SİLAH MAGAZİN

Teknik, güvenlik, tabanca, tüfek, optik, balistik ve silahlarla ilgili bilgi kaynağına ulaştınız, tebrikler. Silahlar ve silahlarla ilgili herşeyin pratik ve teorik olarak mercek altına alınacağı, merak ettiğiniz bir çok konunun kaliteli ve anlaşılır bir dille yasal ve bilinçli silahseverlere sunulduğu platformdur.

ATIŞ TEKNİKLERİ, GÜVENLİK, DİSİPLİN

TABANCA VE TÜFEKLER

MÜHİMMAT, OPTİK VE BALİSTİK BİLGİSİ

2017 1. Sezon Yazı Dizisi

keskin nişancı, sniper tüfeği, kamuflaj

Keskin Nişancılar (Yazı dizisi 1. bölüm)

Takip eden belge seneler önceden bu yana aldığım notlardan, değerli bulduğum bir derlemedir. Meraklı silah sever...
keskin nişancı tüfeği, sniper tüfeği

Keskin Nişancılar (Yazı dizisi 2. bölüm)

ULTIMATE SNIPER Bu bölüm, genç oğluna gerçek bir silahla ormanda yalnızken güvenen mükemmel bir atıcıya, James...
keskin nişancı, sniper tüfeği, kamuflaj

Keskin Nişancılar (Yazı dizisi 3. bölüm)

İNSAN DOĞASININ ZAYIF YÖNLERİ Muharebede benim gördüğüm kadarıyla birinin sürekli adamlarının öldürülmesine ya da diğerlerinin ölmesine...

Keskin Nişancılar (Yazı dizisi 4. bölüm)

KESKİN NİŞANCI DÜRBÜNÜNÜ KULLANMA Tüfeğinizde bulunan mükemmel bir iç taksimata sahip olan dürbünün kabiliyetlerini anlamak için...
vortex ebr 2b retikül (artıkıl)

Keskin Nişancılar (Yazı dizisi 5. bölüm)

Ve şimdi, 1000 yardada 1 milyemin 1 yardaya eşit olduğunu bilerek daha yakın mesafelerde neyi...

Keskin Nişancılar (Yazı dizisi 6. bölüm)

MÜHİMMATLAR VE BALİSTİKLERİ KESKİN NİŞANCI MÜHİMMATI Hiçbir fişek diğer bir fişekle aynı değildir. Bu, balistik sınıflara başlayabileceğim basit bir...
mühimmat, tüfek mermisi

Keskin Nişancılar (Yazı dizisi 7. bölüm)

Remington Hızlandırıcısı İlk olarak 1977'de ortaya çıkan Remington hızlandırıcısı:  geniş bir kovan içine küçük çaplı bir çekirdek yerleştirdi...
keskin nişancı

Keskin Nişancılar (Yazı dizisi 8. bölüm)

ATEŞİ GÖZETLEME VE AYARLAMA "Fişek bir kere ateşlendiğinde hiçbir atıcı ve ben karşı tarafın ne kadar vicdanlı...
keskin nişancı

Keskin Nişancılar (Yazı dizisi 9. bölüm)

POLİS TAKTİK BİRLİĞİ ORGANİZASYONU Hukuk yürütücü keskin nişancı timleri daha geniş bir taktik birliğin bir parçasıdır,...

UZMAN YAZARLARIMIZ

1 Yazı0 Yorumlar
1 Yazı0 Yorumlar

YAZARLARIMIZ

5 Yazı0 Yorumlar
1 Yazı0 Yorumlar
1 Yazı0 Yorumlar
1 Yazı0 Yorumlar

AKSESUAR, MODİFİYE VE BAKIM-ONARIM

x concealment tabanca kılıfı, tabanca kılıfı, tabanca kılıfı tavsiye

X-Concealment C Series Kılıflar.

