Değerli yasal ve bilinçli silahsever arkadaşlarım,

Yazımı okumadan önce MOA teriminin tanımı ile ilgili önceden yazılmış birçok makalemiz var. Sitenin dahili arama motorundan ilgili tüm makaleleri bulabilirsiniz. Ya da kısa yoldan sayın SSSalih’in yazısına ulaşın: Red Dot ve Paralaks Arazı.

Çok kısaca açıklayayım : MOA (minute of angle) : Bir MOA’lık nokta 100 yarda (91,44metre) mesafedeki hedef üzerinde 1 inç (2,54cm) çapında bir daire alanını belirtir). 0,5 MOA hassasiyetinde atış yapan bir silahtan bahsediliyorsa o silahın 100 yarda mesafede atışları ~13 milimetrelik bir daire içinde toplayacak hassasiyette yapabildiğini ifade eder. 1 MOA’lık alan 200 yarda mesafede ~5 santimetre çapında bir daire alanını, 400 metrede ~11 santimetre, 800 metrede ~22 santimetre çapında bir dairenin alanına karşılık gelir.

EOTech’in benzersiz tasarımı ve yüsek kalitesi sayesinde çok popüler olan retiküllerini bugüne kadar neredeyse duymayan silah sever kalmamıştır. Ancak her şeye rağmen bu tasarımın ardında yatan teknik görünüm ve özelliklerin birçok kişi, hatta çoğu kullanıcı halen farkına varamamıştır.

A65/1 retikül deseni üç bileşenden oluşmakta:

eotechincelem01

– İlk olarak dış kenar çapı 65 MOA (minute of angles) olan geniş daire olarak görülen deseni inceleyelim. Bu geniş çember, 15 yarda mesafede yaklaşık 10 inç çapındadır. Diğer bir deyişle bu çember ortalama bir yetişkin gövdesinin %65’ini kapsamaktadır. Bu durumda CQC yani yakın mesafede gerçekleşen karşılaşmalarda çok hızlı nişan almayı kolaylaştırıyor. Geniş dairesel retikül, operatör tarafından çok kolay görülebilir ve hedefe çok kısa sürede kitlenebilir. Bu geniş daire, referans alınarak tam ortasındaki 1 MOA değerindeki noktayı hedefe kitlemek için doğal bir referans olmaktadır.

– İkincisi, retikül tasarımında saat 12-3-6-9 yönlerinde bulunan ve dairenin dış kısmına taşan bulunan 4 adet tik mevcuttur. Bu tiklerin her birisi 4 MOA değerinde, operatöre hızlı nişan alma ve ölçümlerde ilave fayda sağlamaktadır.

– Üçüncü bileşen ise yüksek keskinlikteki merkez nişanlama noktası. Bu nişanlama noktası insan gözünün çözünürlüğünün üzerinde gerçek bir referans noktasıdır. Bu noktanın 1 MOA’lık değeri 20/20 görüşe sahip bir insan gözü için keskinlik sınırıdır. 1X büyütme etkili optiklerle kullanılabilen bu nokta, büyütmesiz olarak erişilebilecek en üst seviyede keskinliği sağlamakta ve 200 metre mertebelerinde bulunan küçük hedefleri örtmediği ya da çoğunluğunu kapatmadığı için üst düzeyde etkili ve faydalı olur. Ek olarak bu nokta, hedef ya da çevresi ile orantılı olarak büyümemektedir. Örneğin, EOTech Holographic nişangahımızı 4x büyütme gücüne sahip bir optik ile tandem halinde kullanırsak 600 metre mesafede sadece 1,6MOA’lık bir değer sağlayarak yüksek oranda etkili bir nişanlama sağlayacaktır.


eotechincelem02
Çizimden 400 yarda mesafeye kadar yaklaşık mesafe tahminini nasıl yapabileceğimiz kolaylıkla anlaşılabilir. Ortalama yetişkin bir erkek savaşçı 180cm boyu ile 65MOA çemberini 100 yarda mesafede 12-6 yönünde kapatır. 200 yarda mesafeye uzaklaştığında ise aynı kişi büyük çemberin yarısına sığacaktır. Çapın üçte biri 300 yarda ve 400 metrede kapsanmaktadır. Gözetleme ve görüş alanının ölçümünde çok faydalı olan bu özelliklerin kesinlikle iyi bilinmesi ve uygulanması gereklidir.

