: lswchp.gif]

LWCM – Lead Wad Cutter Match: Tasarımı sayesinde hedef üzerinde temiz delikler açar.

M or MCH – Match: Hedefe en etkili ve tutarlı biçimde ulaşması için tasarlanmış mühimmatlardır. Çekirdekler ağırlığı ve ihtiva edilen içerik hedef tutarlılığı göz önünde bulundurularak belirlenir. Hedef atıcıları ve sniperlar tarafından kullanılır.

[Resim: m-1.gif]

[Resim: m2.gif]

MB – Multi Ball: Vuruş oranını artırmak açısından birden fazla top ya da çekirdek kartuşta yer alır.

MC – Metal Case: Metal jacket çekirdek ile aynı.

MCOPE – Metal Case Open Point Expanding:

MCWC – Metal Cased Wad Cutter:

MK – Match King: Uzun mesafelerde çok etkilidir. Uzun mesafe hedef tutarlılığı üst seviyededir.

[Resim: mk.gif]

MOLY – Moly Coated: Çekirdek sürtünmeyi azaltmak ve hızı artırmak için molibden disülfür ile kaplanmıştır.

MON – Monolithic Solid:

MP – Metal Point:

MRX – Maximum Range X bullet: Barnes firması tarafından yapılmıştır.

[Resim: mrx.gif]

NAB – Nosler AccuBond: Federal firması tarafından üretilen yeni bir mühimmat. Ceketli çekirdeklerin terminal performansını hedef tutarlılığı ile birleştirebilen ayrıca balistik uçlu olmasıyla hedef üzerindeki güç dağılımında başarı sağlayan bir mühimmattır.

[Resim: accu.gif]

NBT – Nosler Ballistic Tip: Geri tepmeden dolayı şarjör tarafından çekirdek üzerinde oluşturulabilecek hasarlardan korunmak amacıyla polikarbon uçlu bir mühimmattır. Uç ayrıca uzun mesafe atıcılığı için de ideal kılmaktadır. Polikarbon uç, çekirdek hedefe ulaştığında tutarlı bir genişleme sağlamaktadır.

[Resim: nbt.gif]

OPE – Open Point Expanding:

PB Powerball: Cor-Bon firması tarafından üretilen, yüksek hız ve düşük geri tepme sağlayan polimer uçlu mühimmattır.

[Resim: pb.gif]

PEP – Positive Expanding Point: Winchester firması tarafından, yüksek hedef tutarlılığı ve orta ölçek hayvanlar üzerinde maksimum seviyede vuruş gücü sağlaması açısında, özel olarak üretilmiştir.

[Resim: pep.gif]

[Resim: pep2.gif]

PG – Partition Gold: Winchester firmasının özel tasarım mühimmatıdır. Orta ve büyük ölçekli hayvanlar üzerinde maksimum seviyede vuruş gücü sağlar. Taban maksimum penetrasyonu sağlayabilmek açısından sert kurşun alaşımlıdır. Patenti alınmış olan demir uç yüksek hızlarda hedefle buluşma durumunda bükülme veyahut kırılmayı önler.

[Resim: pg.gif]

[Resim: pg2.gif]

PS – Power-Shok, Rifled Slug Hollow Point: Maksimum seviyede yıkım gücüne sahiptir. Düşük seviyede geri tepme sağlar. Yumuşak, pürüzsüz, kaygan delikli namlular için idealdir.

[Resim: powershok.gif]

PP – Protected Point:

PV – Premium Vital-Shok Truball Rifled Slug: Dolgu ortasında basit bir top barındıran mühimmat tipleri.

[Resim: truball.gif]

PRP – Protected Round Point:

PT – Polymer Tip:

RB – Round Ball:

RN – Round Nose: Bu tip çekirdek güvenli besleme sağlar.

[Resim: rn.gif]

RNFP – Round Nose Flat Point:

[Resim: rnfp.gif]

RNL – Round Nose Lead:

[Resim: rn-1.gif]

RNPN – Round Nose Penetrator:

S – Solid Lead:

SIL – Silhouette:

SJ – Short Jacket:

SJWC – Semi-Jacketed Wad Cutter:

SLD – Solid: Bakır, bronz veyahut pirinç alaşımlarından oluşur, kurşun yer almaz. Kalın derili hayvanlarda derin seviyede penetrasyon sağlayabilmek adına tasarlanmış mühimmat tipleri.

SOL – Solid:

SPFN – Soft Point Flat Nose: Hedef üzerinde tutarlı şekilde genişleme sağlar. Küçük ve orta ölçekli hayvanlarda derin penetrasyon sağlaması için tasarlanmıştır.