Değerli Arkadaşlar, İki yıldır günlük olarak Glock Sport Combat kılıf kullanıyordum; Sport Combat Kılıf son derece sade,...
tfo nişangah, trityum nişangah

Truglo Trityum & Fiberoptik Gece Nişangahı Uygulaması

Değerli yasal ve bilinçli silahsever arkadaşlarım, Amazon.com aracılığıyla ABD'den yaklaşık 10 günde gelen Truglo Marka TFO...
uncle mikes tabanca kılıfı

Uncle Mike’s Kydex Tabanca Dış Kılıfı

Uncle Mike' s çok eski aksesuar üreticilerinden birisi...Ülkemize ilk gelişi kabza kapakları olmuş, ancak ahşap...
glock sport combat kılıf

Glock Sport Combat Tabanca Kılıfı

Sport Combat kılıf, Glock' un özellikle sivil kıyafetlerle silah taşımak için ürettiği, Yaqui tarzı minimalist...
glock sport combat kılıf

Fobus Dış Semer Kılıf

FOBUS Dünya'da polimer kılıf kullanım trendini ilk başlatan kılıf üreticilerinden birisi, hatta ilkidir denilebilir. Ülkemiz...

DİĞER YAZILARIMIZ

ATEŞLİ SİLAHLARDA EMNİYET KURALLARI

Teknik, güvenlik, tabanca, tüfek, optik, balistik ve silahlarla ilgili bilgi edinip uygularken lütfen aşağıdaki kurallara uyunuz.

Silahın ele alındığı andan itibaren atıcı, sistemde tüm kontrolü sağlayan bir öğe olur.

Silahı emin veya emniyetsiz kılan sadece atıcıdır.

Avcılık ve atıcılık tüm sporların içinde en tehlikesiz olanıdır. Bu kitapçık, emniyetin anahtarı olan her atıcıya silahları emniyetli olarak kullanmanın ve saklamanın temel kurallarını hatırlatıp, tekrar tekrar vurgulayarak daha da tehlikesiz olmasını sağlamak amacı ile hazırlanmıştır.

Özellikle çocukların ve atıcı olmayanların eğitiminde sürekli olarak emniyet tedbirlerini vurgulamanız gerekir. Yeni katılanlar, silahları yakinen tanımıyor olmaları ihtimali ile sürekli olarak gözlem altında tutulmalıdırlar. Silahta emniyet söz konusu olunca kesinlikle çekingen olmayın. Eğer birisinin emniyet tedbirlerini çiğnediğini görürseniz, belirtilen emniyet tedbirlerini sunmakla sorumlusunuz.

Lütfen kuralları dikkatle okuyunuz ve belirtilen emniyet kurallarına uyunuz.

ATEŞLİ SİLAHLARIN EMNİYETİ SİZSİNİZ,BU HUSUSTA HATA YAPMAYINIZ!

Alttaki başlıklara tıklayarak açılan metinden detayları okuyabilirsiniz:

Bu, en temel silah emniyet kuralıdır. Eğer herkes silahını vurmak istemediği bir şeye karşı çevirmezse, kesinlikle ateşli silah kazası olmaz. Bu iş bu kadar basittir ve tamamen size bağlıdır.

Silahınızı vurmak istemediğiniz bir şeye karşı asla doğrultmayınız. Bu kural özellikle silah
doldurulup, boşaltırken önemlidir. Namlu emin bir yere çevrili olduğu müddetçe kaza ile patlamalar kimseyi yaralamaz.

Emin yön, mermi ve saçmaların, sekmelerinin, duvar ve tavanların da delinebileceğinin göz önüne alınarak kimseye dokunmayacağı en emin doğrultu demektir. Emin yön bazı durumlarda yukarısı , bazı durumlarda aşağısı olabilir ama asla hedef olmayan bir kimseye veya bir şeye doğru olamaz. Hatta boş silahla kuru çalışmalarda dahi. Silahınızı emin olmayan bir doğrultuya asla doğrultmayınız. Atıcılıkta iyi alışkanlıklar edinin.

Namluyu daima nereye çevirdiğinizi bilmeyi alışkanlık edinin ve tökezleseniz veya düşseniz bile namlunuzun doğrultusu kontrolünüz altında olsun.

Bu, sizin sorumluluğunuzdur. Ve sadece sizin kontrolünüz altındadır.