Son olarak, A65/1 retikül sadece yıldırım hızında nişan alınmasını sağlamıyor, daha da ötesinde, mesafe tahmini ve ölçüm yapmaya da yarıyor.

eotechinceleme03Benzer şekilde avda da kullanılabilmektedir. Beyaz kuyruklu geyiğin omurga-karın mesafesi ortalama 16-18 inç yüksekliğindedir.
25 yarda mesafede omurga-karın yüksekliği 65MOA değerindeki geniş çemberi tamamen örtmektedir.
75 yarda mesafede omurga-karın yüksekliği çemberin alt-dış kenarından 1MOA merkez nişan noktasına kadar kapatır.
100 yarda mesafede 65MOA çemberinin çapı kadar olacaktır.

Gördüğünüz gibi özellikle bek avcısı ve iz süren avcıların çok faydasını göreceği bu özellikleri kullanmak son derece kolay ve atış öncesi hesaplamalarda zaman kazandırıcı.

EOTech Holosight kullanarak çoğumuzun elinde bulunan slug namlulu av tüfekleri ile hareket halinde bulunan geyik-domuz ve benzeri av hayvanlarına daha isabetli atış yapma olasılığımız yükselecektir.

İki gözümüz açık olarak yapabildiğimiz atışlarda, 65MOA’lık geniş çemberin yardımı ile hızla hareket eden avlara bile hızla kesin nişan almamız kolaylaşacaktır.

Büyütme etkisine sahip dürbünler ile başımızı hizalayarak gözümüzü doğru şekilde artıkıla oturtma ve artıkılı ölümcül noktaya nişanlama için harcayacağımız kıymetli saliselerimizi 65MOA daire ve 1MOA nokta ile geri kazanıp avdan başarıyla dönme ihtimali çok daha yüksek.
Atış yapabilmek için elimizde olabilecek sadece birkaç saniyelik süre içinde, alan ölçüm deseni sayesinde çok daha hızlı, çok daha kesin nişan alarak, avımız menzilden çıkmadan tetiği ezmek kalıyor geriye.

Özet olarak; EOTech Holosigh üzerinde bulunan A65/1 retikülü operatöre öl ya da öldür durumlarında sadece tek bir dot sağlayan rakip ürünlere göre çok daha hızlı ve keskinlikte nişan alma olanağı sağlamakta. Aynı zamanda 1MOA nişanlama orta mesafe atışlarında çok daha keskin nişanlama imkanı vermekte, alana iki göz açık gözetleme ve mesafe tahmininde kolaylıka hakim olmamızı sağlamakta.

Holografik nişangah deseni, her ışık kuvveti koşulunda net görülen, aynadan yansıyan laser ile oluşmaktadır. Silahı sabit tutarak ekrana nereden bakarsanız bakın desen hedeften ayrılmayacaktır. Retikül hedef üzerinde karartma, kapatma yapmayacak derecede şeffaf ve yeteri kadar geniştir. Hareket halinde bile silahı ya da başınızı istemsizce de olsa oynattığınızda her zaman vuruş noktasında kalacaktır. (Elbette yukarıda ve aşağıda anlatılan mesafeler ve sınırlar dahilinde.)

Orjinal (ve görece pahalı) modeller ‘parallax free’dir (Atışçının ekrana baktığı açıdan bağımsız olarak holografik desenin nesne üzerinden kaymaması diyebiliriz.) Sahteleri kısmen ya da hiç değildir.

Sahte üretimler sıfırlamayı da sağlıklı tutmazlar. Ben nişangahımı bakım zamanları söküp, ray üzerinde aynı noktaya yeniden taktığımda sıfırlamasının bozulmadığını gördüm. Ayrıca çoğu süpermagnum fişek ile yapılan yüzden fazla atışa rağmen sıfırlaması son derece doğru.

eotechincelem04
Tüm kontrol düğmeleri atıcı tarafında ( dürbün ve gece görüşü ile birlikte kullanılmak için düğmelerin sol tarafta olduğu bazı modeller vardır) ve eldivenle kolaylıkla basılabiliyor.

Ekran, görüşü engellemeyecek yeterlilikte geniş, kör noktaları olmayan, tüp şeklindeki nişangahlardaki tünel etkisinden arındırılmış.

Piller, entegre edilmiş bir levye sayesinde bir dakikadan kısa sürede değiştiriliyor ve tüm dış kılıf su geçirmez şekilde tasarlanmış.