[Resim: spfn.gif]

SPP – Spire Point:

[Resim: spire.gif]

SS – Semi Spitzer:

[Resim: semispitzer.gif]

STHP – Silvertip Hollow Point: Winchester firması tarafından hafif kaslı ince derili, kemik seviyesi ince veyahut orta ölçekli hedeflerde hızlı ve kontrollü genişleme ve penetrasyon için tasarlanmış mühimmat tipleri.

[Resim: sthp.gif]

[Resim: sthp2.gif]

SUB – Sub Sonic:

SWCL – Semi-Wad Cutter Lead:

[Resim: swcl-1.gif]

SXT – Supreme Expansion Technology: Winchester firması tarafından tasarlanmış kişisel korunmaya yönelik bir mühimmat tiplerindendir. Fişek, güvenilir tabanca işlevselliği sağlaması için tasarlanmıştır. Yüksek seviyede hedef tutarlılığı sağlar.

TAP – Tactical Application Police: Hornady firması tarafından güvenlik güçleri için özel tasarlanmış bir çekirdektir. Ağırlaştırılmış çekirdek ve polimer uç hedef üzerinde hızlı genişleme ve durdurucu güç sağlar.

TBBC – Trophy Bonded Bear Claw: Orta ve büyük ölçekli tehlikeli hayvanlar için idealdir. Her seyide hedef üzerinde tutarlı genişleme sağlar.

[Resim: tbbc.gif]

TBS – Trophy Bonded Solid:

TCHP – Truncated Cone Hollow Point: Tepedeki delik hedefte rahat genişlemeye izin vermektedir.

TCSB – Truncated Cone Solid Bullet: Hedefi penetre etmek için tasarlanmıştır. Hedef ile temasından itibaren hedefin derinliklerine doğru ilerlemesiyle ünlüdür.

TCSP – Truncated Cone Soft Point: Avlanma ve genel atım için mükemmel mühimmat tipleri arasındadır. Yumuşak ucu çekirdeğin hedefe ulaştığı anda kontrollü bir genişleme sağlar. Yarı otomatik silahlarda kullanımıyla ünlüdür ve hedefi mükemmel derecede mükerrer vurma yeteneğine sahiptir. (Tabi ki atıcıya göre mühimmat performansı değişiklik gösterecektir: D)

[Resim: tcsp.gif]

THP – Tubular Hollow Point:

TL – Tumble Lube:

TMJ – Total Metal Jacket: Full metal jacket ile tek farkı tabanında kaplama olmasıdır.

[Resim: tmj.gif]

TMWC – Target Master Wad Cutter: Wadcutter kurşunlar mümkün olan en iyi isabet için yüksek tolerans payı ile üretilirler.

TRI – Triad Group:

TSXB – Triple Shock X Bullet: Barnes firması tarafından üretilmiştir.

[Resim: xpb.gif]

V Max – Varmint Express Ballistic Tip: Hornady firması tarafından üretilmiştir. Balistik uçlu bir çekirdektir. İç tarafı polimerdir ve bu çekirdek hedefe ulaştığı anda hedef üzerinde hızlı bir genişleme sağlar.

WLY – Woodleigh:

WWSP – Woodleight Weldcore Soft Point: Avusturalya yapımı bir mühimmat. Özel ağır kaplamaya sahiptir. Büyük ve tehlikeli avlar için kullanılır.

[Resim: wwsp.gif]

WWS – Woodleigh Weldcore Solid: Safari avcıları için ideal bir mühimmat tipleri arasındadır. Büyük avlar için yeterli derece enerji ve penetrasyon sağlar.

[Resim: ws.gif]

XPB – X pistol Bullet: Barnes firması tarafından yapılmıştır.

[Resim: xpb-2.gif]


Sonradan eklediğim mühimmat tipleri :

JHP – Jacketed Hollow Point: Kontrollü genişleme sağlar. Hedefe maksimum seviyede enerji transferinin sağlanmasıyla penetrasyonu da kontrol altında tutulur. Bu özellikleri bu mühimmatı avcılar için ideal konuma getirir. Mükemmel seviyede tutarlı ayrıca çekirdek bütünlüğünü sağlayan bir yapısı vardır.

[Resim: jhp.gif]

JSP – Jacketed Soft Point: Ortaya çıkan kurşunsu yumuşak uç güvenilir bir genişleme sağlar. Bu sayede “hollow point” çekirdeklere nazaran daha derin bir penetrasyon sağlar. İnce mühendislik eseri bakır kaplama yüksek seviye tutarlılık sağlanmasında yardımcı olur.