Ateşli silahlar ancak merada, poligonda, hedef sahasında atışa hazırken doldurulur.

Silahlar ve cephane kullanılmayacakları müddetçe birbirinden ayrı olarak emin yerlerde saklanırlar. Çocukların ve dikkatsiz yetişkinlerin silah ve mermilere ulaşmasına mani olmak sizlerin sorumluluğunuzdadır. Silah asla dolu tutulmaz. Avınız ya da atışınız bittiği anda
silahınızı boşaltınız ve kampınıza, arabanıza ve evinize boş silahla dönünüz.

Bir silahı elinize aldığınız veya birine verdiğiniz zaman daima önce mekanizmasını açıp fişek yatağının, şarjörün ve mekanizmanın boş olduğundan emin olana kadar göz ile kontrol edin. Kullanmayacağınız müddetçe mekanizma daima açık olsun. Asla silahın boş olduğuna inanma, daima kendin kontrol et. Bu hareket bir silah severin tecrübesinin göstergesidir.

Asla dolu bir silahla bir çiti aşma, ağaca tırmanma veya dengesiz hareketlerde bulunma.

Azami emniyet için temel kurallar ve mantık tüm av seferlerinizde silahınızı boşaltmanızı gerektirir. Asla dolu bir silahı bir başkası ile çekiştirmeyiniz. Takılmamış bir kılıfta, kutuda veya tüfek kılıfında dolu bir silah bulundurmanın mazereti yoktur. Tereddüde düşerseniz hemen silahı boşaltınız.

Her silahın herhangi bir anda tetiğe dokunulmasa dahi ateşlenebileceğini biliniz. Herhangi bir silahtaki “emniyet”mekanik bir parçadır ve en kötü bir anda işlem görmeyebilir. Daha kötüsü kapalı olduğunu zannettiğiniz zaman açık olabilir. Emniyet silahı uygun bir şekilde kullanmak için ek bir tedbirdir. Ama asla aklın ve mantığın yerini tutmaz.Emniyeti kapalı olduğu gerekçesi ile silahın ateşlenmeyeceğine güvenerek asla dikkatsiz davranmayın.

Gerçekten ateş etmeye karar vermenizin dışında tetiğe asla dokunmayınız. Doldurma ve boşaltmada parmaklarınızı tetikten uzak tutunuz. Emniyet mandalının “F” ve “S” pozisyonları
arasında bir yerde olması durumunda tetiği asla çekmeyiniz. Silahın tetiğine tekrar dokunmasanız dahi silah her zaman ateş alabilir, hatta daha sonra emniyeti açsanız bile.

Emniyeti pozisyonlar arası bir yerde tutmayınız, çünkü yarı emin tehlikeli demektir. Atışa hazır olana kadar emniyeti kapalı tutunuz.

Emniyetin pozisyonu ne olursa olsun, ateşleme mekanizmasını harekete geçirmeye yeterli bir darbe silahın patlamasına sebep olabilir. Bu olay tetiğe dokunulmasa, silah düşse dahi gerçekleşebilir. Dolu silahları asla kayıp düşebilecek şekilde dayamayın. Emin silah, sadece
mekanizması açık ve tamamen boş bir silahtır.

Siz ve öğrendiğiniz emniyet kuralları silahın esas emniyetisiniz.

Hiç kimse mermiyi geri çağıramaz. Silah bir kere ateşlendi mi mermi üzerindeki tüm kontrolünüzü kaybedersiniz. Mermi veya saçmanızın neye vuracağından kesinlikle emin olmadan silahınızı ateşlemeyiniz. Merminizin hedef ötesinde kimseye zarar vermeyeceğinden emin olun. Neye ateş edildiğinden kesin emin olmadan bir ses veya harekete ateş etmek başkalarına karşı işlenmiş bir cürüm teşkil eder. Hiçbir hedef veya av, tetiği çekmeden önce hedeften ve arkasından emin olmak için gerekecek zamandan önemli değildir.

