FOBUS Dünya’da polimer kılıf kullanım trendini ilk başlatan kılıf üreticilerinden birisi, hatta ilkidir denilebilir. Ülkemiz silahseverlerinin polimer kılıflarla tanışması da ilk kez FOBUS ile olmuştur. Yine ülkemize ” ortopedik kılıf ” ve ” semer kılıf ” kavramları FOBUS ile girmiştir. Kelebek kemer kılıfları, taktik bacak kılıfları gibi farklı modelleri de olan FOBUS’ un Dünya’da ve ülkemizde en bilinen ve yaygın olarak kullanılan modeli, dış semer kılıftır.

FOBUS polimer kılıflar enjeksiyon kalıbı ile üretilmekte olup, kalıpla bükülerek üretilen sert Kydex kılıflardan farklıdır. Yüzeyleri daha yumuşak ve esnektir. Kılıf, silahı taşıyan iki ayrı parça ve kalçaya oturan geniş bir parçadan oluşmuştur. Şarjör kılıfları ise sadece iki parçadır. Bu parçalar birbirleri ile sabit metal puntolarla birleştirilmiştir. Bu nedenle kılıfın beldeki yükseklik ve açısını ayarlamak mümkün değildir.

Kılıf, silahı sadece tetik korkuluğunun önüne yerleşen pasif bir kilit sistemi ile sabitler. Kılıfın dış yarımındaki bir çentik ve polimerin gerimi silahı tetik korkuluğundan sabitler. Silah kılıfa yerleşince, kılıf sadece tetik korkuluğuna temas eder. Bu şekilde silah sanki boşlukta asılıymış gibi durur.

Kilit sistemi kılıf yeniyken oldukça serttir. Kilit çıkıntısının eğim yönü nedeni ile, kılıf yeniyken silahı kılıfa yerleştirmek nisbeten kolay olsa da, özellikle kılıf beldeyken silahı kılıftan çekmek oldukça zordur. Ancak bir müddet sonra polimerin esnekliği artmakta, kilit yumuşamakta, silah çok daha rahat çekilebilmektedir.

Silah çekilirken kılıfın da silahla birlikte gelmesi, kılıfı kemere ve bele sabitleyen çentikler sayesinde önlenmektedir.

Kılıf silahı belde ideal denilebilecek bir yükseklikte ve pek çok kullanıcı tarafından tercih edilen bir açıda ( 15 derece FBI eğimi ) asmaktadır. Ancak bu eğim kısa boylu ve kısa kollu kullanıcılar için çok uygun olmayabilir. Şarjörler ise belde tam dik açı ile asılıdır. Şahsen şarjörlerin öne açılı, kılıfın ise dik olmasını tercih ederdim…

Her ne kadar dış kelebek kılıflar kadar olmasa da FOBUS dış semer kılıf, özellikle Kuzey Amerikalı benzerlerine göre silahı vücuda çok daha yakın tutmakta, daha az iz vermektedir.

Kılıf silahın önünü ve arpacığı tamamen kapatmaktadır.

AVANTAJLARI;

* Silahın siluetine birebir uyan kalıbı.
* Silaha çok az temas eden iç yüzey ve kalıp tasarımı.
* Silahın önünü ve arpacığı tamamen kapatan kalıbı.
* Teçhizatın ağırlığını bele iyi dağıtan tasarımı.
* Silah çekilirken herhangi bir manüpülasyon gerektirmeyen pasif kilit sistemi.
* Semer yerleşimi sayesinde her tür ve genişlikte kemerle kullanılabilmesi.
* Kemere müdahale etmeden bele takılıp çıkarılabilmesi.
* Benzer dış semer kılıflara göre daha az iz vermesi.
* Terle ve kullanımla kolay kolay deforme olmayan, yıkanabilir üretim malzemesi.
* Şarjör kılıfının iki yedek şarjör taşımaya uygun olması.

DEZAVANTAJLARI;

* Beldeki yükseklik ve açısının ayarlanamaması.
* Sürgünün arka kısmının vücut ile temasını kesmemesi.
* Kılıfı kalçaya yerleştiren parçanın, her kalça yapısında aynı rahatlığı sağlayamaması.
* Kılıf yeni iken pasif kilidin sert olması.
* İç kılıf ve kelebek kılıflara oranla daha çok iz vermesi.
* Uzun süreli kullanımlarda pantolon içerisinde kalan parçanın kullanıcıyı terletmesi.