[Resim: jsp.gif]

LWC – Lead Wad Cutter: Hedef atıcılığı için ideal olan bu sert kurşun içerikli ve yağlandırılmış çekirdek, kâğıt hedefler üzerinde atıcının temiz bir imza bırakmasına yardımcı olur. Yarışma atıcıları için ideal bir seçimdir.

[Resim: lwc.gif]

NP – Nosler Partition: Kaplama tarafından ayrılan iki kurşun çekirdeği barındırır. Kaplamanın üst kısmı ince ve çekirdeğin genişlemesine yardımcı olur. Kaplamanın alt kısmı daha kalındır ve penetrasyonu artırır.

[Resim: np.gif]

NTF – Non-Toxic Frangible: Bakır ve polimer zerreciklerinin eritilerek enjekte edilmesiyle son formunu alan bir mühimmattır. Çekirdek kurşun ve zehirleyici maddeler içermez. Beslemesi kolay ve tutarlılığı mükemmedir.

[Resim: ntf.gif]

PL – Power-Lokt: Remington firmasının devrim yaratan küçük hayvan avcılığı için geliştirilen mühimmattır. Bakır gövde elektrotlar ile kurşun çekirdeğine bağlıdır ve mükemmel seviyede denge sağlar.

PP – Power Point: Kaplamalı yumuşak uç maksimum enerjinin çarpma anında hedefe ulaşmasına yardımcı olur. Kaplama ağzındaki çentikler tek tip ve hızlı genişleme sağlar.

[Resim: pp.gif]

PVSS – Premium Vital-Shok Sabot: Barnes firması tarafından üretilen mühimmatlardır. 90m mesafede ~ 6cm aralıklı gruplar oluşturma yeteneğine sahiptir.

[Resim: sabot.gif]

PTHP – Platinum Tipped Hollow Point: Tabanca avcıları için Winchester firması tarafından dizayn edilmiştir. Çekirdeğin enerjisini hedef üzerine hızlı bir şekilde aktarır. Penetrasyon, genişleme ve tutarlılık sağlar.

[Resim: pthp.gif]

PWC – Pointed Wad Cutter: Yağlandırılmış katı kurşun içeriklidir. Dövülme ardından son şeklini alır. Hedef atıcıları ve genel atıcılık maksadı için iyi bir tercihtir. Kağıt hedefler üzerinde temiz delikler bırakır.

SHP – Sabot Hollow Point: Mükemmel tutarlılık ve maksimum penetrasyon sağlayan bir çekirdek.

[Resim: sabothp-1.gif]

SBK – Sierra BlitzKing: Küçük hayvanlar için geliştirilmiş plastik uçlu çekirdek. Hedefle buluşma anında hızlı bir genişleme sağlar.

[Resim: sbk.gif]

SFS – Supreme Fail Safe: Kurşun çekirdekli ve çelik içeren Hollow point mühimmattır. Kontrollü genişleme ve derin penetrasyon sağlar.

SPT – Spitzer: Modern askeri tüfeklerde kullanılan bir mühimmattır.

[Resim: spitzer.gif]

ST – Silvertip: Kurşun çekirdeğini korumak için özel aluminyum kaplama ucu mevcuttur. Hedef üzerinde derin penetrasyon ve kontrollü genişleme sağlar. Küçük ve orta ölçekli hayvanlar için tasarlanmış bir çekirdektir.

[Resim: st.gif]

[Resim: st2.gif]

SW or SWC – Semi-Wad Cutter: Yarım uçlu yağlandırılmış katı kurşun içerikli bir çekirdektir. Dövülme işlemi sonrası son şekline kavuşur.Hedef atıcılığı veyahut genel anlamda atış yapmak için iyi bir tercihtir. Kağıt hedefler üzerinde temiz delikler açar.

[Resim: swc.gif]

SWCHP – Semi-Wad Cutter Hollow Point: Konik şekilli taban hızlı besleme sağlar. Hedef üzerinde hızlı genişleme sağlayan bir çekirdektir.

[Resim: swchp.gif]

TBSS – Trophy Bonded Sledgehammer Solid: Maksimum durdurma gücüne sahip bir mühimmat tipidir. Düz yaralar açmak için tasarlanmıştır. Düz burnu kemiğe çarma anında sapmanın olmasını engeller.

[Resim: tbss.gif]

TC – Truncated Cone: Genelde defansif amaçla belli başlı malzemeler üzerinde penetrasyona ihtiyaç duyulduğunda kullanılır.

XTP – Extreme Terminal Performance: Hornady firması tarafından uzun mesafe tabanca atışları için üretilmiş kontrollü genişleme sağlayan mühimmat. Çarpışma anında hedef üzerinde parçalanma, çekirdek kaplaması ve genişleme oranlarının aynı seviyede olması sebebiyle, düşük seviyede kalmaktadır.