22 short kalibrelik bir merminin 2 km den fazla gidebildiğinin, 30.06 kalibrelik hızlı bir merminin 5 km.ye, çifte saçmalarının 450 metreye, kurşunlarının ise 800 metreye, 9mm çekirdeğin 1250 metreye ölümcül olabilecek enerjiyle ulaşabileceğinin bilinmesi gerekir.

Atıcılar, hedef ıskalandığı ya da sektiği zaman mermi ve saçmalarının ne kadar uzağa gidebileceğini daima akılda tutmalıdır.

Ateşli silahınızda uygun cephane kullanmak için ciddi sorumluluk bilincinde olun. Silahların kullanma talimatlarını ve mermi kutularını dikkatlice ve önemseyerek okuyun. Uygun olmayan veya yanlış cephane, bir silahı tahrip edebilir ve yaralanmalara sebep olabilir. Silahınızı harap etmek için sadece bir tane uygun olmayan çapta veya şarjda fişek yeterlidir, ve bunu kontrol etmek silahınızı doldururken sadece bir saniyenizi alır. Sadece, silahınıza tam uyan cins ve çapta cephane kullanın.

Ateşli silahlar, fabrika imalatı cephanelere göre dizayn, imal ve test edilmiştir. Fabrika dolularının ve güvenilir el kitaplarının verdiği basınçlardan sapma gösteren el doluları ve tekrar doldurulan fişekler tehlikeli olabilir ve silahlarda ciddi hasarlara ve yaralanmalara sebebiyet verebilir. Uygun olmayan doluları ve cinsi bilinmeyen komponentlerden yapılmış cephaneleri kullanmayın.

Aşırı şekilde nem almış veya ıslanmış cephaneyi emniyetli bir şekilde tahrip edin.

Cephaneye yağ veya solvent püskürtmeyin ya da aşırı yağlanmış silahları doldurmayın.

Zayıf ateşleme ve yetersiz performans, silahınızın bozulması, size ve çevrenizdekilere zarar vermenin sorumlusu bu tipte hatalı cephanedir.

Silahınıza dolduracağınız her fişeği kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin. Asla, zarar görmüş ve kalitesiz cephane kullanmayın. Bundan kazanacağınız para harap bir silahı ya da daha kötü olayları ödeyemez.

Nadir olarak, tetik çekildiğinde fişek patlamayabilir. Bu olursa, namluyu emin bir yere doğru tutunuz. Yüzünüzü mekanizmadan uzak tutup, dikkatlice silahı açıp fişeği emniyetli bir şekilde tahrip ediniz.

Yatakta fişek olan her an silah doludur ve ateşe hazırdır. Atışı denemiş ve ateş almamış olsa bile. Daima 1 no.’lu kuralı hatırlayın. Namlunuza sahip olun.

Tüm atıcılar atış yaparken koruyucu atış gözlükleri ve kulaklıklar kullanmalıdır. Silah seslerine maruz kalmak kulaklarda hasara sebep olabilir. Gözleri uygun bir şekilde korumakta zaruridir. Atış gözlükleri, gözleri ince dallardan, yağan saçmalardan, kırılmış plak parçalarından, nadir durumlarda silah arızalarından ve parçalanan kovanlardan korur. Çok çeşitli cinste atış gözlük ve kulaklıkları mevcuttur. Hiçbir avcı veya atıcı bunu ihmal etmemelidir.

Göz koruyucularını silah sökerken veya temizlerken takmak, gözlerinizi sıçrayabilecek yay ve parçalardan, solvent ve yağlardan da korur.

Atış emniyet kurallarının çoğu, sizi ve çevrenizdekileri korumayı amaçlar, ama bu kural sadece sizin korunmanız içindir. Dahası da koruyucu gözlük ve kulaklıklar, atışınızı kolaylaştırıp, atış sporundan daha fazla zevk almanızı sağlar.

