Kas Hafızası Nedir? Değerli yasal ve bilinçli silahsever arkadaşlarım,

Hemen her seviyedeki atıcı ya da silah severden gelen bir soru:  “Nasıl daha hızlı silah çekerim/ateş ederim…?”

En kısa haliyle yanıtlayayım : “KAS HAFIZANI GELİŞTİR!”
Uzun haliyle yanıtlayayım : “KAAAAAAASSSSSSS HAAAAAFFFFFIIIIIZAAAAANNIIIIIII GEEEELLLİİİİŞŞŞŞTİİİRRR !”

Tamam, daha az şakacı haliyle açıklamayı yapacağım, az rahatlayalım 🙂
Öncelikle :

Kas hafızası nedir

konusunu okuduğunuza göre ya yeni bilgiler edinmek ya da henüz bir fikriniz olmadığı bir konuda açlığınızı gidermek için buradasınız. Ortak noktamız ise artık hızla şehir efsanelerinden uzaklaşıp atıcılığa daha bilimsel yaklaşma zamanının geldiğine inanıyor olmamız (Hepimiz için geçerlidir umudundayım).

Kas hafızası nedir, en temel ve basit tanımıyla açıklayayım : “Kas Hafızası, bir hareketin zaman içinde tekrar edildikçe, bu görevin gelecekte tekrarı için uzun zamanlı bir kas hafızası edinilir. Bunu takip eden zamanlarda hiç bir bilinçli efor harcamaya gerek kalmaksızın otomatize şekilde tekrar edilir”

Öyle ya da böyle yaptığımız hemen her hareket bir şekilde kas hafızasına ihtiyaç duyar. Müzik aleti çalarken, bisiklete binerken, çayımızı içerken kumandayla kanal dolaşırken… Ha, unutmadan klavye ile yazıp mouse ile tıklarken, konuşurken ve hatta yürürken… İşte hepsi kas hafızası ile yerinie getirilen işlevler.

Bir ipucu vereyim : Bir hareketi ya da hareket dizisini yapmak için öğrenmek gerekiyorsa sonraki dönemlerde o hareketi yapmanın tek yolu kas hafızasına başvurmaktır.

İlk zamanlarda motor hareket/motor görev öğrenilirken hareket genellikle yavaş, kaba, sert ve dikkat edilmezse kolayca hatalı/bozuk olur.

Peki nasıl geliştiririm ?

Çok tekrarlı uygulama ile, motor görevin yürütülmesi pürüzsüz olur. Bilinçli bir çaba olmadan gerçekleştirilir. Görev için gerekli bir uzuv ve kaslardaki sertlik/gerginlik azalır, kas aktivitesi optimize olur.
Biliyorum, biraz alaycı biraz acımasız olacak ama cidden çok kolay: “binlerce kez tekrar et!”
İşin sırrı tekrar etmekte.
Sade ve basitçe: sürekli binlerce tekrar.

Kas hafızası üzerine yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda oldukça ilginç bilgiler elde edilmiştir. Hepsinden önde gelen bulgu, “iyi bir kas hafızasının oluşturulmaya başlanması için en az 5.000-10.000 tekrar gerekmekte.”

Bu durumda, bir şeyi daha iyi yapmak istiyorsan egzersizlerine yoğunlaş. Çünkü her egzersiz ve varyasyonunu en az 5.000’er kere tekrar edeceksin.

Kaldığın yerden saymaya devam etmeyi unutma 😀

“Kuyumcu bir dostumun sorusu:
-Egzersizlerde sağ ve sol el ile çalışma yaptığımda sol elim harekete daha çok tekrar ile alışıyor.  Sağ elimi kullandığım antrenmanlarda ise birkaç egzersiz sonrası daha da alışmış oluyorum.
-Haklısın, kendi açından makul ve mantıklı olan düşünce budur. Ancak senelerdir sağ el pratiğinden dolayı ilgili oluşmuş kas hafızası ve kaslarının esnekliği avantajı var. Haliyle bir miktar önden gidecektir.”

Son dönemlerde gittikçe gelişen yüksek teknolojili cihazlar ile yapılan nörolojik araştırmalar aslında kaslara giden sinir hücrelerinin ve beyin hücrelerinin çok farklı olmadığı, bir miktar “yedekleme hafızasının” beyin dışında ilgili organla ilgili sinir hücresi dizilerinde saklandığı belirlenmiştir. Ancak bundan beyin gitse de yedekleri var sonucunu çıkartmayın, inatla her tekniği ve varyantlarını tekrara devam!

Peki Kas Hafızasının Silah Emniyeti ve Kontrolüyle ne gibi bir ilgisi olabilir?

Çok! Kas hafızası, bir süreç içinde çok kereler tekrar edilerek öğrenilmiş bir hareketin vücut tarafından düşünmeye gerek kalmadan ve otomatik olarak yerine getirilmesidir.

-Eğer silah ile ilgili emniyetli ve kontrollü kullanımı yeterince tekrar edilirse istem dışı gerçekleşebilecek kazaları en baştan çok büyük oranda azaltmış oluruz.

Şimdi dikkatimizi toplayalım, mesela emniyetli silah kullanımının bir maddesi olan tetik disiplinine gelelim. “Parmağını ateş etmeye kesin karar verdiğin ana dek tetik korkuluğunun dışında tut!” Çoklu tekrarlar zamanla kas hafızası olarak kayda geçecek.

Eline hangi silahı alırsan al, otomatik olarak tetik parmağının doğal olarak nerede durması gerektiğini düşünmeden yapıyorsan o teknikle ilgili ilerleme kaydetmişsin demektir.

Tetik disiplini ile ilgili kas hafızamı geliştirmek ve aynı zamanda ilgili parmağın kas grubunu izole etmek mümkündür. Bunun için günlük olarak egzersizlerin arasına basit lastik toplardan tutun kendi geliştirdiğim birkaç çalışmayı sürekli tekrar etmekteyim. Önümüzdeki yazılarda bağlantılı ancak başlı başına incelenmesi gereken bu konuyla ilgili detaylı bilgi vereceğim.

Her ne zaman silahlarımı elime alacak olsam tetik parmağım otomatik olarak tetik korkuluğunun dışında, risksiz bölgede yerini alır. İster inanın ister inanmayın bunu kendiliğinden yapar. İşte Kas Hafızası denilen mucize buradadır.