 

eotechinceleme05
Ekranın büyük kısmı kar, çamur, yağmur, yağ ile kaplanmış olsa bile nişan/vuruş noktasını gösterecek şekilde görevini yerine getiriyor. Ekranın küçük bir kısmından retikülü görmeniz atışın yapılması için yeterli bilgiyi sağlamakta.

Energizer lityum piller, ayarlanan parlaklığa göre 600-1000 saat arası dayanım gösteriyor. Avda açık bırakıp bir ay sonra halen pırıl pırıl yanan retikülü görürseniz şaşırmayın. Aslında şaşırın, çünkü cihazı soldaki düğme ile açarsanız 4 saat, sağdaki düğme ile açarsanız 8 saat sonra kendiliğinden kapanıyor. Pillerin bitmek üzere olduğunu gösteren tek işaret ilk açılışta desenin 5 saniye boyunca yanıp sönmesi.

Retikül, sonsuza odaklı olduğu için ekrandaki desene değil hedefe iki gözünüz açık bakın, ekrana tekrar baktığınızda desen netleşecektir. Çok kısa sürede alışacak, tek gözle atışı unutacaksınız.

Başınızı ve bakışınızı bildiğiniz çelik nişangahlar ve benzerlerindeki gibi hizada ve sabit tutmanız gerekmiyor. Sadece ekrandan hedefi görecek herhangi bir açıyla bakın, nişangahı temsil eden desen gözünüzün önünde olacaktır. Desen ekranın neresinde görülürse görülsün nişan/vuruş noktasını gösterecektir.

50 metrede sıfırlanmış bir holografik nişangah ile 22 metre altında atış yapıyorsanız 65MOA dairesinin alt teğet noktasındaki tiki kullanın.Aynı sıfırlamayı koruyarak 240 metreye kadar nişan alabilirsiniz.

Eski 512 ve 552 modelleri pil yuvasındaki yayların atış anında esnemesinden dolayı anlık enerji kesintisine maruz kaldığından cihaz kapanma riski ile karşı karşıyaydı, son senelerde üretilen 512 ve 552 modellerinde yeniden tasarlanan pil yuvası ile sorun giderilmiş durumda.


 

EOTech Mesafe Tahmini:

eotechinceleme06Şimdi tutuş ve önlemeler için bazı hileler :

50 yardada sıfırlanmış holografik nişangah:

POS : nişan noktası, POI: vuruş noktası. (Çekirdeğin izlediği yol nedeni ile çekirdek yolu ve nişan hattı iki noktada kesişmektedir. , detaylı bilgiyi sitenin arama motorunda uzun mesafe atışları ile ilgili tarama yaparak bulabilirsiniz.)

POS = POI (50 yarda ve 250 yarda). POI 100 yardada 1,5? üst ve 200 yardada 0,7″ üst.

.223/5.56 kalibreyle sıfır noktasında (kapalı alan temizliği) 65MOA çemberinin altı POS = POI.

.223/5.56 kalibreyle 25 yardaya ½inç veya 2 nokta üste nişan alınır

.223/5.56 kalibreyle 50 yardaya nişan POS = POI.

.223/5.56 kalibreyle 100 yards 1,5 inç veya 1,5 nokta alta nişan alınır.

.223/5.56 kalibreyle 225 yards POS = POI.


eotechinceleme07Ammo: M855.
BC: .304.
MV: 2900 FPS.
Zero Range: 50 yards.
Sight Height: 2.6″.
2nd dot: -2.8 MILS/-9.7 MOA.

eotechinceleme08TRAJECTORY EXAMPLES WITH A 100 YARD ZERO:
Ammo: M193.
BC: .243.
MV: 3130 FPS. (16″ barrel).
Sight Height: 2.6″.
Zero Range: 100 yards.

eotechinceleme09Ammo: Hornady NATO 75 GR BTHP W/C T2. (MK262 will be nearly identical.).
BC: .355.
MV: 2700 FPS. (16″ barrel).
Sight Height: 2.6″.
Zero Range: 100 yards.

eotechinceleme11TRAJECTORY EXAMPLES WITH A 50/200 YARD ZERO:
Ammo: M193.
BC: .243.
MV: 3130 FPS. (16″ barrel).
Sight Height: 2.6″.
Zero Range: 50/200 yards.


eotechinceleme12Ammo: Hornady NATO 75 GR BTHP W/C T2. (MK262 will be nearly identical.).
BC: .355.
MV: 2700 FPS. (16″ barrel).
Sight Height: 2.6″.
Zero Range: 50/200 yards.