Silahınızı doldurmadan önce, mekanizmayı açarak yatakta veya şarjörde fişek olmadığın-dan emin olunuz. Sonra namlunun içinden bakarak hiçbir engel olmadığından da emin olunuz. Bir çamur parçası, kar, fazla yağlama yağı ya da gresi atış sırasında, namludaki basıncın tehlikeli olarak artmasına ve namlunun şişmesine hatta yarılıp parçalanmasına sebep olabilir. Bu da atıcının ve yanındakilerin yaralanmasına sebep olabilir. Atıştan önce namluya harbi salarak pas koruyucularını temizlemeyi adet edininiz. Eğer silahın sesi ya da tepmesi zayıf gelirse, ya da oldukça tatmin edici değilse atışı hemen kesip namluda bir engel olmadığından veya çekirdeğin namluda kalmadığından emin olunuz .

Silaha daha küçük çap ya da kalibrede fişek koymak (12’lik çifteye 20’lik fişek koymak gibi ) küçük bir fişeğin namlu içine kayıp tıkayarak, gerçek çaptaki fişeğin patladığı zaman bir engel teşkil eder. Bu da en az namlu yarılmasına sebep olabilir. Bu gibi istenilmeyen olaylardan silahınıza her fişek koyduğunuzda dikkatli davranarak kolayca kurtulabilirsiniz.

Bilin ki ‘ihmal, imha eder.’

Ateşli silahlar tecrübeli eksperler tarafından orijinal durumlarında uygun olarak çalışmaları için tasarımı yapılmış karışık mekanik aletlerdir. Silahların imalatından sonra yapılabilecek herhangi bir revizyon veya değişiklik, silahları tehlikeli yapabilir, ayrıca genellikle fabrika garantilerini de iptal eder. Silahınızın tetiği, emniyeti veya başka bir mekanizması ile oynayarak, sizin ve çevrenizdekilerin emniyetini tehlikeye düşürmeyiniz. Silahınızı tamir ve bakım için yeteneksiz veya tecrübesiz ellere vermeyiniz. Bu genellikle pahalı silahların elden çıkmasına neden olur.

Yapmayın!

Tüm değişiklikler fabrika garantilerini geçersiz kılabilir. İmalatçı haricinde yapılması gerekebilen revizyon ve değişikliklerin de MUTLAKA ehil ve sertifikalı bir silah ustası tarafından yapılması gerekir.

Silahınız sınırlı bir ömre sahip, aşınabilen mekanik bir alettir. Dolayısı ile periyodik bir bakım, kontrol ve ayar gerektirir. Silahınızın imalatçısının verdiği servis tavsiyelerine uyunuz.

Bütün ateşli silahlar aynı değildir. Her bir silahın taşıma ve kullanma yöntemi her silahın mekanik özelliklerine göre değişiklik gösterir. Ateşli silahların çok çeşitli olması nedeni ile herkes, yeni bir silah aldığında tamamen aşina olup emniyetli doldurma boşaltma kurallarını, taşıma ve kullanma prensiplerini, genel emniyet kurallarını öğreninceye kadar kullanmamalıdır.

Bir örnek olarak, birçok tabanca imalatçısı, tabancalarının boş bir hazne üzerinde düşürülmüş tetik pozisyonunda taşınmasını tavsiye eder. Bu eski tip tek hareketli toplu tabancalarda doğrudur, ama modern çift hareketli toplu ve otomatiklerde de uygulanılır. Daima silahınızla birlikte verilen kullanma talimatını okuyun ve ona göre davranın. Kaybederseniz imalatçıdan yenisini isteyin.

Silah sahibi olan kişiler her an bunu yaşarlar. Tahmin edemezler, unutamazlar. Bir silahı tamamen anlamadan ve emniyetli kullanmasını öğrenmeden asla kullanmayınız. Basit bir silah gibisi yoktur.

Bu metin “SPORTING ARMS AND AMMUNITION MANUFACTURERS INSTITUE, INC” in bedava dağıtılan el kitapçığından Osman ORTAÇ tarafından tercüme edilmiştir.
Çok ciddi içerikler barındıran ve hataya yer verilmemesi gereken teknik, güvenlik, tabanca, tüfek, optik, balistik ve silahlarla ilgili bilgi edinirken lütfen her zaman doğrulamayı, araştırmayı ihmal etmeyiniz.